Frisør vil ikke åbne: Kan jeg have død på samvittigheden?

Belinda Hildebrandt kommer ikke til at åbne sin frisørsalon med det samme - det er for risikabelt, vurderer hun

Belinda Hildebrandt mener ikke, det er forsvarligt at åbne for frisørerhvervet. Foto: Henrik Hildebrandt
Belinda Hildebrandt mener ikke, det er forsvarligt at åbne for frisørerhvervet. Foto: Henrik Hildebrandt
Følg Samfund

Saksen får lov at ligge stille lidt endnu hos frisør Belinda Hildebrandt trods regeringens udmelding om at åbne for liberale erhverv, hvor blandt andet frisørerhvervet hører ind under.

Hun mener, at det er alt for tidligt at åbne op for erhvervet, og at regeringen virker til at være overmodig.

- Jeg kan ikke få det til at hænge sammen med, at vi skal holde afstand, og vi nu skal stå i nærkontakt med kunder i længere tid ad gangen, siger hun til Ekstra Bladet.

Partier enige: Frisører og domstole kan åbne næste uge

Det virker dog til, at danskerne i den grad har sukket efter en klipning. De frisører, der vælger at fatte saks og kam, får med stor sandsynlighed meget travlt.

Således kan Ekstra Bladet fortælle, at der fredag morgen er sket et nedbrud på bestilling.nu, der er en af de mest brugte platforme, når man skal booke frisørtider online.

Frisørernes system kollapset

For hurtigt
Mette Frederiksen adresserede natten til fredag netop bekymringer som Belinda Hildebrandts i et Facebook-opslag.

'Ingen har lyst til at holde Danmark lukket en dag mere end højst nødvendigt. Men vi må ikke gå hurtigere frem, end at vi stadig kan holde epidemien under kontrol,' skrev statsministeren.

50-årige Belinda Hildebrandt indskærper, at hun er med på, at der er flere, der skal smittes med coronavirus. Ifølge Danmarks Statistik var der i 2018 i alt 12.351 frisører i Danmark, og det mener Belinda Hildebrandt er for stor en gruppe at åbne op for.

- Jeg er godt klar over, at regeringen går ud fra det koncept, at det er en yngre del af befolkningen, der skal smittes. Spredningen kan bare ske for hurtigt, fordi der er så mange frisører, siger hun.

Belinda Hildebrandt nævner for eksempel, når der skal klippes pandehår. Det er tæt kontakt mellem kunde og frisør, som er uundgåelig.

Ingen masker
Belinda Hildebrandt er især forundret over, at der ikke er en større håndsrækning til frisørerne, når det kommer til udstyr.

- Vi kan ikke få fat i masker eller andre værnemidler. Jeg kan være medskyldig i, at mine kunder bliver smittet. Kan jeg have det på min samvittighed, hvis der er nogen, der dør?

- Jeg kommer ikke til at åbne op og arbejde. Både frisører og kunder er udsatte. Det føles som dommedag, når vi som gruppe er udvalgt til at få coronavirus på den måde.

Prøver at skjule
SMVdanmark, der repræsenterer små og mellemstore virksomheder, heriblandt frisører, har meldt, at der vil være nye retningslinjer for frisørbesøg.

Det er for eksempel at fjerne læsemateriale fra salonerne og sørge for, at man bruger så lidt tid som muligt hos frisøren. 

Belinda Hildebrandt giver dog ikke meget for forholdsreglerne.

- Det nytter jo ikke. Man prøver at skjule tingene lidt. Som jeg har sagt før, er man i nærkontakt. Man kan bruge handsker, men vi kan ikke få fat i masker.

- Jeg synes, man skal tage ved lære af tidligere oplevelser. Jeg vil hellere sige: Lad os vente 14 dage mere og se, hvordan det er gået med åbningen af skolerne, siger frisøren.

Ugeblade og kaffe hos frisøren kan være fortid

Regeringens hjælpepakker forudsætter, at man holder lukket på grund af påbud, hvorfor Belinda Hildebrandt ikke falder i den kategori fra på mandag.

- Jeg må tage et skridt ad gangen. Jeg er nødt til at holde lukket indtil videre og bruge af det, jeg har sparet op. Det er ikke meget, men jeg vil forsøge at gøre, hvad jeg kan. Det her er et fælles ansvar, og jeg er bekymret.

- Jeg tror, at det er mere voldsomt, end man forventer, siger Belinda Hildebrandt, som ejer Hildebrandt Copenhagen på Frederiksberg.

Mette F: Yderligere åbning af Danmark afhænger af vores adfærd

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+