Forsvarsminister: Danske F-16 fly sigter ikke efter civile

Danske F-16 fly går ikke efter civile i Irak og Syrien, siger forsvarsminister Peter Christensen (V)

Danske F-16-fly gør alt for at undgå civile tab. Derfor er det forargeligt, når Enhedslisten antyder, at danske F-16 fly vil acceptere civile tab i forbindelse med kommende bombetogter mod Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien.

Det siger forsvarsminister Peter Christensen (V) før et samråd i Folketingets forsvarsudvalg om mandatet for Danmarks indsats i Irak og Syrien.

Det er Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, som har indkaldt forsvarsministeren til torsdagens samråd, fordi han mener, at regeringen er ved at udvide det danske krigsmandat, således at regeringen vil give danske F-16-fly grønt lys til at bombe Islamisk Stat, uanset om det kommer til at koste civile syrere og irakere livet.

Forsvarsministeren afviser dog, at regeringen sænker tærsklen for civile tab, som Enhedslisten mener.

- Jeg er noget forarget over den påstand, at det danske forsvar skulle have civile som mål. Det siger meget mere om Enhedslisten end om nogen andre, siger Peter Christensen

Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, beskylder regeringen for at udvide mandatet, fordi forsvarsministeren i et svar har fastslået, at danske flyangreb sker "i overensstemmelse med folkeretten, men at civile tab må vejes op mod den militære nødvendighed".

Det udvider ikke missionens mandat, påpeger Peter Christensen.

- Det er det proportionalprincip, der altid gør sig gældende. Det er en del af at overholde krigens love. Men når man er i krig, kan man desværre aldrig garantere, at der ikke kan være civile tab, siger Peter Christensen

- Naturligvis er civile ikke målet for det danske bidrag. Vi er i Irak og Syrien for at hjælpe med at nedkæmpe Isil (IS, red.). Det danske forsvar overholder krigens love, når vi er på mission, siger forsvarsministeren.

Hvis der er en mistanke om civile tab, vil han straks indlede en undersøgelse og orientere Folketinget, siger han.

- Det er en meget omfattende procedure, der går forud for at smide en bombe fra et F-16 fly. Det er netop for at undgå civile tab og være sikker på, at det er Isil, man angriber, siger Peter Christensen.

Altid risiko for civile tal
Det passer ikke, når Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen påstår, regeringen er ved at udvide det danske mandat, således at regeringen vil give danske F-16-fly grønt lys til at bombe Islamisk Stat, uanset om det kommer til at koste civile syrere og irakere livet

Det siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup.

- Nej. Vi holdt en høring for en måned siden, hvor vi diskuterede civile tab. Der er altid risiko for civile tab. Det vil der selvfølgelig også være i denne mission. Men det skal være proportionalt med dét, man opnår og angriber, siger Marie Krarup.

Nikolaj Villumsen beskylder i avisen Information regeringen for at udvide mandatet, fordi forsvarsminister Peter Christensen (V) oplyser, at flyangreb sker "i overensstemmelse med folkeretten," men at civile tab må vejes op mod den militære nødvendighed".

- Man går jo ikke efter civile tab. Det ville være forrykt. Men man er også nødt til at se i øjnene, at der kan ske civile tab, når man er i krig med en modpart og en fjende som Islamisk Stat, siger Marie Krarup.

Hun er uddannet som sprogofficer og var 1998-2001 assisterende forsvarsattaché ved den danske ambassade i Moskva. Hun understreger, at en såkaldt "red card holder" (ansvarlig) skal godkende alle missioner, før danske F-16 fly bomber i Irak og Syrien.

- Vi har også en "red card holder" på den mission, vi sender ud nu. Selvfølgelig forsøger man at undgå civile tab. Det har man gjort hele tiden. Ingen ønsker civile tab, absolut ikke. Så det er jeg ikke bekymret for, siger Marie Krarup.

Hun påpeger, at der er risiko for civile tab, fordi IS bruger civile som skjold eller gemmer sig bag dem.

- Jeg tror ikke, at der en en udvidelse af mandatet. Jeg ved ikke, hvor Enhedslisten har det fra, siger Marie Krarup.

2 kommentarer
Vis kommentarer