Fri narko forhindrer HIV og overdoser

Siden Portugal i 2001 afkriminaliserede narkotika, er antallet af årlige overdoser og HIV-smittede stofbrugere faldet voldsomt

Lovlige stoffer har vist sig at give positive resultater på lang sigt. (Foto: POLFOTO)
Lovlige stoffer har vist sig at give positive resultater på lang sigt. (Foto: POLFOTO)
Følg Samfund

I 2001 tog Portugal den kontroversielle beslutning at afkriminalisere besiddelsen af stoffer til privat brug, og mod forventning har det nu vist sig, at langt færre dør af overdoser hvert år, ligesom der også er sket et drastisk fald i antallet af HIV-smittede stofbrugere. Og der er sket et lille fald i antallet af stofbrugere.

Det viser tal fra NGO'en Transform Drug Policy Foundation og nyeste årsrapport fra Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug (EMCDDA) ifølge Washington Post.

Tiltagene i Portugal gælder alle stoffer. Det vil sige, at hvor man før blev straffet meget hårdt, får man nu højst en bøde og et tilbud om afvænning, hvis man bliver taget med heroin, kokain, amfetamin, hash - ja, stort set hvad som helst - til privat forbrug. Det er dog stadig ulovligt at handle med narkotika.

Og hvor modstandere af afkriminaliseringen frygtede et ragnarok af overforbrug, død og HIV-epidemier, er antallet af årlige, narko-dødsfald i stedet faldet til kun tre per million indbyggere i Portugal. I Danmark er tallet 60 dødsfald per million indbyggere.

Tre unge indlagt efter overdosis til technofest

Dr. Joao Goulao, der er en af hovedmændene bag Portugals narkopolitik, påpeger dog, at det ikke er udelukkende er afkriminaliseringen, der er skyld i de imponerende tal.

- Det er meget svært at konkludere, at der er en direkte årsagssammenhæng mellem de positive tendenser, vi ser, og afkriminaliseringen alene.

Han understreger at afkriminalisering skal bakkes op med indsatser som fixe-rum, gratis kanyler og behandlingstilbud til stofbrugere for at virke efter hensigten.

Fixerum er en succes: Ingen døde trods 301 overdoser

Der er dog ingen tvivl om, at afkriminaliseringen af narkotika er en forudsætning for at opnå positive resultater på området, som Transform Drug Policy konkluderer i sin analyse af den portugisiske narkopolitik.

- Virkeligheden er, at Portugals narkotika-situation har forbedret sig bemærkelsesværdigt på flere væsentlige områder. Mest iøjnefaldende er faldene i narko-relaterede dødsfald og tilfælde af HIV-smitte, mens den på forhånd frygtede stigning i narko-forbruget er udeblevet.

I Uruguay har man allerede legaliseret hash fuldt ud:
Fri hash: Uruguay siger ja til lovlig marihuana-handel

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+