Franske Total dropper omstridt skiferboring i Nordjylland

Der er ikke nok skifergas i Nordjylland til, at det kan blive en rentabel forretning

Prøveboringer efter skifergas i Nordjylland viser, at der ikke er nok gas i undergrunden. Boringen lukkes permanent, oplyser Energistyrelsen. (Arkivfoto: AP)
Prøveboringer efter skifergas i Nordjylland viser, at der ikke er nok gas i undergrunden. Boringen lukkes permanent, oplyser Energistyrelsen. (Arkivfoto: AP)

Det omstridte forsøg på at udvinde skifergas i Dybvad i Nordjylland indstilles nu, da der ikke er nok gas at komme efter til, at det kan blive en rentabel forretning.

Boringen lukkes permanent, oplyser Energistyrelsen.

Mange lokale borgere har været bekymret for, hvad en udvinding af skifergas ville betyde for miljøet i lokalområdet.

Det franske energiselskab Total havde desuden tilladelse til at prøvebore efter skifergas i Nordsjælland, men valgte allerede i forsommeren at droppe boringerne her.

- Vendsyssel-1 efterforskningsboringen bekræftede tilstedeværelsen af gas i Alunskiferen, men lagtykkelsen var mindre end forventet.

- Boringsresultaterne har ikke opfyldt selskabernes forventninger til reservoirforhold og lagtykkelse. Der udføres derfor ikke yderligere arbejde i boringen, som nu lukkes permanent, skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Total startede prøveboringen i Dybvad 4. maj. Kort efter løb det franske selskab ind i problemer, da der blev brugt kemikalier, som ikke var godkendt af Energistyrelsen.

Det førte til, at boringer først blev genoptaget flere uger efter, men nu lukkes de altså.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) siger til TV2, at virksomheden opgiver at bore efter skifergas i Dybvad.

- Total har fundet skifergas, men der var ikke nok til, at de ville gå videre med boringerne, og derfor lukker boringen i Dybvad nu permanent. Det giver en vigtig afklaring for de mange bekymrede borgere i Dybvad, siger Lars Christian Lilleholt.

Lars Christian Lilleholt slår dog fast, at der ikke foreløbig bliver givet nye tilladelser til at bore efter skifergas i Danmark.

- Der er indført et midlertidigt stop for nye ansøgninger om skifergas, og det gælder fortsat. Det betyder, at nye ansøgere foreløbig ikke kan få tilladelse til nye boringer efter skifergas på land, siger han.

21 kommentarer
Vis kommentarer