Fredagsbøn: Vi skal ikke sige undskyld

Cirka 250 til fredagsbøn i den omdiskuterede Grimhøj Moské blev bedt om ikke at undskylde for Paris-barbariet. - Den protestantiske kirke blev ikke bedt om at tage afstand fra terroristen Breivik, sagde formanden for Den Muslimske Sammenslutning, Oussama El Saadi

Oussama El Saadi, formand for Den Muslimske Sammenslutning, som står bag den omdiskuterede Grimhøj Moské i det vestlige Aarhus, tog ordet over for de cirka 300 fremmødte umiddelbart efter fredagsbønnen for få timer siden. - Vi skal ikke sige undskyld for, hvad der er sket i Paris, sagde han blandt andet og hentydede til, at protestanter og katolikker heller ikke har undskyldt Anders Breiviks handlinger og afbrændinger af moskéer i Europa. (Video: Ernst van Norde)

En af Danmarks mest omtalte adresser de seneste dage i kølvandet af et DR dokumentarprogram om stedet og, ikke mindst, terrorangrebet i Paris, Grimhøj Moskéen i Brabrand i det vestlige Aarhus, husede for få timer siden sin ugentlige fredagsbøn. En seance, hvor imamens budskaber opfattes som både vigtige og vejledende for de fremmødte.

Ekstra Bladet havde som det eneste danske medie adgang til den første fredagsbøn i den omdiskuterede moské efter det grufulde terrorangreb. Sammen med cirka 250 andre kunne vi konstatere, at imam Ihab Libdeh på intet tidspunkt - og hverken i direkte eller indirekte vendinger - forholdt sig til myrderierne i Frankrig.

Imamens hovedbudskab drejede sig derimod om væsentligheden af, at flere muslimer opsøger moskéerne rundt omkring.

- Det er vigtigt, at også de muslimer, der er født og opvokset for eksempel her i Danmark, lærer det arabiske sprog ordentligt. Ved at gøre det, kan de bedre forstå, hvad islam er. På den måde undgår vi misforståelser af vores religion, pointerede imam Ihab Libdeh.

Samfund Islamisk Råd ved fredagsbøn: Hele Islam får skylden

Vil ikke give efter for pres

Umiddelbart efter imamens halve time lange prædiken tog formanden for Den Muslimske Sammenslutning, der står bag Grimhøj Moskéen, Oussama El Saadi, ordet med direkte adresse til Paris-angrebet:

- Vi vil ikke give efter for det massive pres, der bliver lagt på os, og det har historisk set vist sig slet ikke at gavne på nogen som helst måde på sigt, indledte den muslimske frontfigur.

Han fortsatte:

- Den katolske eller protestantiske kirke blev ikke bedt om at tage afstand fra terroristen Breivik. Danske politikere er ikke blevet bedt om at tage afstand fra afbrændingen af moskéer og terror på disse i Europa. Vi skal ikke videregive vores børn og den kommende generation offer-rollen og lade dem kæmpe en kamp, der ikke kan vindes.

Pia Kjærsgaard mener, at det nu kan være nødvendigt med nødret i Danmark. Arkivfoto: Rumle Skafte/Polfoto. Dansk politik Pia K: Vi må ty til nødret

Oussama El Saadis tale til de mange fremmødte i Grimhøj Moskéen sluttede med ordene:

-  Jeg vil gerne gøre det meget klart; generelt i islam er drab ikke tilladt på uskyldige civile.

Vi hader krig

Efterfølgende uddybede Oussama El Saadi sine synspunkter, da han bød på frokost og kaffe i sit kontor i tilknytning til moskéen, som menigheden håber at kunne udvide med bl.a. en minaret og en kuppel ved hjælp af private donationer.

- Vi har aldrig støttet drab på uskyldige civile og tager til enhver tid afstand fra sådanne handlinger, men glem ikke, at mange civile også er blevet dræbt i Gaza, Burma og Syrien.

- Jeg er borger i Danmark og forstår og accepterer, hvad det indebærer. Mange af os, der kommer her, har kendt til krig i mange år, så vi forstår måske endnu bedre end danskerne værdien af frihed. Den vil vi altid bakke op om, vi hader krig, understreger Oussama El Saadi, der tidligere har markeret sig med kontroversielle udtalelser om selvmordsbombere og Islamisk Stat (IS).

Trine Bramsen (midten) mener nu, at 'samarbejde' skal forstås som overvågning af Grimhøj-moskéen, fortæller hun til Ekstra Bladet. Arkivfoto: Sisse Dupont/POLFOTO. Dansk politik S trækker i land: Nu kan man alligevel ikke samarbejde med Grimhøj

- At vi ikke har taget afstand til IS, betyder ikke, at vi støtter dem. Jeg vil bare ikke gøre mig til dommer over, om IS skal kæmpe for det, de tror på, eller ej.

Danskerne bør ifølge Oussama El Saadi vågne op og stille sig mere kritiske over for USA.

- Hvorfor skal alle vi andre betale en regning, hver gang amerikanerne går i krig. Amerikanerne invaderede Irak på et falsk grundlag i kamp for et demokrati, som de er langt fra at have opnået. Men det har kostet over to millioner mennesker livet.

Her kan du se hele interviewet med Oussama El Saadi

 

0 kommentarer
Vis kommentarer