Fra og med denne specielle lørdag går det stærkt

Nu går det stærkt. Dagens lyse timer vil fra nu af tiltage med tre og et halvt minut hver dag

Vintersolen vil komme forbi i det meste af landet i løbet af den kommende uge, men skyer og dis vil blande sig. Foto: Thomas Borberg
Vintersolen vil komme forbi i det meste af landet i løbet af den kommende uge, men skyer og dis vil blande sig. Foto: Thomas Borberg

Lørdag markerer en stor dag for de danskere, der har tendens til at gå og savne de lysere tider.

Nu er dagen nemlig blevet en hel time længere end ved vintersolhverv, der faldt 21. december 2016. Her var dagen kun syv timer lang, da DMI målte timerne med dagslys på Østerbro i København.

Siden er dagslængden langsomt vokset, og nu kan vi se frem til en sol, der står over horisonten i tre og et halvt minut længere for hver dag, der går.

'Lørdag er solen altså på himlen i otte timer', skriver DMI.

Kolde og lyse dage
Mogens Rønnebæk, der er vagtchef hos DMI, fortæller, at vi går en uge i møde med blandet vejr.

- Ligesom lørdag vil søndag muligvis være præget af skyer i det meste af landet, men det vil holde tørt med dagstemperaturer op til fire eller fem grader, fortæller han.

Ifølge DMI skal vi altså lidt hen ad ugen, før der bliver mulighed for at nyde de længere dage med solskin.

Mandag forventes solen af kigge forbi Danmark igen op ad dagen og temperaturerne kan ende helt oppe omkring syv grader. Med let til frisk vind omkring vest.

Tirsdag er der ligeledes mulighed for flot og solrigt vejr, mens vi midt på ugen omkring onsdag vil opleve skyer på himlen igen.

- Når vi omkring torsdagen får en opklaring igen, vil temperaturen helt naturligt også falde. Det trækker derfor sidst på ugen lidt op og bliver koldere, men klarere, fortæller Mogens Rønnebæk og fortsætter:

- Det vil ifølge prognoserne ende med et par grader om dagen og frostgrader om natten.

Fart på
Det første time ekstra med lys over land kom altså i løbet af en hel måned, men frem til det næste jævndøgn den 20. marts vil det gå hurtigere og hurtigere.

Ser man på DMI's tabeller vil forøgelsen af dagens timer accelerere, så vi om en måned vil få to timers dagslys oveni. Den 18. marts vil den reelle dagslængde være nået op på lidt over 12 timer.

Et lidt mystisk fænomen forekommer, når dagene bliver længere. Den ekstra time er nemlig ikke jævnt fordelt med 30 minutter ved solopgang og tilsvarende 30 minutter ved solopgang.

Som eksempel er der ved dette års forøgelse har dagen vundet 17 minutter ved dagen begyndelse, men hele 43 minutter ved solnedgang.

'Det skyldes igen, at Jordens bane om Solen ikke er en cirkel, men en ellipse, hvorved vinkelhastigheden varierer,' lyder forklaringen på den ujævne fordeling ifølge DMI.

Fra midten af februar til starten af maj vil forøgelsen af dagslængden finde sted først på dagen.

34 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere