Fra fangelejr til plejefamilie: Må ikke komme hjem – Ekstra Bladet
Samfund
Annonce:

 

Den slanke, mørkhårede kvinde tager mobiltelefonen op og peger på et billede af to udhungrede børn, som sidder i et lille telt i et krigshærget Islamisk Stat-kontrolleret område i det nordøstlige Syrien i 2019.

- De var ved at dø af sult og luftangreb flere gange, siger hun.

- Selvom de er små, er de gået igennem så meget på så kort tid.

Ekstra Bladet har besøgt den 38-årige Hannah fra Haderslev, hvis bror Malik tilsluttede sig Islamisk Stat i 2014

En beslutning, som fik fatale konsekvenser - ikke kun ham, men også for de to små dansk-franske børn, som nogle år senere blev født på den ekstremistiske bevægelses territorium i Syrien.

Hannahs niece og nevø Sara og Adam blev i 2019 evakueret fra Syrien af det franske militær i al hemmelighed uden den store mediebevågenhed. De to børn er nu tre og fire år gamle.

Det er første gang, at Hannah fortæller børnenes historie, men hun gør det under betingelse af anonymitet for både hende, børnene og deres forældre, fordi hun gerne vil beskytte børnene.

Hannah, Sara, Adam og Malik er derfor ikke deres rigtige navne. Ekstra Bladet kender deres fulde identiteter.

Sara var ved at miste benet på grund af sin allergi og manglende lægehjælp. Privathjælp
Sara var ved at miste benet på grund af sin allergi og manglende lægehjælp. Privathjælp
 

 

Tæt på at miste benet
Hannah viser nu et andet billede af hendes dengang kun omkring etårige niece Saras på mobiltelefonen, hvor hendes ene ben er hævet og markeret med en tusch. Saras allergi over for myggestik var ved at koste hende benet.

- De var meget tætte på at amputere hendes ben, fordi de ikke kunne få hende behandlet. Min bror fandt heldigvis i sidste øjeblik et sygehus, hvor der stadig var medarbejdere, som kunne behandle hende med antibiotika.

På Islamisk Stats territorium var det almindeligt, at både voksne og børn kunne miste livet på grund af almindelige sygdomme, fordi der var langt mellem læger og medicin.

Til daglig lever Hannah et helt almindeligt og ret anonymt liv som konsulent med sin mand og tre børn i et villakvarter i Haderslev, hvor madpakker og forældremøder er de største udfordringer. De sidste to år har derfor været en kæmpe omvæltning i hendes liv.

Minderne vælter frem, og Hannah har svært ved at huske alt og rækkefølgen på hændelserne, når hun tænker tilbage og forsøger at danne sig et overblik over forløbet op til broderens radikalisering og rejse til Syrien.

Malik med sit ene barn. Privatfoto
Malik med sit ene barn. Privatfoto
 

 

Radikaliseret i fængslet
Hannah og Malik er børn af libanesiske flygtninge, men vokser op i Danmark. Hannah husker, at moderen forsøger at starte et nyt liv i Libanon i 2001, hvor hun tager Malik med sig. Men det går ikke som forventet. Malik finder sig aldrig til rette i det for ham meget fremmede miljø i Mellemøsten.

- Han laver en masse ballade, og min mor opgiver at opdrage på ham. Hun sender ham derfor hjem til Danmark som 14-årig, hvor han bliver overladt til sig selv.

I midten af 00'erne flytter Malik ind i en ungdomsinstitution. Uden rollemodeller bliver de ældre kriminelle drenge på Amager og Frederiksberg hans forbilleder.

- Jeg bliver gift og mor i en ung alder og kan helller ikke være der for ham. Slagsmål og kriminalitet bliver desværre hans hverdag, siger Hannah.

Se de dansk-franske børns historie fortalt, og sagen blive vurderet af en ekspert
 

Maliks kriminalitet bliver straffet med en dom, da han er 16 år.

Det bliver skæbnesvangert for Malik, fordi han kommer til at sidde sammen med den terrordømte Abdul Basit Abu-Lifa, som var i gang med at afsone en dom for sin rolle i den meget omtalte Glostrup-terrorsag - en historisk sag, hvor flere unge danske mænd og en svensker blev anklaget for danne en al-Qaeda-celle i Danmark og planlægge et terrorangreb i Bosnien. Den første af slagsen med unge mænd, der var opvokset i Danmark.

- Han holder op med at begå kriminalitet, beder fem gange om dagen og taler meget om dommedag. Først mange år senere fortæller PET mig, at han blev radikaliseret af Abdul Basit Abu-Lifa, mens han afsonede sin dom, siger Hannah.

Maliks børn i et telt i Syrien. Privatfoto
Maliks børn i et telt i Syrien. Privatfoto
 

 

Rejser i krig
Da den syriske borgerkrig bryder ud i 2012, rejser Malik derned uden at fortælle sin familie det.

- Pludseligt får vi opkald fra udlandet. Malik fortæller,  at han er rejst til Syrien for at hjælpe den syriske befolkning mod landets diktator. Vi er i chok.

