Frikadelle-krigen blusser op på ny: Lad os få en folkeafstemning

Svine-debatten i Randers er igen aktuel, efter at et byrådsmedlem forsøger at trække kravet om tvungen svin i kommunens institutioner tilbage. Hvis det lykkes, er Dansk Folkeparti klar til at sende spørgsmålet til folkeafstemning

Frikadelle-krigen er blusset op på ny i Randers. Foto: Peter Hove Olesen
Frikadelle-krigen er blusset op på ny i Randers. Foto: Peter Hove Olesen
Følg Samfund

Tilbage i januar 2016 var 'frikadelle-gaten' i Randers på alles læber.

Dengang stemte Dansk Folkeparti sammen med Venstre et forslag igennem, der fremover tvang kommunens børnehaver- og vuggestuer til at have svin på menuen.

Nu er grisen igen til debat efter at byrådsmedlemmet Kasper Fuhr Christensen fra det lokale parti Velfærdslisten, forsøger at få kravet afskaffet igen.

- Det gør vi først og fremmest, fordi vi vil vise de valgte forældrebestyrelser rundt omkring i institutionerne, at vi har tillid til, at det her er en beslutning, som de selv er i stand til at træffe, siger gruppeformanden til Ekstra Bladet.

Svinekøds-påbuddet diskuteres mandag aften, når byrådet mødes, og Kasper Fuhr Christensen mener selv, at han bør kunne skaffe et flertal til at fjerne påbuddet.

- Hvis Socialdemokratiet holder fast i det løfte, som de ellers gav inden valget, burde vi have et klart flertal, siger han.

DF vil have folkeafstemning
Det var Dansk Folkeparti, der tilbage i 2016 stod bag det oprindelige forslag, og deres standpunkt har ikke ændret sig siden.

- På samme måde som muslimske børn skal have muligheden for at spise halal, skal danske børn have mulighed for at spise en frikadelle eller svine-pålæg, siger Frank Nørgaard (DF) til Ekstra Bladet.

Lykkes det Velfærdslisten at finde politisk flertal, mener byrådsmedlemmet fra Dansk Folkeparti, at man bør spørge borgerne til deres holdning.

- Det her kunne være et af de emner, som man satte til folkeafstemning. Jeg er sikker på, at der ville være flertal for at fastholde påbuddet, siger han.

Måtte gerne fade ud
Overfor TV2 Østjylland har flere byrådmedlemmer erklæret, at man ikke ønsker, at sagen skal blusse op igen.

- Jeg så egentlig gerne, at den sag lige så stille fadede ud og blev glemt, for det er ikke en vindersag for Randers sådan rent imagemæssigt, siger Daniel Madié, byrådsmedlem i Randers Kommune til tv-stationen.

Den betragtning er Velfærdslistens gruppeformand uenig i.

- Hvis man går ind og træffer en beslutning om at fjerne det her åndssvage frikadelle-krav, så tror jeg, at det ville være positivt for vores image udadtil. Omvendt tror jeg, at det er skidt for byen, hvis vi holder fast, afslutter han.

Svinekød på menuen

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.