Frisk efterårsferie-prognose fra DMI: Her er det springende punkt

Drilsk vejr: Spritny prognose skruer ned for solskin i efterårsferien

Gummistøvler kan blive en fordel visse steder i landet i efterårsferien. (Foto: Nordicphotos)
Gummistøvler kan blive en fordel visse steder i landet i efterårsferien. (Foto: Nordicphotos)

Vi kaldte den 'Kartoffelferien' i gamle dage.

Omkring uge 42 fik børnene skolefri, så de kunne hjælpe familien med kartoffelhøsten. I dag er kartoflerne knapt så højt på dagsordnen i efterårsferien, men efterårets eneste skoleferie er stadig vigtig for mange familier.

Derfor er det selvfølgelig vigtigt, om vejret er til udendørs familiefornøjelse.

- Det springende punkt er, hvor meget sol der kommer, siger vagthavende meteorolog ved DMI, Lars Henriksen, til Ekstra Bladet.

Han har netop begået en dugfrisk vejrprognose for efterårsferien torsdag middag, som ændrer lidt på det hidtidige udsigter.

En drilsk situation
Der blev nemlig lovet en del sol i forbindelse med et højtryk, der forsigtigt har slæbt sig ind over Skandinavien og omfavnet planeten sydøst for Danmark.

- Der har været nogle ændringer. Det er en drilsk situation, og der kan komme flere skyer, end man har regnet med. Man ser mange gange på denne tid af året, at der pludselig dukker mange skyer op. Jeg har derfor skruet lidt ned for solen. Det er bedre at love for lidt sol, og at der så kommer mere, siger Lars Henriksen.

Det ser umiddelbart ud som om, at det bliver de nordlige dele af landet, som har de bedste chancer for sol i efterårsferien, mens de sydlige dele af landet kommer til at se flere småbyger krydet med østenvind.

Det bliver dog ikke sådan en efterårsferie, hvor det siler ned, men derimod en relativ tør efterårsferie historisk set. Til gengæld kan den blive en del køligere.

- Hvilken dag bliver den bedste i efterårsferien?

- Altså den første lørdag bliver god, men der er ingen dage, som skiller sig ud. Det er en smule drilsk. Der kan komme lave skyer, som så kan ligge og sørge for, at vi ikke får så meget sol. Man ser typisk, at vi pludselig får lavere skyer på årstiden. Østenvinden, som nærmest er lidt polar-agtig, gør så, at det generelt føles lidt koldere, men når solen så er fremme, hjælper det.

Lidt af det hele - men ingen...
Der kommer altså lidt af det det hele. Lidt regn, lidt blæst, lidt skyer, lidt højtryk. Og selv om vinden kan gøre, at årstiden føles køligere end normalt, så tyder alt på, at vi slipper for lidt frost også.

- Det bliver ikke varmt. Omkring 10 grader, mens nætterne sniger sig ned på mellem tre og otte grader. Nu skal man aldrig sige aldrig, men jeg tror ikke på, at vi får frost.

- Jeg har set efterårsferier, som har været langt dårligere. Hvis det her holder, så ligner det en af de bedre, siger Lars Henriksen.

Men efterårsferiens heldigste kartofler bor altså i den nordlige del af landet.

Kartoffelferien ser hæderlig ud, mener DMI. Her ses en mand i gang med kartoffelhøsten i 1965, hvor børnene ofte hjalp til. (Foto: Politiken/Arkiv)
Kartoffelferien ser hæderlig ud, mener DMI. Her ses en mand i gang med kartoffelhøsten i 1965, hvor børnene ofte hjalp til. (Foto: Politiken/Arkiv)
 

3 kommentarer
Vis kommentarer