Fredagsbøn i stormoske: Hvorfor får vi skyld for kriminalitet?

Op mod 2000 muslimer var mødt op til fredagsbøn i Københavns stormoske, hvor imamen prædikede om weekendens terror

Ved stormoskeen talte Ekstra Bladet fredag med Advokat for menneskerettigheder Shakil Khan, som er stærk modstander af Omar El-husseins handlinger. Han mener ikke, at drab er en del af Islam.
Følg Samfund

1500 mænd og 500 kvinder kikkede op mod imam Mohammad Ali Belaoo, som stod iført hvid kjortel med mørke striber i Københavns stormoske. Imamens skikkelse blev fremhævet på to storskærme og diverse fladskærms-tv, så alle kunne følge med.

Der var indkaldt til fredagsbøn, og efter en historie fra koranen adresserede imamen weekendens terrorangreb, hvor Omar El-Hussein skød to civile og sårede fem betjente i København.

Omar skal begraves i eftermiddag

- Der er en forskelsbehandling mellem Islam og andre religioner i Danmark. Hvorfor skal muslimer have skylden for en kriminels handlinger? spurgte imamen retorisk og fortsatte:

- Muslimer er under pres på grund af generalisering, sagde Mohammad Ali Belaoo, som talte på arabisk, men ordene blev efterfølgende oversat til dansk.

Imamer tager afstand
Flere imamer i københavnske moskeer sagde inden fredagsbønnen, at de ville vende sig voldsomt mod weekendens angreb og understrege, at islam tager klart afstand fra drab. I stormoskeen tog imamen også afstand.

Nævn ikke, han er muslim: Nu trækker kommune i land

- Det er beklageligt at muslimer i Danmark får skylden for individers handlinger. I må være tålmodige, holde ud og holde fast i det islamiske grundprincip om fred og et lovlydigt liv, sagde imamen og gav eksempler på muslimers prøvelser i profetens tid.

Ekstra Bladet overværede fredagsbønnen, efter at have besøgt tre andre moskeer i København fredag.

Ikke muslim
I moskéen på Amerikavej på Vesterbro i København sagde imam Muhammed Zaheer ifølge Ritzau, at han ville slå på, at en person, der anser det for tilladt at dræbe et andet menneske, ikke er muslim i hans øjne.

Samme toner lød fra imamen i moskeen på Vibevej i Københavns Nordvestkvarter. Et stenkast fra der, hvor Omar El-Hussein blev skudt og dræbt af politiet søndag morgen.

Mange tv-seere er siden weekendens terrordrab blevet forbløffede eller oprørte over visse unge muslimers støtteerklæringer til drabsmanden og hans gerninger. Heriblandt den rabiate salafist Adnan Avdic, der over for flere medier har kaldt gerningsmanden Omar El-Hussein for en helt.

Så farlig er den enlige terrorist

Prædikede krig mod jøder
Dagen før det drabelige terrorangreb i København prædikede Nørrebro-imam om krig mod jøder og opfordrede direkte til kamp.Den 13. februar stillede imamen Hajj Saaed sig op i Masjid Al-Faruq moskeen på Heimdalsgade på Nørrebro og opfordrede til krig mod jøderne ifølge en video, som moskeen selv har lagt på nettet.

Mosken ligger blot få hundrede meter fra Mjølnerparken, som den 22-årige terrorist Omar El-Hussein, mellem de to angreb i København søgte tilflugt i.

Nørrebro imam opfordrede til krig mod jøder dagen før terrorangreb

Ekstra Bladet ingen adgang
Ekstra Bladet ville gerne have overværet fredagsbønnen i Masjid Al-Faruq moskeen, men det var ikke muligt.

Et medlem af moskeens bestyrelse, Khalid Danø, siger dog til Ekstra Bladet, at citaterne i videoen er taget ud af kontekst. Han ønsker heller ikke at forholde sig til terrorangrebene.

- Det er overfladisk at bede folk om at tage afstand fra hændelserne. Man bør i stedet fokusere på årsagen, siger Khalid Danø til Ritzau.

- Jeg mener, at det egentlige problem er den inden- og udenrigspolitik, som de danske politikere har ført. De har skabt et hadefuldt klima i Danmark, som har gjort, at der desværre opstår hændelser, siger han.

Der var umiddelbart ingen i stormoskeen, som anså Omar El-Hussein, som en helt. Her var helt almindelige familiefædre, som lyttede til budskabet om fred. Flere havde taget deres børn med til fredagsbønnen.

Fredag blev Omar El-Hussein begravet. Her bæres hans kiste. (Video: Kenneth Meyer)

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time