Frankrig: Det er uacceptabelt at aflytte en allieret

Præsident Hollande har hasteindkaldt til møde om amerikansk aflytning, og talsmand kalder sagen uacceptabel

Den franske regering kalder det "acceptabelt", at en amerikansk efterretningstjeneste har aflyttet flere franske præsidenter, herunder den nuværende politiske leder, François Hollande.

- Det er uacceptabelt mellem allierede, siger regeringens talsmand, Stéphane Le Foll, før et hasteindkaldt møde om sagen.

Det er whistleblowernetværket WikiLeaks, som står bag afsløringen, der ramte offentligheden tirsdag.

Ifølge dokumenter fra WikiLeaks har den omstridte amerikanske efterretningstjeneste NSA overvåget de franske præsidenter Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy og François Hollande i perioden 2006-2012.

Dokumenterne, der afslører aflytningen, er klassificeret "tophemmelige". De er blandt andet offentliggjort i den franske avis Liberation.

Amerikanerne gik ifølge nyhedsbureauet Reuters målrettet efter at aflytte kommunikation til og fra de franske præsidenter, en række ministre og Frankrigs ambassadør i USA.

Dokumenterne indeholder således referater af samtaler om finanskrisen, den græske gældskrise og forholdet mellem præsident Hollandes regering og Tysklands regering under forbundskansler Angela Merkel.

Ligeledes er der lister med telefonnumre på en række medarbejdere i det franske præsidentpalads - heriblandt også præsidentens mobilnummer, skriver WikiLeaks.

Afsløringerne har fået François Hollande til at hasteindkalde parlamentets forsvarsudvalg onsdag.

I USA afviser NSA, at tjenesten lytter med i præsidentens telefonsamtaler, men efterretningstjenesten forholder sig ikke til, hvad den har gjort i fortiden.

Da en tilsvarende aflytningsskandale kom frem i Tyskland, sagde NSA således, at man ikke længere aflyttede forbundskanslerens telefon.

Heraf sluttede de fleste, at amerikanerne dermed indrømmede, at man tidligere har aflyttet kansleren. En domstol i Tyskland har for nylig slået fast, at man ikke kan føre sag om aflytningen, da den amerikanske "indrømmelse" ikke holder i retten.

3 kommentarer
Vis kommentarer