Foruroligende optagelser: Bjørne angriber og æder ulv i zoo

Øjenvidner troede i første omgang, at der var tale om leg mellem dyrene. Advarsel: Videoen indeholder voldsomme optagelser

Et øjenvidne filmede øjeblikket, da bjørnene angreb og fortærede ulven. Vi advarer om voldsomme optagelser (Privatoptagelser)
Følg Samfund

Gæsterne kunne kun se forfærdet til, da en flok brune bjørne i starten af ugen overfaldt og maltrakterede en ulv i den hollandske zoo Dierenrijk, som ligger et par kilometer uden for Eindhoven. Det skriver hollandske Omroep Brabant.

Ulven faldt angiveligt i vandet under leg med andre ulve, hvorefter den blev angrebet af adskillige bjørne, der dræbte ulven og fortærede den.

Forløbet bekræftes af Janneke van Gorp, talsperson for firmaet Libema, der ejer den zoologiske have.

Ifølge øjenvidneberetninger lignede det i første omgang, at dyrene legede. Da realiteterne stod klart, var det dog for sent at gøre noget.

- De (øjenvidnerne, red.) tilkaldte os, da de så det ske. Vi har taget hånd om dem ved at tilbyde krisehjælp, da det også for dem er en tragisk hændelse, siger Janneke van Gorp.

Hændelsen har rejst spørgsmål om fornuften i at have ulve og bjørne i samme indhegning, men ifølge talspersonen er det ikke noget, man vil tage op til overvejelse.

- Det er altid gået godt. Det er år siden vi besluttede at sætte ulve og brune bjørne sammen, hvilket er godt for dyrene, og vi ser ingen grund til at skille dem ad nu.

Bjørnene og ulvene er sat i samme anlæg for at stimulere leg arterne imellem, og i Dierenrijk har man aldrig oplevet noget lignende.

- Det er en lille smule berigelse for dyreverdenen, og det, der skete mandag, er en enestående hændelse. Dyrene har altid levet sammen i harmoni, så det her er meget trist for alle, lyder det.

Dansk Zoo-direktør: Et hændeligt uheld
I Københavns Zoo har man samme holdning til blandede anlæg som hos de hollandske branchefæller. Det fortæller videnskabelig direktør Bengt Holst, da Ekstra Bladet fanger ham på telefonen.

- Vi har også blandede anlæg, og der er ingen tvivl om, at blandede anlæg er enormt godt for dyrene helt generelt, da det giver dem nogle gode stimuli i dagligdagen.

- Men man skal selvfølgelig sørge for, at de dyrearter man blander sammen, også kan trives sammen. Nogen kan gå ganske glimrende sammen side om side, fordi de ikke konkurrerer, og ikke er byttedyr sammen med rovdyr, siger Holst, som dog understreger, at det er vigtigt at dyrene kan komme væk fra hinanden i en konfliktsituation.

Artiklen fortsætter under billedet

Selvom der kan ske hændelige uheld, er det godt for dyrene med blandede anlæg, fortæller direktør for Københavns Zoologiske Have, Bengt Holst. Foto: Polfoto/Joachim Adrian.
Selvom der kan ske hændelige uheld, er det godt for dyrene med blandede anlæg, fortæller direktør for Københavns Zoologiske Have, Bengt Holst. Foto: Polfoto/Joachim Adrian.

Derudover skal der være plads nok, fortæller Zoo-direktøren.

- Begge er rovdyr, og begge to kan gøre skade på den anden part, så det er vigtigt, at der er plads til at de kan komme væk fra hinanden, men også at der er barrierer mellem dem, så det ikke bare er en stor fodboldbane. De skal kunne komme ud af hinandens synsvidde.

- Derfor er det godt med nogle barrierer, for eksempel bakkedrag, store sten eller træer.

Har I ulve og bjørne i samme anlæg i Københavns Zoo?

- Nej, det har vi ikke. Der skal mere plads til, end det vi har mulighed for at give dem, så det vil vi ikke gøre. Men vi har lavet vores bjørneanlæg sådan, at polar-ræve kan gå ind til bjørnene, men de har også et smuthul, hvor kun rævene kan komme igennem.

Ifølge Bengt Holst er det højst usædvanligt, at bjørne og ulve går i kødet på hinanden. Normalt vil de nemlig højst provokere hinanden en smule, før de løber hver sin vej.

- Det er jo et hændeligt uheld (episoden i Dierenrijk Zoo, red.), for der sker jo tit det, at hvis dyr pludselig opfører sig anderledes end normen, så går andre dyr til angreb.

- Bjørnene kan have opfattet det som leg i første omgang, og hvis de så blander sig i legen med deres store styrke, så vil ulven bide fra sig. Så begynder legen at gå over til noget aggression, så tager det ene det andet, og så bliver ulven den lille, lyder det.

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind