Frikadelle-krig for fuld udblæsning: - Løftebrud er ikke kønt

Mandag aften besluttede et flertal i byrådet, at svine-påbuddet i kommunens daginstitutioner igen skal behandles. Alligevel er Velfærdspartiet, der har taget emnet op ikke tilfredse. 'Løftebrud er aldrig kønt', siger de

Frikadelle-krigen i Randers er igen blæst op. Mandag blev det besluttet at forældrebestyrelserne igen skal tage stilling til svine-påbuddet. Foto: Mads Nissen
Frikadelle-krigen i Randers er igen blæst op. Mandag blev det besluttet at forældrebestyrelserne igen skal tage stilling til svine-påbuddet. Foto: Mads Nissen

Der var frikadeller på menuen, da Randers Byråd mandag mødtes.

På dagsordenen stod Velfærdslistens krav om at ophæve det svine-påbud, som Dansk Folkeparti og Venstre fik gennemtruffet i 2016 til stor opmærksomhed landet over.

Den endelig ophævelse udeblev dog i går. I stedet besluttede et flertal, at det nu er forældrebestyrelserne selv, der skal tage stilling til, om den nuværende kostpolitik skal ændres.

- Det er vi selvfølgelig skuffede over, siger Henrik Hald til Ekstra Bladet, der fungerede som stedfortræder for Velfærdslistens byrådsmedlem Kasper Fuhr Christensen, der var på ferie.

- Socialdemokratiet stod åbenlyst før valget og garanterede, at man igen ville lade forældrebestyrelserne bestemme. Når politikere laver løftebrud, er det ikke kønt.

Overflødig behandling
Indtil videre er der lagt op til, at forældrebestyrelserne selv skal tage stilling til, 'hvor tilfredse de er' med den nuværende ordning. Til det påpeger Henrik Hald fra Velfærdslisten, at tingene bare burde have været afgjort 'en gang for alle'.

- I stedet skal man nu kludre rundt i processor. Der var et flertal udenom om Venstre og Dansk Folkeparti, men det valgte man ikke at gøre brug af. Det synes jeg er bekymrende.

Radikale Venstre har overfor Randers Amtsavis erklæret, at de heller ikke ønskede at sende svine-påbuddet i endnu en behandling.

Blæst ud af proportioner
I Socialdemokratiet har man kun hovedrysten til overs for Velfærdslistens anklager og påpeger, at man ved at sende spørgsmålet ud til skolebestyrelserne netop har overholdt sit løfte.

- I stedet for at vi kloge politikere sidder og bestemmer, hvad der er bedst, giver det bedre mening at spørge de folk til råds, der arbejder med tingene til hverdag, siger Steen Bundgaard til Ekstra Bladet, der er byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Randers.

På den baggrund afviser han på det kraftigste, at der er blevet begået løftebrud og understreger desuden, at man aldrig har garanteret at fjerne svine-påbuddet.

- Den her sag er blæst fuldstændig ud af proportioner. Sagen er taget op, og nu skal den behandles. Det kan ikke være så svært, siger socialdemokraten.

Insisterer på folkeafstemning
Byrådsmedlemmet Frank Nørgaard (DF) var oprindeligt en af tovholderne bag forslaget fra 2016.

Dengang fik han med et spinkelt flertal vedtaget påbuddet, og han anerkender, at man ved at spørge skolebestyrelserne, har fundet 'den bedste løsning'.

- Selvfølgelig havde jeg helst set, at vi havde beholdt den aftale, som vi lavede for to år siden, men i kraft af, at vi ikke længere har et flertal, giver det her mulighed for at diskutere, hvad vi vil spørge om.

Til gengæld står han fast på, at spørgsmålet skal sendes til folkeafstemning, hvis politikerne beslutter at fjerne forslaget helt.

- Velfærdslisten har glemt, at de ikke har folket med sig, afslutter Frank Nørgaard.