Malik kommer hjem, men vender kort tid efter tilbage til Syrien, hvor han bliver overbevist om, at de lokale syriske oprørsgrupper ikke er 'rigtige' muslimer. Han rejser hjem til Danmark og forholder sig i ro i to år, indtil han møder en ung kvinde, som han bliver gift med.

Sammen med hende rejser han tilbage til Syrien og tilslutter sig denne gang Islamisk Stat. Men hans kone fortryder hurtigt sin beslutning og vil gerne hjem til Danmark.

- Men Malik er fuldstændig urokkelig. Især fordi hans kone bliver gravid med deres barn, fortæller Hannah.

I stedet planlægger svigerfamilien en dramatisk flugt, der lykkes i efteråret 2015, hvor broderen til Maliks kone tager imod hende på den tyrkiske side af grænsen.

Men kun et halvt år efter bliver Malik gift igen med en fransk kvinde, som er rejst til Syrien med sine forældre og søskende, som alle er dedikerede Islamisk Stat-tilhængere. Ydermere er den franske kvinde mor til et etårigt barn, hvis far er død i kamp for Islamisk Stat.

Foto: Delil Souleiman/Ritzau Scanpix
Foto: Delil Souleiman/Ritzau Scanpix

 

'Mine dage er talte'
Den nye kone bliver hurtigt gravid og føder 'Sara'. De næste tre år er det nygifte pars liv præget af krig og sult, hvor de konstant er på flugt fra voldsomme luftbombardementer. Grænseovergangene bliver lukket, og priserne på føde eksploderer.

- Jeg husker, at Malik fortæller, at prisen på et kilo kartofler er på ca. 600 kroner, hvilket svarer til en månedsløn i Syrien.

Kun to måneder efter Saras fødsel bliver Maliks franske kone gravid igen og får drengen Adam. Imens dør menneskerne som fluer omkring dem.

- I Danmark regner det med vand. Her regner det med bomber, fortæller Malik opgivende over telefonen og fortsætter: Mine dage er talte ...

I den sidste måned gemmer de sig i huler for de massive luftangreb, som koalitionen står bag. De kurdiske styrker omringer dem i Islamisk Stats sidste bastion, Baghouz, og tilbyder dem at overgive sig.

- Malik trygler sin kone: Overgiv dig for børnenes skyld. De er underernærede og har det skidt, fortæller Hannah.

 

Betaler for børnenes udsmugling
Men den franske kvinde nægter.

I stedet betaler Malik en syrisk kvinde for at smugle Sara og Adam med sig ud.

Børnenes halvsøster bliver adskilt fra dem i sidste øjeblik og bliver hos deres franske bedstemor.

Den lokale kvinde overgiver sig til de kurdiske militser, der placerer hende og børnene i den berygtede al-Hol-fangelejr.

- Det er sidste gang, jeg hører fra Malik. Alle de, som ikke blev tilfangetaget, overlevede ikke … Og vi ved, at Malik og hans kone ikke blev tilfangetaget .., siger Hannah.

 

Hannah beder PET og Udenrigsministeriet om hjælp, og de tager kontakt til de franske myndigheder på grund af moderens nationalitet.

Omkring 40 dage efter lykkes det for det franske militær, som er til stede i Syrien, at evakuere børnene.

Både Sara og Adam er stærkt underernærede og bliver indlagt. Adam er i så dårlig en tilstand, at han er tæt på at miste livet, men den hurtige evakuering bliver hans redning.

Efterfølgende bliver Hannah og hendes forældre dna-testet for at verificere deres tilknytning til Sara og Adam. Da dna-testen endelig bliver gennemført, udbryder coronaepidemien, som forhindrer Hannah i at møde børnene.

Sara i et telt i Syrien. Privatfoto
Sara i et telt i Syrien. Privatfoto
 

 

Det er derfor først i sommeren 2020, et år efter deres evakuering, at Hannah endelig får mulighed for at møde Sara og  Adam i Versailles i Frankrig, hvor de bor hos en plejemor.

- Det var helt vildt, men for børnenes skyld prøvede jeg at forholde mig rolig. Fordi de lignede min bror, følte jeg, at jeg altid havde kendt dem, men for børnene var jeg jo en fremmed. Det var virkelig hårdt, men der faldt en sten fra mit hjerte.

Siden har Hannah kæmpet for at få børnene til Danmark, men Haderslev Kommune nægter at godkende hende og hendes mand som plejefamilie.

- De mener, at børnene er for traumatiserede til at være hos os. Men franskmændene ser helst, at de kommer til Danmark, fordi vi er deres eneste familie. Det har været et meget frustrerende forløb, siger hun.

 

 

Efterfølgende har Hannah besøgt børnene endnu en gang.

De franske myndigheder sørger samtidig også for, at Hannah holder kontakten med børnene på ugentlig basis via Skype og videobeskeder.

Hannah håber, at Haderslev Kommune træffer en ny afgørelse med udgangspunkt i en ny psykolograpport fra Frankrig, som ifølge hende viser, at børnene er i bedring og derfor også i stand til at bo hos hende.

- Jeg håber virkelig, at der snart kommer en afgørelse, hvor kommunens også tager i betragtning, at jeg ud over at være egnet som plejemor også er deres kød og blod og derfor den, som elsker børnene højest, siger hun.

Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er kvindens krop - ikke juristernes
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce: