Fra to til en meter: Det vil det betyde

Ekstra Bladet var søndag aften en tur på Rådhuspladsen for at spørge danskerne om, hvad de nye anbefalinger får af betydning for dem

Med de nye retningslinjer skal folk ikke længere holde to meters afstand til hinanden. Foto: Mogens Flindt
Med de nye retningslinjer skal folk ikke længere holde to meters afstand til hinanden. Foto: Mogens Flindt

Sundhedsstyrelsens har søndag aften meldt ud, at de ændrer anbefalingen om afstand til andre udenfor ens nære familie fra to til en meter.

Søndag aften spurgte Ekstra Bladet et flere danskere, hvad det betyder for dem.

Her ses David og Jane med to meters afstand. Foto: Mogens Flindt
Her ses David og Jane med to meters afstand. Foto: Mogens Flindt
 

David Lenikus på 56 år og Jane Banke 58 år fra Frederiksberg.

- Jeg tænker arbejdsmæssigt, at vi bør næsten kunne sidde overfor hinanden og arbejde nu. Jeg tror derfor, vi er flere, der kan komme på arbejde.

- Jeg arbejder hjemmefra og gider kun at være på arbejdspladsen, når vi kommer til at arbejde under mere normale forhold. Det kunne jo godt tænkes, at det er det her, der skal til, siger Jane Banke.

...Og blot en meter nu. Foto: Mogens Flindt
...Og blot en meter nu. Foto: Mogens Flindt
 

David Lenikus og Jane Banke er ikke bekymrede for, at folk kan sidde lidt tættere, når restauranterne genåbner.

- På en meters afstand skal man jo stadig spytte langt, mens man spiser, siger Jane Banke, mens hun trækker på smilebåndet.

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

Linette Meyer på 26 år og Mathis Backen på 26 år fra København.

- Jeg håber og forventer, at vi nu fremover kan være flere på arbejde. Udover det så tror jeg ikke, at det kommer til at gøre den helt store forskel, fortæller Linette Meyer.

Med en tommestok imellem står Linette og Mathis præcis på en meters afstand af hinanden Foto: Mogens Flindt
Med en tommestok imellem står Linette og Mathis præcis på en meters afstand af hinanden Foto: Mogens Flindt
 

- Når jeg har set personer i min nære kreds, har vi har holdt afstand, men ikke så det var overdrevet, derfor kommer det ikke til at påvirke mit liv særlig meget, siger Mathis Backen.

Mere skoledag
For andre får de ændrede anbefalinger stor betydning. Langt flere af de ældste elever i 6.-10. klasse kan eksempelvis nu vende tilbage i skole 18. maj, forudser formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal.

Han understreger samtidig, at han mandag skal have et møde i Børne- og Undervisningsministeriet, som vil gøre skolerne klogere på, hvad ændringen præcist betyder.

- Men de ældste elever kommer mere i skole. Jeg forventer, at alle elever vil komme i skole, og hovedparten vil komme i skole, i det der nok svarer til en fuld skoledag, siger Claus Hjortdal.

Anbefalingen om en meters afstand betyder, at klasserne nu ikke i samme grad som tidligere skal spredes ud på flere klasselokaler.

Det betyder også, at flere lærere vil blive frigivet. Dermed kan flere elever komme tilbage og få undervisning.

- At man ændrer afstandskravet til én meter, gør en verden til forskel på, hvordan vi kan have alle eleverne ude på skolerne.

Hygiejne vigtigere end afstand

Selvom det mest iøjnefaldende i Sundhedsstyrelsens retningslinjer formentlig er den ændrede anbefaling fra to til en meters afstand, er det vigtigste ifølge styrelsen et skærpet fokus på grundig hygiejne.

Det siger Søren Brostrøm, direktør hos Sundhedsstyrelsen.

Faktisk skal hygiejnen prioriteres endnu højere, end tilfældet er nu. Særligt nu, hvor mere af samfundet åbnes, og hvor der skrues ned for afstandsanbefalingen under coronakrisen.

- Det er vigtigt at sige, at når vi åbner mere for samfundet og slækker på afstandskravet, er det ikke det samme som, at man bare skal give los.

- Hygiejne ude i samfundet er det, som er allervigtigst for os. Mere end afstanden, siger Søren Brostrøm.

Styrelsen har netop udgivet en række nye anbefalinger i forbindelse med genåbningens fase to under coronakrisen.

Her er en række anbefalinger om, hvordan virksomheder, personale og borgere skal forholde sig i genåbningen.

Det sker, fordi blandt andet detailhandel fra mandag kan åbne helt op, og restauranter og caféer fra 18. maj kan slå dørene op igen.

- I vores anbefaling er der en række detaljerede punkter omkring kontaktsmitte på håndtag, gelændere, armlæn og trykknapper, siger Søren Brostrøm.

Har man mulighed for eksempelvis at implementere en håndfri vandhane, er det en god idé.

Samtidig bør man i vid udstrækning have kontaktløs betjening, hvis det er muligt.

- Alle de ting, vi har gjort med håndsprit, undgå håndtryk og alt det her med kontaktfri løsninger, er virkelig det, vi skal holde fast i.

- Særligt fremadrettet, hvor der vil komme mere kontakt mellem mennesker, siger han.

Anbefalingerne er ikke deciderede retningslinjer endnu. De er 'faglige sigtelinjer', som så skal implementeres under gældende love og regler, hedder det.