Annonce:
Annonce:

Forsvaret: Vi kan ikke forhindre Putin i at sejle atomvåben under Storebæltsbroen

Når Putins atom-ubåd skal ind under Storebælt, er der intet der forhindrer ham i at have a-våben med

Til sommer lægger Putins ældgamle atomubåd TK-200 vejen forbi Danmark. Den gamle ubåd vækker dog bekymring. (Foto Creative Commons)
Til sommer lægger Putins ældgamle atomubåd TK-200 vejen forbi Danmark. Den gamle ubåd vækker dog bekymring. (Foto Creative Commons)
Annonce:
Følg Samfund

Til sommer vil Putins 40 år gamle atom-ubåd 'Dmitry Donskoy' passere gennem Storebælt og ind under Storebæltsbroen. Og det kan det danske forsvar ikke forhindre ifølge havretskonventionen.

- Så længe u-båden overholder reglerne, vil forsvaret ikke gøre indvendinger mod sejladsen. Vi vil selvfølgelig monitere sejladsen tæt, lige som vi gør med alle udenlandske orlogsskibe, der gennemsejler og befinder sig i danske farvande, siger orlogskaptajn Frank Jensen fra operationsstaben i Værnsfælles Forsvarskommando.

Den gamle ubåd er drevet af to atomreaktorer og kan opbevare 20 missiler og 200 atomsprænghoveder. Den skal forbi Danmark for at deltage i en militær ved Sankt Petersborg den 30. juli.

Annonce:

Ret til passage
Gennemsejling af de danske farvande herunder Storebælt er omfattet af havretskonventionen (UNCLOS), fortæller Værnsfælles Forsvarskommando (VFK). Andre staters orlogsskibe, herunder ubåde, har ret til 'uskadelig passage', da der er tale om stræder anvendt til international passage.

Så længe russerne ikke gør ophold under sejlladsen og sejler synligt - altså i overfalden - kan der ikke gøres noget, understreger VFK.

I øjeblikket venter det russiske militær blot på en underskrift fra præsident Putin, før passagen er officiel. Dog er forberedelserne er allerede godt i gang.

Bekymret ekspert
En norsk ekspert har tidligere udtalt bekymring for den gamle ubåd og turen rundt om Norge. Det vides ikke, om russerne vil have a-våben om bord, når de sejler ind under Storebælt og videre ind i Østersøen. Den russiske ubådskaptajn Igor Kudin forsikrer dog, at man har aftalerne på plads.

Annonce:

- Rusland har tidligere kaldt Østersøen for en atomvåbenfri-zone. Derfor skal vi være enige med alle lande i regionen, når vi passerer med en atomubåd. Så vidt jeg ved, er det løst, siger kaptajnen ifølge The Barents Observer.

Bygget til hævn-angreb
Ubåden er bestilt af Sovjetunionen i 1981 for at sikre, at russerne kunne svare igen på atomangreb med fuld styrke. Ubåden kunne gemme sig i det arktiske område og sikre, at det var muligt at udføre et hævnangreb mod fjenden.

I dag bruger russerne 'Dmitry Donskoy' som en testplatform for ballistiske missiler, og den holder til i byen Severodvinsk i det vestlige Rusland.

TK-208 - 'Dmitry Donskoy'

- Den ældste af seks Typhoon-ubåde

- Bestilt i 1981

- Tre andre Typhoons er kasseret, mens to andre er på land

- Kendt fra Tom Clancy's bog 'The Hunt for Red October'

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: