Fra pelsfarm til paradis – Ekstra Bladet
Samfund
Annonce:

 

Det er ikke hver dag, man ser 12 ræve løbe rundt i en løbegård og lege. Men det er præcis, hvad man kan opleve, hvis man besøger Papegøje Hotellet i Næstved. Her har 59-årige Susen von Warburg samlet knap 200 dyr af alle mulige arter. Hunde, æsler, grise, geder, kaniner, ildere, katte, slanger, fugle i alle afskygninger - og nu også ræve. 

Eventyret med de nuttede bamser, der skulle være endt som frakker og hueknaster, startede, da Susen von Warburg fik nys om, at en rævefarm i Nordjylland skulle lukke, og de sidste generationer af ræve skulle pelses. Resolut kørte hun til Skagen og frikøbte nogle af dem.

 

Kunne ikke glemme rød ræv
- Jeg havde købt ti af de hvide og grå, da jeg fik lov at komme ind og se farmen. De havde aflivet og pelset halvdelen, men der stod stadig endeløse rækker af bittesmå bure med to ræve i hver. Der sad en rød ræv i et bur tæt på mig, og jeg er sikker på, at den talte til mig og sagde, at jeg skulle gøre noget for at hjælpe den.

Den smukke, røde ræv og hans veninde hentede Susen von Warburg, da hun ikke kunne holde op med at tænke på dem. Han viste sig dog at være noget mere angst og utryg end de hvide og grå.
Den smukke, røde ræv og hans veninde hentede Susen von Warburg, da hun ikke kunne holde op med at tænke på dem. Han viste sig dog at være noget mere angst og utryg end de hvide og grå.

- Jeg kørte hjem igen, men jeg blev ved at tænke på den røde ræv, så jeg ringede til pelsavleren dagen efter og sagde, at jeg gerne ville købe den og dens ven også. Og så kørte jeg til Skagen igen efter dem, fortæller hun.

 

 

 

På pelsfarmen bliver rævene aflivet med strøm i mund og anus for ikke at ødelægge skindene. Men den frygtelige skæbne undslap de 12 smukke dyr, som dyrevennen hentede. De er nu i stedet for ved at lære, at mennesker kan være venlige, og at livet kan være helt ok, når man ikke bor i et lillebitte bur, mens man venter på at blive slået ihjel.

Foto: Per Rasmussen

 

- De tolv ræve var vildt overvægtige, da de kom her. Pelsavleren får mere for skindene, jo større de er, så alle rævene var meget tykke, fortæller Susen von Warburg. 
Nu har de været på besøgsgården i to måneder og kommer ud hver dag og får motion, så de har allerede tabt sig meget. 

Foto: Per Rasmussen

 

Det var noget af en opgave, som Susen von Warburgs store hjerte havde sat hende på. For tolv usocialiserede og bange ræve er en stor mundfuld at have ansvar for. Heldigvis er de kun cirka et halvt år gamle, for det er den alder, de har, når de pelses. Så de er nysgerrige og legesyge som alle dyreunger, og det har dyrevennen kunnet bruge til at gøre dem trygge ved mennesker.  

- Det tog faktisk kun tre dage, hvor de var bange, så begyndte de at komme frem for at få godbidder. I starten var de kun trygge ved mig og bange for fremmede, men nu er de glade for alle mennesker. De ser vist mennesker som automater med godbidder i, griner hun.

Da ræve normalt ikke er kæledyr, findes der ikke meget litteratur om deres adfærd og sind. Så Susen von Warburg har siddet i timevis og studeret deres indbyrdes sprog for at lære dem at kende. Og de er langt fra som hverken hunde eller katte, siger den erfarne dyreejer.

- De er meget spændende at udforske. Men det er bestemt ikke nogen, man bør have som kæledyr. De æder alt og er ikke til at få gjort renlige. Så selvom de er nuttede, vil man meget hurtigt fortryde at have ræve, hvis man ikke har de rigtige forhold til dem, siger hun.

 

- Vi er ved at lave deres store habitat færdigt, så får de masser af plads i skoven at løbe på. Forhåbentlig står det heæt færdigt i næste weekend, siger Susen von Warburg.

Foto: Per Rasmussen

Skabte Noahs Ark i Næstved
Susen von Warburg har tidligere arbejdet som fotograf, men de seneste år har hun helliget sig sin kærlighed til dyr. Hun har altid haft mange dyr, men hun købte for tre år siden et stort stykke jord i Næstved og har indrettet sig, så der er plads til et mindre Noahs Ark. Papegøje Hotellet hedder stedet, og her kan man komme på besøg og se og klappe de mange dyr. Det er billetpriser og donationer og medlemskaber fra dyrevenner, der får stedet til at eksistere. Og masser af hårdt arbejde fra Susen von Warburg og de mange frivillige.

- Det koster 20.000 kroner hver måned i strøm, vand, foder etc etc. Vi har lige nu 202 dyr at passe, fortæller hun. Man kan læse mere om dyrene og deres liv på facebooksiden Papegøje Hotellet eller på hjemmesiden.

 

 

Flere ræve reddet fra pelsfarmen

Det koster mange penge at bygge et anlæg, der kan give de tolv ræve et godt liv med mulighed for at udleve deres naturlige adfærd. Derfor har foreningen OASA med kampagnen 'De glemte danske ræve' samlet over 50.000 kroner ind blandt dyrevenner til det nye byggeri hos Susen von Warburg.

Det var samme forening, der i efteråret gjorde opmærksom på, at der stadig fandtes ræve på en pelsfarm i Danmark, selvom et forbud trådte i kraft i 2009. De dengang aktive rævefarme kunne nemlig få dispensation til at fortsætte helt frem til år 2024. Derfor kunne der stadig holdes godt og vel 3000 ræve i bittesmå bure på farmen i Nordjylland.

Farmen blev lukket, da denne generation af ræve blev dræbt og pelset i november, og dermed blev der sat endeligt punktum for ræveavl i Danmark.

Yderligere 14 ræve fik OASA reddet fra døden. De bor nu i hhv. Odsherred Zoo, Munkholm Zoo, Blåvand Zoo og Skandinavisk Dyrepark.

 

Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce: