Frederik og vennerne fanget i fransk lavine: Alle var i chok

Kun held betød, at Frederik og hans venner ikke kom alvorligt til skade, da de blev ramt af en lavine

Se her, hvordan sneen pludselig skrider under Frederik og co. (Video: Privat)

Mange danskere pakker i disse dage kufferten og skiene for at drage mod pisterne i nord og syd.

Det samme har Frederik og fem venner gjort, men den årlige skitur i Val D'isere var tæt på at ende katastrofalt. I løbet af en såkaldt offpist-tur begyndte sneen pludselig at skride under dem, og en lavine var tæt på at få fat i dem.

- Vi kørte cirka en kilometer ned bjerget af, og tænkte ikke, at der var nogen fare, men derefter går det galt for os. Vi kommer kørende ned af bjerg siden, hvor vi lander i lavinen og hører et højt knald. Herefter forsvinder sneen under os, og vi havde ingen mulighed for at komme væk.

Foto: Privat
Foto: Privat
 

- Vi blev meget bange, fordi lige ved siden af os kunne vi se en kæmpe lavine, siger Frederik Witt til Ekstra Bladet.

Dumdristige
Fredag havde de fem drenge i alderen 19 til 22 fra Farum og Mørkhøj valgt at tage på off-pist tur, men trods advarslerne medbragte de intet GPS og ABS udstyr. Og de fortryder de i dag.

- Det var utrolig dumt, og det gør vi godt nok aldrig igen. Der skal lyde en kæmpe advarsel til alle, der står på ski om ikke at gøre den slags.

Heldigvis skete der ikke noget med de danske drenge, men oplevelsen har alligevel sat sig.

Foto: Privat
Foto: Privat
 

- Vi var alle yderst chokeret og hjertet bankede kraftigt. Vi nåede alle at tænke, at vi ville blive begravet under lavinen. Vi blev ramt af 'siden' af lavinen, så der var vi heldige. 'Midten' af lavinen gled hele vejen ned i dalen ca. 300 meter længere ned, end der hvor den ramte os, siger Frederik Witt til Ekstra Bladet

Pris: 36.000
Efter den voldsomme oplevelse besluttede vennerne at ringe efter hjælp, og heldigvis kunne redningsarbejderne tale engelsk.

(Privatfoto) 112 - 13. jan. 2016 - kl. 17:56 Tre dræbt i fransk lavine: Flere var i livsfare

Foto: Privat
Foto: Privat
 

- De vurderede, at der var for stor chance for endnu en lavine og valgte at tilkalde en helikopter. Vi lavede en hurtigt landingsbane midt på bjerget og fik instrukser om, hvad vi skulle gøre, når helikopteren landede.

På den måde blev danskerne sikkert fragtet ned til byen, men den lille helikopter-tur blev ikke helt billig. De unge mænd måtte finde 900 euro frem fra pungen pr. mand plus det løse.

- Hele den tur endte med at koste os 36.000 kroner, siger Frederik Wiit til Ekstra Bladet.

Foto: Privat
Foto: Privat

Skolebørn dræbt
I starten af denne uge mistede en 14-årig dreng og en 16-årig pige mistede livet i de franske alper ved skisportsstedet Les Deux Alpes, efter en lavine buldrede ned over ti skolelever og en lærer.

En ukrainer, der ikke var en del af gruppen, mistede også livet, da han blev taget med af sneen.

Ulykken betød, at en skolelærer fra Lyon i Frankrig risikerer at blive tiltalt for uagtsomt mandrab. Skoleeleverne fra Lyon stod nemlig på en sort pist, der hele sæsonen har været lukket for offentligheden på grund af lavinefare.

(Privatfoto) 112 - 13. jan. 2016 - kl. 17:56 Tre dræbt i fransk lavine: Flere var i livsfare

Det var anmærket ved hjælp af afspærringstape og med skilte på flere sprog - men det stoppede ikke skoleklassen fra at bevæge sig over på pisten ved navn Bellecombe.

Læreren selv blev fundet bevidstløs under sneen, da redningsmandskab med hunde og helikoptere søgte efter overlevende i sneen.

Gruppen bestod af 19 elever og tre lærere fra skolen Saint-Exupery i Lyon

94 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere