Fra midnat er det forbudt at sælge disse cigaretter

Nye EU-regler forbyder salg af mentolcigaretter i Danmark

Det vil ikke længere være muligt at købe mentolsmøger fra 20. maj i alle EU-lande. Arkivfoto: Gregers Tycho
Det vil ikke længere være muligt at købe mentolsmøger fra 20. maj i alle EU-lande. Arkivfoto: Gregers Tycho
Følg Samfund

Denne artikel er opdateret med en kommentar fra kommunikationschef Christopher Arzrouni

Onsdag 20 maj er det slut.

Nye EU-regler på tobaksområdet betyder, at det fra midnat er forbudt at sælge mentolcigaretter i danske kiosker og butikker. Dermed er det ikke længere muligt på lovlig vis at købe de populære smøger.

Foruden forbud mod mentolcigaretter kræver EU-direktivet blandt andet større advarsler på cigaretpakker og strammere regler for e-cigaretter.

Det skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

Prøvet ved EU-domstolen
Selve direktivet blev allerede godkendt af EU-Kommissionen i Bruxelles i maj 2014, men en efterfølgende sag i EU-Domstolen har trukket implementeringen af flere dele af direktivet i langdrag. Først i 2016 blev sagen afgjort ved domstolen.

'Det nye direktiv om tobaksvarer fra 2014 tilsigter dels at fremme den rette funktion af det indre marked for tobak og relaterede produkter med udgangspunkt i et højt sundhedsbeskyttelsesniveau, navnlig for unge, dels at opfylde Unionens forpligtelser i henhold til WHO's rammekonvention om tobakskontrol, står der i afgørelsen.

Kommunikationschef Christopher Arzrouni fra tobaksproducenten Philip Morris siger til Ekstra Bladet, at Philip Morris ikke er modstander af mentolforbuddet.

- Vi går tværtimod ind for en udfasning af alle cigaretter - uanset om de er med mentol eller ej. Vi anerkender, at røgtobak er et dårligt valg. Men det vil være ærgerligt, hvis brugere af mentolcigaretter nu går over til at ryge andre former for cigaretter. For så er der ikke opnået noget sundhedsmæssigt. Det bedste vil være, at rygerne enten stopper med at ryge eller går over til at bruge opvarmet tobak, tyggetobak, e-cigaretter eller nikotinposer, fastslår kommunikationschefen.

Sådan ser EU's tobaksregler ud

EU-Domstolen godkendt i maj 2016 EU's tobaksdirektiv i en afgørelse, der er et stort nederlag for tobaksindustrien.

Her er hovedtrækkene i EU's tobaksdirektiv fra 2014, der nu kan træde fuldt i kraft efter EU-Domstolens godkendelse:

* MÆRKNING OG INDPAKNING. Der skal være tydelige sundhedsadvarsler i skrift og billede på 65 procent af både cigaretpakkens forside og bagside. På andre typer pakninger kan advarslen være på et klistermærke.

EU-landene kan ifølge direktivet også vælge at gå endnu længere end de 65 procent, hvis de vil det.

* E-CIGARETTER. Elektroniske cigaretter - også dem med genopfyldelige ampuller - kan tillades, så længe der er mindre end 20 milligram nikotin per milliliter væske og højst 10 milligram per "cigaret". Ampullerne skal være svære at åbne.

Det står landene frit for at holde e-cigaretter ude af almindelig handel og regulere dem som et lægemiddel på linje med nikotinplastre. Kommissionen skal holde nøje øje med sundhedsaspekterne af e-cigaretter.

* SLIKCIGARETTER. Tobak skal smage og lugte af tobak. Cigaretter med diverse smagstilsætninger - frugt, chokolade, lakrids, mentol - forbydes. For mentolcigaretter gælder forbuddet først fire år efter at direktivet træder i kraft.

* SKRÅTOBAK. Er stadig tilladt, fordi det udgør en tilpas lille andel af markedet.

* SNUS. Er forbudt. Bortset fra i Sverige, der fik det skrevet ind som en betingelse, da landet trådte ind i EU.

* SMUGLING, ULOVLIG HANDEL OG SPORING. For at sikre medlemslandenes skatter og forhindre sort handel med tobak skal tobakspakker forsynes med en unik markør, der gør det muligt at følge og spore alle produkter.

* DISTANCEHANDEL. De enkelte medlemslande kan bestemme, at de ikke vil tillade internethandel med tobaksprodukter.

Nye tobaksregler forbyder populær cigaret

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind