Fotograf bag berømt billede: Det har stor værdi

Det danske tildækningsforbud har fået stor international opmærksomhed. Især ét billede er gået verden rundt

Ayah og den unavngivne betjent. Foto: Per Rasmussen
Ayah og den unavngivne betjent. Foto: Per Rasmussen
Følg Samfund

Det var klart fra starten, at det var en speciel situation, da en betjent krammede en kvinde i niqab.

Sådan lyder det fra fotograf Andrew Kelly, der for nyhedsbureauet Reuters tog et billede af øjeblikket under en demonstration i København onsdag imod tildækningsforbuddet - i folkemunde kaldet burkaforbuddet.

Billedet er efterfølgende gået verden rundt og er blevet brugt af blandt andet avisen The New York Times.

Artiklen fortsætter under billedet:

Andrew Kelly fra Reuters' foto, der er gået verden rundt. Foto: Ritzau/ Scanpix
Andrew Kelly fra Reuters' foto, der er gået verden rundt. Foto: Ritzau/ Scanpix

Ekstra Bladets fotograf Per Rasmussen var også til stede, og han tog nogle af de billeder, du kan nedenfor i artiklen her.

- Flere mennesker stillede sig omkring dem, og da de krammede, kunne man høre spredt jubel, skriver Andrew Kelly i en e-mail til Ritzau.

- Så snart samtalen var ovre, vidste jeg, at billederne havde stor værdi, og jeg sendte dem med det samme til Reuters' billedredaktør og glemte at holde øje med betjenten.

Havde fulgt hende
Reuters-fotografen havde faktisk fulgt den niqabklædte kvinde - 37-årige Ayah - der kun vil stå frem med fornavn, et par uger op til tildækningsforbuddets ikrafttræden 1. august.

Det gjorde han i forbindelse med en Reuters-historie om tildækningsforbuddet.

Fotografen så situationen, der ledte frem til øjeblikket.

Artiklen fortsætter under billedet:

Foto: Per Rasmussen
Foto: Per Rasmussen

- En gruppe piger i niqab sad i en trappeopgang, og politibetjenten gik over og snakkede med dem. Det var første gang, jeg havde set en samtale mellem politiet og demonstranterne hele dagen, så jeg begyndte at tage billeder af det, siger han.

- Jeg kunne se, at politibetjenten var meget venlig over for dem, og så skiftede hendes opmærksomhed over til Ayah, som hun begyndte at tale med.

- Jeg tror, at Ayah havde haft et par hårde uger op til tildækningsforbuddets ikrafttræden, og gestussen fra politibetjenten gjorde virkelig indtryk på hende og overvældede hende i øjeblikket.

Den udlægning bekræfter Ayah over for Ekstra Bladet.

Her forklarer hun, at den kvindelige betjent viste omsorg over for hendes veninder og spurgte, om de ville have vand, i en situation, der var svær for dem.

Artiklen fortsætter under billedet:

Foto: Per Rasmussen
Foto: Per Rasmussen

- Det rørte mig, for jeg har frygtet det her møde med politiet fremover, og så står hun der og er rigtig flink, men det er samtidig hende, der skal give mig en bøde. Det var en absurd situation, siger Ayah om mødet med politikvinden til Ekstra Bladet.

Indsamlede mad fra supermarkeder
Fotografen fra Reuters er ikke den eneste, der har fulgt Ayah gennem længere tid. Det har Ekstra Bladets Per Rasmussen også.

- Jeg mødte Ayah i Vollsmose for nogle år tilbage, hvor hun indsamlede mad fra supermarkeder og delte ud til folk, der havde det svært i området. Siden har vi holdt kontakt, og jeg fik derfor lov til at følge hende i går, siger Per Rasmussen.

- Jeg mødte hende i hendes lejlighed, hvor hun gjorde sig klar med nogle veninder. De satte deres niqab, og så kørte jeg sammen med dem ned til demonstrationen.

Men det var faktisk lidt af et tilfælde, at den garvede fotograf fra Sydsjælland fik det smukke billede.

Artiklen fortsætter under billedet:

Foto: Per Rasmussen
Foto: Per Rasmussen

- Demonstrationen var faktisk opløst, efter de havde dannet en menneskekæde rundt om Bellahøj Politistation, og jeg sad på ladet af en vogn, hvor de havde holdt taler hele dagen, og redigerede billeder. Pludselig stopper vognen op, så jeg hopper af og kan se, at Ayah står helt tæt på den kvindelige betjent og de taler sammen.

- Jeg kan se på betjentens kropssprog, at hun beroliger Ayah og at hun smiler stort. Det berører Ayah, der får tårer i øjnene, og så slutter de samtalen med et kram, siger Per Rasmussen.

Du kan læse hele interviewet med Ayah her.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+