Frimurerne fik hans film destrueret

DOKUMENTAR: Prisvindende journalist er glad for, at frimurernes store tabu nu er brudt

Ekstra Bladets ansv. chefredaktør, Poul Madsen, introducerer her den seneste del af temaet om de danske frimurere.
Følg Samfund

TIP OS: Kender du mere til sagen? Fortæl din historie i en mail til hj@eb.dk - hvis det ønskes, behandles din henvendelse fortroligt


- klik på dørene herover og læs mere om tre vigtige ritualer, som frimurerne skal igennem. OBS: Slå din adblocker fra hvis du vil se alt.

Når 85-årige Poul Martinsen kigger tilbage på sin omfattende produktion af dokumentarer, hvoraf flere har vundet international anerkendelse og store priser, mangler der en vigtig historie.

For et afsnit om de danske frimurere i dokumentaren ’Det Hemmelige Danmark’, som han lavede i 1975, er aldrig blevet sendt.

- Vi havde i filmen flere indslag om både Odd Fellow-logen, druiderne og tempelridderne uden at støde nogen.

- Men frimurerne fik nedlagt et fogedforbud mod at bringe et interview med en talsmand og en filmet rundtur i logen, fortæller filmmanden i dag til Ekstra Bladet.

Poul Martinsen er i dag gået på pension, men følger fortsat med i verden omkring ham. Og han er glad for, at frimurernes ritualer endelig kommer frem. Foto: Mads Nissen
Poul Martinsen er i dag gået på pension, men følger fortsat med i verden omkring ham. Og han er glad for, at frimurernes ritualer endelig kommer frem. Foto: Mads Nissen
 

Kæmpe tabu brudt: Frimurernes ritualer afsløret

Bag om Poul

Poul Martinsen er født i 1934.

Han er uddannet cand. psych. og har arbejdet som journalist for blandt andet Politiken og Danmarks Radio.

Filminstruktøren har lavet en række film og dokumentarer, men også tv-eksperimenter. Blandt andet ’Lydighedens Dilemma’ fra 1978. Her undersøgte han, hvor langt mennesker er parate til at gå for at følge en ordre, der påfører andre smerte.

Han har også lavet film om kriminalitet, lukkede samfund og politiske emner. Sidstnævnte skete i 2006 med tv-serien ’Krigerne’. Hans mål var at teste den ondskab, der ligger gemt i mange.

Her er frimurernes skjulte tegn

Komisk død
Han har som både journalist og cand.psych. altid været interesseret i at lave historier om mennesker og deres forhold til omverdenen. Og deres følelser.

- Derfor var indslaget om frimurerne også en historie om, hvorfor voksne mænd tog pingvin-tøj på og pålagde sig selv mystiske ceremonier, som de holdt hemmelige for omverdenen.

- For eksempel det at lægge en ‘kandidat’ ned i en kiste og dø en ceremoniel død. For bagefter at blive hevet op til et nyt liv sammen med sine frimurerbrødre.

- Sådan en scene kunne jeg godt se det komiske ved. Men ceremonierne var fredhellige og ikke til at trække på smilebåndet ad for de indviede, forklarer Poul Martinsen.

Her kan du se mere om frimurernes hemmelige tegn. Redigering: Morten Parsner

Mystisk orden genopstår: Frimurerne er ‘tempelriddere’

Han blev derfor glad, da Ekstra Bladet forleden brød det tabu, han ikke måtte røre ved.

- Frimurerne fik lov til at beholde deres hemmeligheder i 44 år, men nu er sløret blevet løftet. Og jeg råbte et stille hurra for mig selv, da jeg læste Ekstra Bladets afslørende artikler.

- Det er et flot stykke journalistik, I har gang i. Nu håber jeg bare, at I vil grave videre til de forretningsmæssige fordele, som muligvis ligger i at være medlem af en mandeloge med alt dens hemmelighedskræmmeri. Det ville være en superhistorie, mener han.

Hemmelige ritualer afsløret: Nu reagerer frimurerne

Hvem gemmer sig derinde bag menneskets 'skønmaleri'? Svaret på det spørgsmål har Poul Martinsen jagtet i flere af sine dokumentarer og tv-eksperimenter. Foto: Mads Nissen
Hvem gemmer sig derinde bag menneskets 'skønmaleri'? Svaret på det spørgsmål har Poul Martinsen jagtet i flere af sine dokumentarer og tv-eksperimenter. Foto: Mads Nissen

Forbudt

Tv-dokumentaristen Poul Martinsen producerede i 1975 en film, der fik titlen ’Det Hemmelige Danmark’.

Her blev en del af ritualerne afsløret. Og planen var, at filmen skulle vises på DR, men frimurerne gik i retten og fik nedlagt et fogedforbud.

Sagen gik hele vejen til Højesteret, som i 1982 afgjorde, at optagelserne aldrig måtte vises og skulle destrueres.

I årene efter har danske frimurere flere gange trukket netop denne dom frem som bevis på, at det er en krænkelse af medlemmernes privatliv, hvis ritualerne omtales.

Det har domstolene dog ikke været enige i.

Ytringsfrihed krænket
I klippet med frimurerne, som Højesteret i 1982 besluttede skulle destrueres, var det også ideen, at man skulle høre en frafalden frimurer fortælle om de ceremonier, han selv havde været ude for. Og Poul Martinsen ville illustrere interviewet ved at filme en optagelsesceremoni, som filmholdet rekonstruerede på basis af de oplysninger, de fik af den tidligere frimurer.

- DR’s ledelse og jeg mente, at det ville være en krænkelse af ytringsfriheden, hvis vi ikke kunne fortælle offentligheden, hvad der skete bag frimurerlogens mure.

- Det kostede mig en årelang tur gennem retssystemet fra fogedret til landsret og til sidst Højesteret.

– Men i Højesteret var der et par af de kappeklædte jurister, som ikke kunne lade være med at trække på smilebåndet, da filmen blev vist. De så et optog af mænd i næsten tilsvarende dragter som deres egne, der højtideligt drog gennem billedet.

Frimurere har bygget grotte og klippevæg midt i København

- Synes du, at kampen med frimurerne har været det værd?

- Dengang syntes jeg, at det var et frygteligt nederlag for ytringsfriheden. Filmen skulle have været vist. Og jeg er sikker på, at i dag var den blevet sendt.

- Men så meget desto gladere er jeg for, at I har taget sagen op igen. Nu har den i hvert fald fået nogle ‘sving på’, som jeg ikke kunne lave dengang.

TIP OS: Kender du mere til sagen? Fortæl din historie i en mail til hj@eb.dk - hvis det ønskes, behandles din henvendelse fortroligt

Afslører royalt drama: Frimurer strippet for titel

Mere fra Ekstra Bladet+

Lad os hermed rose de radikale

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU