Frikendt for hash-kørsel: Det var passiv rygning

20-årig fynbo kan ånde lettet op efter kørsel med hash i kroppen

Arkivfoto
Arkivfoto

En ung fynbo kan ånde lettet op - med eller uden hash-røg i lungerne - efter at han netop er blevet frikendt for at have kørt bil i hash-påvirket tilstand.

Byretten i Odense har nemlig fastslået, at den 19-årige mand alene var påvirket af hash på grund af passiv rygning.

Anklagemyndigheden havde ellers krævet kørekortet frakendt ubetinget i tre år, som normalt er straffen for at køre i hash-påvirket tilstand.

- Jeg er naturligvis meget tilfreds med dommen, lyder det fra advokat Morten W. Kamp fra advokatfirmaet Stage.

Stoppet rutinemæssigt
Den 19-årige mand blev stoppet rutinemæssigt af politiet den 20. marts i år i Odense. Manden havde ikke på nogen måde overtrådt færdselsloven eller lavet kørefejl.

- Betjentene valgte at teste min klient for narko-kørsel. Testen viste, at han han havde stoffet THC i kroppen over den såkaldte bagatel-grænse. Derfor krævede anklagemyndigheden kørekortet frakendt i tre år, som det er praksis i disse sager, fortæller advokat Morten W. Kamp til Ekstra Bladet.

Den unge mand nægtede imidlertid pure, at han havde røget hash umiddelbart forud for kørslen.

- Jeg har senest røget hash for omkring fire uger siden, forklarede den 19-årige i retten.

Han kunne også fortælle dommeren, at han havde været chauffør i en bil, hvor andre havde røget hash. Det skete et par døgn før den dag, hvor politiet stoppede ham.

Følte sig ikke påvirket
- Der var således tale om passiv rygning. Min klient følte sig på ingen måde påvirket den dag, han førte bilen, siger advokat Morten W. Kamp.

 

Advokat Morten W. Kamp. (Foto: Stage.as)
Advokat Morten W. Kamp. (Foto: Stage.as)
 

Retten i Odense fandt, at den 19-årige havde været udsat for passiv rygning og således ikke havde optrådt uagtsomt ved at køre bil. Derfor blev han pure frifundet.

Dommen fra Odense er ganske opsigtsvækkende og kan danne præcedens i andre sager om hash-kørsel.

I to tidligere landsrets-domme er der også sket frifindelse på grund af passiv rygning ved hash.

Problemer med retssikkerheden
- Det her er et uhyre interessant område rent juridisk. For hvordan skal folk vide, hvornår stoffet er helt ude af kroppen, så de kan køre bil uden problemer. Ved alkohol ved man jo nogenlunde, hvor hurtigt man forbrænder en genstand. Derfor er der klare regler på området.

- Men det er jo faktisk helt umuligt at sige i sager om hash-rygning.  Hvis man, som min klient, har været udsat for passiv hash-rygning - så kan man være påvirket i lang tid efter uden at vide det. Og derfor kan man handle helt uagtsomt. Borgerne har jo ikke en reel mulighed for at vide, om de er påvirkede eller ej, siger Morten W. Kamp.

- Det er jo reelt ulovligt at besidde hash i Danmark - og dermed også at ryge det. Så det kan man vel bare lade være med?

- Nu forholder det sig jo sådan, at man faktisk helt legalt må ryge hash i for eksempel Holland og i visse stater i USA. Hvad så, når man kommer hjem og kører bil i Danmark ?

Der er helt klart nogle retssikkerheds-mæssige problemer, sådan som loven fungerer for øjeblikket, fastslår advokaten overfor Ekstra Bladet.

Den 19-årige frikendte mand ønsker for øjeblikket ikke selv at stå frem med sin historie.

139 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere