Han er i kød og blod det menneskelige ansigt på det lukkede og stadig mere udemokratiske Tyrkiet, som præsident Recep Erdogan står i spidsen for.
Tusindvis og atter tusindvis af politifolk, embedsfolk og journalister er som ham blevet kylet i fængsel, når de har trådt den mægtige mand fra Sortehavet over tæerne.
Can Dündar, 55, er en anerkendt kritisk journalist og redaktør i Tyrkiet. Han befinder sig med egne ord midt i sit livs kamp. I årtier har han dækket begivenhederne i det land, som balancerer på en knivsæg mellem demokrati, militærstyre og nu diktatur.
Nu sidder han over for Ekstra Bladets reporter i et mødelokale på Østfyn og fortæller sin historie, som fik sin negative kulmination, da han blev beskudt på klos hold foran en retsbygning i Istanbul.
- Ja, jeg føler mig truet - hver dag. Der går ikke en dag, hvor vi, der taler Erdogan imod, ikke bliver angrebet i medierne.
- Jeg er væk fra mit land, min familie, mit job, min avis. Og jeg er alene. Men jeg kæmper videre som mange andre. Selvfølgelig har jeg sikkerhedsproblemer, men du kan ikke leve, hvis du hele tiden skal tænke på det.
Can Dündar lever i eksil i Tyskland. Konen kan ikke forlade Tyrkiet, fordi myndighederne inddrog hendes pas, da hun forsøgte at blive genforenet med sin mand. Sønnike sidder i London.
Erdogan har splittet endnu en familie.
'Forræder', så kom skuddet
Efter 92 dage i fængsel håbede Can Dündar nok, at det værste chok var overstået, da han blev løsladt i februar sidste år. Men han tog fejl.
I maj 2016 blev han beskudt på klods hold foran retsbygningen i Istanbul, hvor han skulle have regimets absurde dom. En video på YouTube viser den uhyggelige episode, da en mand uhindret hæver sin pistol to-tre meter fra Can Dündar.
- Jeg nåede lige at høre ordet 'forræder'. Det er præcis den betegnelse, som Erdogan altid bruger om os, han ikke bryder sig om, forklarer Can Dündar.
Manden affyrede to skud i knæhøjde, inden han blev overmandet af Can Dündars kone og et tilstedeværende parlamentsmedlem.
- Jeg tror, jeg skulle have en advarsel. I Tyrkiet skyder mafiaen netop folk i benene, hvis de vil sende dem en utvetydig advarsel.
At angrebet kunne ske, hvor det gjorde, var i sig selv bemærkelsesværdigt, fordi området ved retsbygningen hører til de sikreste i byen.
- Jeg var blevet tildelt en bodyguard af staten, men han var faldet i søvn den dag. Påstod han, forklarer Dündar og fortæller:
- Den mand, som begik angrebet, er i dag på fri fod. Han sad fem måneder i fængsel. Han har sågar sit pas.
Attentatmand gik fri
Hvorvidt attentatmanden ville skræmme Can Dündar og hans meningsfæller i det tyrkiske samfund eller simpelthen ikke havde våbentræningen til at gennemføre sit fatale forehavende er uvist. Men Can Dündar slap i hvert fald mirakuløst fra angrebet uden skræmmer og modtog en dom på knap seks års fængsel for sin ubekvemme afsløring.
Inden han igen blev smidt bag lås og slå, formåede Can Dündar at flygte til Tyskland. Han befandt sig nemlig ved en tilfældighed i Spanien, da Erdogan undslap et kupforsøg i juli 2016.
Derfor er han nu flygtning i Berlin. Udsigten til at vende hjem virker dyster. Men ikke for Can Dündar, der er optimistisk.
- Når halvdelen af landet stemte nej til Erdogans magtudvidelse, så tror jeg ikke, han kan blive ved med at holde sig ved magten. Jeg håber snart at kunne vende hjem.
Can Dündar var i Danmark for at deltage i Amnesty Internationals årsmøde i Nyborg, hvor Ekstra Bladet interviewede ham.
- I støtter Erdogan med beskidt aftale
Can Dündar har bestemt ikke glemt sin kritiske sans, fordi han har søgt tilflugt i Nordeuropa.
Faktisk er han overbevist om, at Danmark, Tyskland og resten af Europa nærer Recep Erdogans brutale regime.
Se bare, hvor tamt den danske regering indtil videre har håndteret afsløringen af tyrkisk statsovervågning af tyrkere i Danmark, påpeger han.
- I lader dem gøre det. Desværre accepterer mange europæiske lande, at ambassaderne rapporterer om folk. Europa må gøre op med sig selv, om man fortsat vil lade det ske. Eller der skal sættes en stopper for det.
- Nu er det ikke længere et problem kun for tyrkere. Det er et problem for hele Europa. Så velkommen i klubben.
- Skal vi smide ambassadørerne ud?
- I skal i det mindste advare dem. Det er et demokratisk land. Hvis du er skyldig i noget, så må man for en domstol.
Can Dündar frygter, at Erdogans endelige mål er at skabe et muslimsk regime i Tyrkiet. Derfor er det et stort problem, at så mange europæiske politikere er så optaget af at presse Tyrkiet fra sig.
- Hånd i hånd er de ved at opbygge en ny islamisk stat. Så Europa bør tænke sig om.
- Opsig flygtningeaftalen. Stop med at støtte ham. Det er en skamfuld aftale. En beskidt aftale. I har givet penge til Erdogan, så han holder flygtningene på tyrkisk jord. I lukker øjnene for hans undertrykkelse. Det har været meget skuffende for os.
- I skal beslutte hvilken side I er på.
- Jeg tror mange i Europa, var meget tilfredse med den aftale, fordi de slap for flygtninge, som gik på motorvejene?
- I må være stolte af jeres aftale. Så er alle glade. Erdogan fik Europas støtte. Europa er glade for at få stoppet flygtningene. Og vi er så glade i fængslerne, fordi I i Europa har en aftale med Erdogan.
- Fed aftale, lyder det ironisk spydigt fra Can Dündar, der uddyber:
- Det er så skamfuldt at Europa støtter Erdogan. Vi så, hvordan den britiske premierminister for nylig besøgte Erdogan og indgik en våbenhandel og nævnte ikke et ord om demokrati og menneskerettigheder. Hvem skal så støtte de tyrkiske frihedskæmpere ud over Amnesty International?
- Kan danskere stadig holder ferie med ren samvittighed?
- Ja, selvfølgelig. Isolation er et stort problem for os. Hvis Tyrkiet bliver isoleret fra verden, så bliver det for alvor farligt.