Annonce:
Annonce:

Forsvaret: Kampfly-støj bliver ikke noget problem

Det norske forsvar regner med at bruge knap en milliard kroner på støjsikring, når F-35 tages i brug. I Danmark regner forsvaret indtil videre ikke med at bruge en krone.

Imponerende ser den ud, men den larmer som et ondt år. En F-35 larmer dobbelt så meget som en F-16. (Foto: Lockheed Martin)
Imponerende ser den ud, men den larmer som et ondt år. En F-35 larmer dobbelt så meget som en F-16. (Foto: Lockheed Martin)
Annonce:
Følg Samfund

Forsvaret frygter ikke, at naboer til Flyvestation Skrydstrup, hvor Danmarks kampfly i dag er samlet, skal forlade hus og hjem, når der kommer nye kampfly til basen.

Heller ikke støjisolering af nabohuse mener forsvaret, at der bliver brug for.

I Norge er virkeligheden ellers markant anderledes.

Som Ekstra Bladet tidligere i dag kunne fortælle, så støjer det danske favoritfly, F-35 Joint Strike Fighter, dobbelt så meget som de F-16-jagere, som både det danske og det norske flyvevåben har benyttet siden begyndelsen af 1980'erne.

I vores broderland mod nord har den voldsomme støjstigning ført til, at det norske forsvar forventer at skulle brug en milliard norske kroner - hvad der svarer til  810 millioner danske kroner - på at opkøbe 175 nabohuse og støjisolere 800 andre.

Støjhelvede forude: F-35 larmer dobbelt så meget som F-16

Annonce:

'Ikke vist et behov'
Men det danske forsvars foreløbige undersøgelser tyder ikke på, at der kommer nogen ekstraregning til de danske skatteborgere på grund af støjgener, når Danmarks nye kampfly gør sin entré i 2020.

'De foreløbige støjanalyser har ikke vist et behov for at gennemføre særlige støjsikringstiltag uden for Flyvestation Skrydstrup,' skriver Forsvarsministeriet i en mail til Ekstra Bladet.

I Norge har forsvaret ifølge NRK lavet en zone rundt om Ørland Flyvestation, hvorfra de norske F-35'ere skal operere. Zonen rækker mellem tre og syv kilometer væk fra landingsbanen. Huse i zonen bliver berørt af den ekstra støj fra de nye fly.

Ikke en krone lagt til side til nye kampfly

Tegner man en zone på tre kilometer rundt om landingsbanen på Flyvestation Skrydstrup, vil store dele af Vojens samt den mindre by Over Jerstal ligge i den.

Forsvarsministeriet skriver da også til Ekstra Bladet, at der skal laves flere støjundersøgelser.

Annonce:

'I forbindelse med ansøgning om en ny miljøgodkendelse vil en række forhold dog skulle afklares nærmere,' står der i skrivelsen fra ministeriet.

En dansk F-16 klargøres til kamp på Flyvestation Skrydstrup. (Foto: Polfoto)
En dansk F-16 klargøres til kamp på Flyvestation Skrydstrup. (Foto: Polfoto)

'Den leverer vi selvfølgelig'
Miljøgodkendelsen skal gives af Haderslev Kommune, hvor Flyvestation Skrydstrup ligger, og her forudser borgmester Hans Peter Geil (V) ikke større problemer med at levere den.

- Når Folketinget har valgt flytype, så overgår der en anmodning derfra til den stedlige myndighed, som i det her tilfælde er Haderslev Kommune, på en såkaldt miljøtilladelse. Og den har jeg allerede sagt, at den leverer vi selvfølgelig, siger han til Ekstra Bladet.

Han understreger dog, at han regner med at Christiansborg-politikerne betaler regningen, hvis det viser sig, at naboer til flyvepladsen bliver generet af ekstra støj fra de nye kampfly.

DR-formand har økonomiske interesser i valg af kampfly

Annonce:

Alle fly støjer mere end F-16
En embedsmandsgruppe i Forsvarsministeriet har siden 2013 arbejdet på at lave en rapport, der evaluerer de tre kandidater, som kan blive Flyvevåbnets nye kampfly. I embedsmændenes arbejde har de også set på flyenes støjniveau.

'Analyserne viser, at alle kandidaterne, fly for fly, støjer mere end F-16 flyene. Det skyldes, at alle tre kandidater har større motor og/eller har flere motorer, ligesom flyene er tungere. Støjbelastningen på nærområdet omkring Flyvestation Skrydstrup vil variere afhængigt af, hvilket fly der vælges og hvor mange, der anskaffes, står der i det skriftlige svar fra Forsvarsministeriet til Ekstra Bladet.

De enkelte flys støjniveau har dog ikke indflydelse på, hvilket fly der i sidste ende vælges.

'Støj har ikke udgjort en selvstændig evalueringsparameter, men er indgået i kortlægningen af nødvendige tiltag og mulige omkostninger i forbindelse med indfasning af nye kampfly,' skriver Forsvarsministeriet.

Arbejder for våbenindustrien: Tv-kendisser i krig om kampfly

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: