Fredes saudi-venner: Henretter kvinde på åben gade

Britisk dokumentar viser med skjult kamera hverdagen i ørkenriget, hvor forbrydere klynges op og foragten for kvinder er enorm

Kronprins Frederik besøgt sammen med en større dansk delegation Saudi Arabien i slutningen af februar. Her ses kronprinsen med kong Salman bin Abdul Aziz, der står i spidsen for det regime, der ifølge en britisk dokumentar har halshugget en kvinde på åben gade. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Kronprins Frederik besøgt sammen med en større dansk delegation Saudi Arabien i slutningen af februar. Her ses kronprinsen med kong Salman bin Abdul Aziz, der står i spidsen for det regime, der ifølge en britisk dokumentar har halshugget en kvinde på åben gade. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Følg Samfund

***ADVARSEL: VOLDSOMME BILLEDER I ARTIKLEN***

Mens kronprinsparret sammen med tre danske ministre for bare en måned siden hyggede sig med den saudi arabiske elite - heriblandt den brutale kong Salman bin Abdul Aziz - var et hold britiske filmmagere i fuld gang med at dokumentere, hvordan folkets hverdag ser ud uden for de gyldne paladser.

Ifølge dokumentaren 'Saudi Arabia Uncovered', der i aftes blev vist på den britiske tv-station ITV, holder magthaverne - altså dem, som blandt andre Danmarks kommende konge spiste overdådige middage med – folket i et kynisk jerngreb, hvor det mindste fejltrin straffes hårdt.

Dokumentaren viser blandt andet, hvordan en kvinde, der er dømt for at have slået sin svigerdatter ihjel, passes op af en gruppe officerer på åben gade. Mens kvinden panisk råber, at det ikke var hende, der gjorde det, hæver en af officererne sin sabel og hugger hovedet af hende.

Hygger med Frede: Torturstater scorer kassen i Danmark

En kvinde halshugges på åben gade. (Foto: ITV)
En kvinde halshugges på åben gade. (Foto: ITV)

Ophængte lig
I et andet klip vises fem hovedløse kroppe, der livløst hænger fra en pæl, som er spændt ud mellem to kraner. Her hænger de for at afskrække andre fra at begå forbrydelser. De fem personer var dømte røvere, som først blev offentligt henrettet ved at få hugget hovederne af, hvorefter deres kroppe blev hængt op til skræk og advarsel - angiveligt i flere dage.

Bødlerne i Saudi Arabien har travlt. Bare i år er minimum 70 personer blevet henrettet - 47 personer på bare en enkelt dag lige efter nytår. Der skal da heller ikke meget til, for at blive idømt dødsstraf - for eksempel kan det koste livet at være homoseksuel, at smugle stoffer eller at udøve heksekunstner.

Andre straffe i ørkenstaten inkluderer stening, piskning samt amputering af arme og ben.

Frede og Mary hyggede med tyran

Fem hovedløse kroppe hænger på en pæl udspændt mellem to kraner. (Foto: ITV)
Fem hovedløse kroppe hænger på en pæl udspændt mellem to kraner. (Foto: ITV)

Også synet på kvinder i det stramt styrede islamiske kongerige udstilles i dokumentaren, hvor det blandt illustreres, hvordan det ikke er unormalt, at kvinder tæves af politiet. I en scene vises desuden, hvordan en kvinde klædt fra top til tå i sort brutalt og uden grund skubbes ned på gulvet af en fremmed mand i et supermarked.

Kvinder må desuden ikke køre bil i landet, de skal have en mandlig værge, som kan nægte dem eksempelvis at tage et job, og det religiøse politi kræver, at kvinder er dækket fra top til tå for ikke at friste mænd.

Kronprinsesse Mary fik under det nylige besøg i Saudi Arabien lov til at føle, hvordan det er, at blive betragtet som andenrangs-menneske. I forbindelse med en frokost med den saudiske konge nægtede omkring tre fjerdedele af de tilstedeværende mænd at give hånd til kronprinsessen på trods af hendes ellers høje status.

Arabere nægtede at give Mary hånd

Adskillige mænd ville ikke hilse på kronprinsesse Mary på grund af hendes køn. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Adskillige mænd ville ikke hilse på kronprinsesse Mary på grund af hendes køn. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Skjult kamera
Den frie presse har trange kår i Saudi Arabien, hvor det straffes med både piskeslag og adskillige år i fængsel at ytre kritik af regimet.

Over en periode på et halvt år er den britiske dokumentar derfor lavet med skjult kamera.

Se klip fra dokumentaren her.

Se episoden, hvor sheikerne nægtede at give Mary hånden, her (Video: Tariq Mikkel Khan)

Dansk handel med Saudi Arabien

Da den danske delegation bestående af blandt andre kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, udenrigsminister Kristian Jensen, sundheds- og ældreminister Sophie Løhde samt erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen besøgte Saudi Arabien i slutningen af februar måned var det for at tiltrække flere saudi arabiske investeringer til det danske erhvervsliv.

For mere vil have mere.

Køber saudisk olie
På trods af den saudiske brutalitet og konstante tilsidesættelse af menneskerettigheder, som vi i Danmark ellers traditionelt anser for værende ubøjelige, er der nemlig allerede en stor handel mellem Danmark og Saudi Arabien.

Sidste år eksporterede Danmark ifølge Danmarks Statistik varer til ørken-kongeriget for 5,3 milliarder kroner, mens vi omvendt købte varer fra saudierne til omkring en milliard. Mens vi især sendte lægemidler og fødevarer til Saudi Arabien, var det primært olieprodukter, der kom den anden vej.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+