Forurening kan give isbjørne svagere penisknogler

Ny undersøgelse viser, at forureningen i naturen kan have store konsekvenser for isbjørnenes overlevelse i fremtiden

En penisknogle fra en 6-årig hanbjørn fra Scoresbysund marts 2011 (Foto: Christian Sonne).
En penisknogle fra en 6-årig hanbjørn fra Scoresbysund marts 2011 (Foto: Christian Sonne).

Hvis isbjørne bliver udsat for forurening, kan det i værste fald have stor indflydelse på deres evne til at formere sig. Det viser en ny undersøgelse, der netop nu er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Environmental Research.

Undersøgelsen er foretaget af forskere fra Aarhus Universitet og Hvidovre Hospital i samarbejde med canadiske kollegaer og Statens Naturhistoriske Museum.

Professor Christian Sonne, som er en af forskerne bag undersøgelsen, har sammen med sit team undersøgt penisknoglerne fra 279 isbjørne fra det nordøstlige Grønland og fra syv forskellige steder i Østcanada. Resultaterne viser, at de isbjørne, der har det højeste niveau af miljøgiften PCB, har de svageste og mindste penisknogler.

Grund til bekymring
Flere arter af pattedyr, men ikke mennesker, har en penisknogle. Penisknoglens præcise funktion er ukendt, men den har højst sandsynligt en funktion i forbindelse med parring. Derfor giver resultaterne grund til bekymring omkring isbjørnenes evne til at formere sig og dermed bekymring for isbjørnenes overlevelse på længere sigt, fortæller professor Christian Sonne i en pressemeddelelse.

- Det er sandsynligt, at det vil påvirke evnen til at reproducere arten, hvis penisknoglen bliver kortere og skrøbeligere og risikerer at brække hvorved parring ikke kan gennemføres, siger Christian Sonne.

Han påpeger også, at størrelsen af en isbjørnepenis er relativt lille i forhold til deres kropsstørrelse sammenlignet med f.eks. hunde, hvilket kan betyde, at selv små størrelsesændringer kan have alvorlige konsekvenser.

1 af 2 Det er især de nordøstgrønlandske isbjørne, der har de højeste koncentrationer af miljøgifte, mens de canadiske isbjørne generelt er mindre ramt af forureningen. (Foto: Steve Amstrup/AP)
2 af 2 En penisknogle fra en 6-årig hanbjørn fra Scoresbysund marts 2011 (Foto: Christian Sonne).
0 kommentarer
Vis kommentarer