Annonce:
Annonce:

Forsvandt sporløst fra internettet: Nu har kvinde løst tragisk gåde

I mange år kendte ingen identiteten på en forsvundet blogger. Nu mener hustru til fængslet systemkritiker, at hendes mand er bag den mystiske internetpersonlighed.

Annonce:
Følg Samfund

I 12 år havde bloggeren udfordret de kinesiske myndigheder.

Den anonyme, men særdeles kendte blogger 'Program Think' har åbent kritiseret det autoritære styre i Beijing på sine kanaler. Men i maj 2021 blev bloggeren pludselig stille.

Her næsten to år senere mener en kvinde, at der ligger en dyster sandhed bag den populære bloggers forsvinden, hvis sande identitet indtil nu også har været et mysterium.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Bloggerens alias kommer fra den kendte skulptur 'The Thinker', som står flere steder i verden. Netop en udgave af denne, brugte vedkommende som avatar på sine medier. Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix
Bloggerens alias kommer fra den kendte skulptur 'The Thinker', som står flere steder i verden. Netop en udgave af denne, brugte vedkommende som avatar på sine medier. Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix

Gift med blogger
Over for CNN fortæller kvinden med fornavnet Bei, at hendes mand, Ruan Xiaohuan, blev arresteret 10. maj 2021 - blot en dag efter 'Program Think's sidste virtuelle livstegn.

Annonce:

- Politiet fortalte mig, at hans sag var meget alvorlig, men det kunne jeg ikke forstå. Han er jo bare en technørd, som elsker at dykke ned i teknologi. Hvordan skulle han have kunnet bruge så meget energi på at skriver artikler om den politiske situation, lyder det retorisk fra kvinden.

Herefter så hun ikke sin mand før 10. februar i år, hvor han skulle for retten i en sag om at afsløre statshemmeligheder.

Dommen lød på syv år bag tremmer.

- Så vendte han sig om kiggede på mig med desperation i forsøg på at få hjælp. Jeg kunne se på ham, at dommen var langt hårdere, end han havde forventet, siger Bei, der ikke har oplyst sit efternavn til det amerikanske medie.

Forstod ingenting
Men kvinden forstod stadig intet af, hvad hendes mand i virkeligheden havde rodet sig ud i. I dommen lød det blot, at Ruan Xiaohuan havde skrevet hundredvis af artikler på sin computer, som havde til formål at 'sprede rygter, tilsvine angribe og latterliggøre landets politiske system'.

I domsudskriftet, som CNN har haft adgang til, er 'Program Think' eller bloggen dog ikke nævnt med ét eneste ord.

Annonce:

Derfor gik Bei på jagt efter at finde og forstå sandheden om sin mands påståede forbrydelser.

Fast besluttet på at finde ud af, hvad de kinesiske myndigheder havde tilbageholdt fra hende, lærte hun at bruge en såkaldt VPN-adresse, som kunne snige sig uden om Kinas strenge restriktioner på internettet.

Her gennemsøgte hun internettet efter forsvundne bloggere i Kina, og især ét billede dukkede op igen og igen. Skulpturen af en siddende, foroverbøjet mand: The Thinker.

Ikke et tilfælde
Da forstod hun, at hendes mand var den kendte blogger med navnet 'Program Think'.

Forfatterens skrivestil var velkendt. Derudover lærte hun i løbet af politiets efterforskning, at hendes mand var tiltalt for at have skrevet 700 kritiske artikler om det ledende kommunistparti i landet. Præcis det samme antal, som 'Program Think' havde skrevet på sin blog.

- Det kunne ikke være et tilfælde, fortæller Bei afslutningsvist.

De kinesiske myndigheder har aldrig officielt bekræftet, at Ruan Xiaohuan og 'Program Think' er den samme person.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nej, transkønnnede kan ikke skifte fra mande- til kvindefængsel
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: