Fra drømmerejse til feriemareridt: Datters lig fanget som gidsel i udlandet

Joy og Frank Nørbjergs dødfødte datters krop er blevet gidsel i en forfærdelig historie om en rejse til Italien, der endte som et mareridt

Hør Joy og Frank Nørbjerg fortælle om deres forfærdelige oplevelse, da de mistede lille Signe. (Foto: Lars K. Andersen)

Joy Nørbjerg fødte et dødt barn under en ferie til Rom. Datterens krop har siden været fanget i italiensk bureaukrati.

For et par uger siden kørte hun og manden, Frank Nørbjerg, turen fra hjemmet i Greve til Italien med deres to børn og Joy Nørbjergs mor.

Joy Nørbjerg var gravid i 31. uge, og turen skulle være den sidste ferie, før familien blev forøget til fem. Ægteparret havde taget et par dage alene for at nyde hinandens selskab i Rom, men den 3. juli, under frokosten på en café, mærker Joy pludselig, at noget er helt galt.

Torsdag den 2. juli var gravide Joy Nørbjerg og hendes mand Frank glade turister i Rom. Dagen efter blev Joy indlagt, og deres lille datter kom livløs til verden to måneder for tidligt. Det var kun starten på det mareridt, der fulgte. (Privatfoto: Joy og Frank Nørbjerg)
Torsdag den 2. juli var gravide Joy Nørbjerg og hendes mand Frank glade turister i Rom. Dagen efter blev Joy indlagt, og deres lille datter kom livløs til verden to måneder for tidligt. Det var kun starten på det mareridt, der fulgte. (Privatfoto: Joy og Frank Nørbjerg)
 

- Jeg havde mærket liv om morgenen. Men da jeg omkring klokken tre klør mig på inderlåret, opdager jeg, at min hånd er fyldt med blod. Derefter starter vejen til helvede, siger Joy Nørbjerg til Ekstra Bladet.

Ægteparret får fat på en ambulance, og Joy Nørbjerg bliver straks indlagt på hospitalet Policlinico Gemelli i Rom. Ingen omkring dem kan snakke engelsk, men under scanningen opsnapper hun, at sygeplejersken ikke kan finde hjertelyd fra den ufødte datter. Dér bryder hendes verden sammen. Barnet var nummer tre og et længe ventet ønskebarn.

Men der er ikke noget at gøre. Den lille døde pige, som forældrene kalder Signe, kommer ud ved hjælp af en stikpille. Joy Nørbjerg skriger af smerte og sorg, mens det lille og livløse pigefoster forlader hendes krop.

Tre dage senere bliver Joy Nørbjerg udskrevet. Ægteparret insisterer på at se den lille pige en sidste gang, og under samtalen med en overlæge får de at vide, at et barn, der er født for tidligt i Italien, er ’hospitalets ejendom’. Alligevel tog de hjem med en formodning om, at de nok skulle få pigen hjem, så hun kunne blive bisat i Danmark.

Joy og frank Nørbjerg kom hjem til Danmark med en formodning om, at deres lille datters krop ville følge trop kort efter. Sådan gik det, og parret måtte selv tilbage til Rom for at rede tråde ud.
Joy og frank Nørbjerg kom hjem til Danmark med en formodning om, at deres lille datters krop ville følge trop kort efter. Sådan gik det, og parret måtte selv tilbage til Rom for at rede tråde ud.
 

På intet tidspunkt er Joy og Frank Nørbjerg i kontakt med en tolk, og flere ting tyder på misforståelser i forløbet.

- Efter vi kom hjem, har det vist sig, at det, vi troede var en fødselsattest, i virkeligheden bare er en bekræftelse på, at jeg har født, fortæller Joy Nørbjerg.

Efter Ekstra Bladets snak med Joy og Frank Nørbjerg, var ægteparret derfor nødt til selv at vende tilbage til Rom for at mødes med blandt andre en italiensk bedemand, en repræsentant fra kommunen og en tolk.

- Ingen havde fortalt, at vi også skulle forbi et kommunekontor. Vi er virkelig havnet som gidsler i et bureaukrati, der er umuligt at forstå uden at kunne sproget, siger Joy Nørbjerg, da Ekstra Bladet fanger hende i Rom.

Nu har det ulykkelige forældrepar fået skrevet under på ’en skov af papirer’, og det tyder på, at den ekstra rejse til Italien bliver det, der ender med, at deres døde datter alligevel snart kan komme hjem og blive begravet.

Det danske Udenrigsministerium bekræfter over for Ekstra Bladet, at de kender til sagen om Joy og Frank Nørbjergs dødfødte datter, men ønsker ikke at gå i detaljer i den konkrete sag.

Også hospitalet Policlinico Gemelli bekræfter, at Joy Nørbjerg har været indlagt hos dem. Men vagthavende overlæge Leonardo Scorcelletti genkender ikke helt Joy og Franks udlægning af forløbet.

- Det er ikke helt sandt, at et for tidligt født barn tilhører hospitalet. Når en kvinde føder et barn for tidligt, kan hun enten vælge at beholde liget eller overdrage det til hospitalet. Dette blev forklaret på engelsk sprog til patienten, mener Leonardo Scorcelletti. Han fortæller også, at det er rigtigt, at moderen kun vil få udleveret et ’fødselscertifikat’ på hospitalet, hvorefter hun selv skal sørge for at skaffe en fødselsattest.

Hør Joy og Frank Nørbjerg fortælle om deres forfærdelige oplevelse, i tv-klippet over artiklen.