Forsvaret bruger 300 millioner: Så vildt er Danmarks nye super-artilleri

Forsvarets Materiel og Indkøbsstyrelse indgår kontrakt med franske Nexter om levering af nyt artillerisystem

Forsvaret bruger 300 millioner: Så vildt er Danmarks nye super-artilleri

Det tidligere system Caesar 6x6, som ses i klippet her ligner det nye. Der er dog foretaget ændringer på undervogn og førerhus (Video: krigeren.dk)

Forsvarets Materiel og Indkøbsstyrelse har haft den store spendere-pung fremme og kommer til at bruge godt 300 millioner kroner på det nye artillerisystem Caesar, der forventes leveret inden udgangen af 2019.

Artillerisystemet er bygget op på i alt 15 ottehjulede køretøjer og bliver leveret af franske Nexter. Der er i kontrakten en option på levering af yderligere seks køretøjer, oplyser Nexter i en pressemeddelelse mandag.

Hvert køretøj vil være en form for selvkørende 155 mm. kanon. Den skal erstatte den amerikansk producerede M109, som det danske forsvar fik leveret i 1965.

- Der er tale om efterspurgte kapaciteter, der bidrager til dansk forsvars vigtige opgaveløsning, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen om aftalen.

Nye muligheder
Der er tale om et ganske slagkraftigt våben, som dog er blevet kritiseret af flere, fordi køretøjet efter nogens opfattelse er for let pansret. Alligevel stak Nexter af med den store opgave, efter at Forsvarets Materiel og Indsatsstyrke havde vurderet en række forslag. Blandt andet fra israelske Elbit og dennes Atmos-artillerisystem.

Chef for Hærens Kamp- og Ildstøttecenter i Oksbøl, Torben Dixen Møller, fortæller til Ekstra Bladet, at de nye køretøjer vil give det danske forsvar helt nye taktiske muligheder under operationer.

Det betyder, at der allerede næsten inden blækket er tørt på kontrakten, nu sættes gang i arbejdet med at tilrettelægge nye uddannelsesforløb.

- Det, som dette artilleri kan, er, at det kan levere ildstøtte på lang afstand til at udnerstøtte bevægelse på landjorden. Typisk når soldater står og kæmper på slagmarken, så sker det på kort afstand. Det gør man ikke med dette artillerisystem, siger Torben Dixen Møller.

I alt får forsvaret 15 selvkørende kanoner. Foto: PR
I alt får forsvaret 15 selvkørende kanoner. Foto: PR

- Den måde, man traditionelt har anvendt kanoner på, er, at man har taget artillerisystemer og stillet dem på en åben mark. Så har de stået dér i timevis og bombarderet. Men den taktik duer ikke på en moderne kampplads. Ukrainekonflikten har med al tydelighed vist, at står man på det samme sted i længere tid, så bliver man opdaget af fjenden, fortsætter obersten.

Kan bevæge sig hurtigt
Det nye Caesar-system gør det muligt at have køretøjer holdende skjult i en skov eller en stor lade, hvorfra de kan rykke ud ganske hurtigt og levere det antal granater, der er behov for, hvorefter det kan returnere til basen uden at blive opdaget.

Rækkevidden på granaterne er så stor, at selv om maskinen holdt på midten af Sjælland, så ville man kunne ramme mål på kysterne hele vejen om Sjælland.

Man kan ifølge Torben Dixen Møller sagtens forestille sig, at Danmark fremover med det nye materiel vil kunne tilbyde støtte til Nato-operationer på anden måde end i dag.

General Niels Bundsgaard skrev mandag under på kontrakten på Den Franske Ambassade omgivet af Nexters adm. direktør Stéphane Mayer (t.v.) og produktionsdirektør Gilles Darreau. Foto: Forsvaret
General Niels Bundsgaard skrev mandag under på kontrakten på Den Franske Ambassade omgivet af Nexters adm. direktør Stéphane Mayer (t.v.) og produktionsdirektør Gilles Darreau. Foto: Forsvaret

- Da vi var engagerede med kamptropper i Helmand i Afghanistan, havde vi behov for ildstøtte. Da vi ikke på daværende tidspunkt havde et egnet system, måtte vi medbringe vore mortérsystemer og i øvrigt forlade os på støtte fra vore allierede, forklarer obersten.

Torben Dixen Møller understreger, at selv om de nye Caesar-lastbiler kritiseres for at være for let pansrede, så er kabinen faktisk pansret, når man kører fra A til B. Og det er på det tidspunkt - når man kører fra A til B - at behovet for pansring ifølge obersten er størst.

Blev brugt i Irak
En mindre seks-hjulet udgave af Caesar-systemet har tidligere været anvendt af en fransk artillerienhed under støtten til den irakiske hær i tilbageerobringen af Mosul i oktober 2016. Den har også været anvendt i Afghanistan og Mali.

8×8-versionen vejer 30 tons, er 12 meter lang, tre meter høj og 2,8 meter bred. Køretøjet kan køre 90 km/t på almindelige veje og 50 km/t i andet terræn. Vognen har en rækkevidde på 600 km.

Ifølge Nexter tilbyder den større model 'en forbedret driftsautonomi og en platform, der giver betydeligt udviklingspotentiale'. Som led i kontrakten har Forsvarets Materiel og Indkøbsstyrelse sørget for, at danske virksomheder vil blive inddraget i den service, der skal ydes i forbindelse med vedligeholdelsen, oplyser Nexter i pressemeddelelsen.

Også artilleriproducenter fra Polen, Sydkorea og USA har afgivet tilbud på artilleri til det danske forsvar i løbet af udbudsperioden, erfarer Ekstra Bladet.

Blandt de lande, der ligesom Danmark har købt Caesar-systemet er Frankrig, Saudi-Arabien, Indonesien og Thailand.