Fra astronaut og nationalhelt til flygtning

I Syrien er han erklæret nationalhelt. Han har veje, en skole og en lufthavn opkaldt efter sig. Alligevel lever Muhammed Faris i dag som flygtning i Tyrkiet

64-årige Muhammed Faris' CV er længere end de flestes.

Allerede som 35-årig blev han udråbt som nationalhelt i Syrien, efter at han havde været med til at opbygge verdens første rumstation, Mir.

Alligevel lever den tidligere astronaut og militær-rådgiver for Assad-regimet nu som politisk flygtning i Tyrkiet.

- Min drøm er at sidde i mit hjemland med min have og se mine børn lege udenfor uden at skulle frygte for bomber, fortæller Muhammed Faris til The Guardian.

Siden han flygtede ud af Syrien med sin kone og tre børn i 2012, har han boet i Istanbul, Tyrkiet. Her har han opbygget et liv og fået en hverdag, men han tænker stadig drømmende tilbage på tiden som astronaut.

- De syv dage, 23 timer og fem minutter ændrede mit liv, fortæller Muhammed Faris om tiden i rummet.

I juli 1987 deltog Muhammed Faris sammen med sovjetiske astronauter i opbygningen af Mir-rumstationen. Herfra gennemførte han videnskabelige eksperimenter og fotograferede Syrien fra oven.

- Når du ser hele verden gennem et vindue, er der ikke noget 'os' og 'dem', der er ikke noget politik, husker Muhammed Faris.

Modtaget som nationalhelt
Da Muhammed Faris landede på jorden igen, blev han modtaget som en nationalhelt. Syriske veje, en skole og en lufthavn blev opkaldt efter ham, og han besluttede samtidig at gøre det til sin mission at uddanne folk indenfor videnskab og astronomi.

Han opsøgte den daværende præsident, Hafez Assad, og bad ham oprette et uddannelsessted for personer, der gik med de samme rum-drømme som han.

Præsidentens svar var nej.

- Han (præsidenten red.) ønskede at folk forblev underuddannede og opdelte. Det er sådan, diktatorer forbliver i magten, forklarer Muhammed Faris til The Guardian.

Da Hafez Assad døde, og hans søn, den nuværende præsident, Bashar al-Assad, overtog, blev Muhammed Faris forfremmet til militær-rådgiver for regimet.

Forsøgte at flygte fire gange
Efter Det Arabiske Forår brød ud i 2011 forsøgte Muhammed Faris og hans kone ifølge ham selv at overbevise præsidenten om at behandle sit folk bedre.

Sammen med sin kone deltog Faris i demonstrationerne på det revolutionærende folks side. Han ønskede et nyt, fredeligt Syrien.

Undervejs blev familien truet af Assad-tilhængere, der ville have parret til at stoppe. Herefter blev det for farligt for familien at blive boende i Syrien, og de begyndte at planlægge deres flugt.

I august 2012 lykkedes det endelig familien at flygte uden at blive opdaget. Dermed blev han - og er stadig - den højest rangerede afhopper fra Assad-regimet.

'Russere er mordere'
Muhammed Faris' tidligere kolleger og venner i Rusland har tilbudt at hjælpe familien, men det nægter den tidligere astronaut.

- Putin er ikke Sovjet. Disse russere, de er mordere og kriminelle og tilhængere af mordere, siger Muhammed Faris.

I øjeblikket samarbejder han med den tyrkiske regering om det syriske folks menneskerettigheder.

Samtidig er han med i 'Syrian National Coordination Commitee for Demokratic Chance', der er en anti-voldelig, anti-Assad gruppe.

21 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere