Frisører føler sig afvist i sager om jobsmerter

Smerter på jobbet er et stort problem i vores branche, siger formand for Dansk Frisør og Kosmetiker Forbund

Selv om smerter på jobbet er et stort problem i arbejdet som frisør eller kosmetolog, bliver det ikke taget alvorligt.

Sådan lyder det fra Lone Nordentoft Frost, formand for Dansk Frisør og Kosmetiker Forbund.

- Hver gang vi sender en arbejdsskade på muskel- og skeletområdet til Arbejdsskadestyrelsen, så får vi blankt afslag, siger hun.

- Det er et stort problem i vores branche, hvor vi har omkring 42 procent, som har muskel- og skeletskader, lyder det videre.

Muskel- og skeletskader er skader i muskler, sener, knogler og led.

Udmeldingen kommer, efter at en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at særligt den faggruppe er blandt de mest udsatte for smerter på jobbet.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af interviews med 50.000 personer fra 74 forskellige faggrupper. 35,6 procent af dem oplever smerter flere gange ugentligt. Det tal lå på 31,1 procent i en tilsvarende undersøgelse i 2012.

Det er særligt i nakken og skulderen, at forbundets medlemmer melder om smerter, påpeger formanden. De opstår blandt andet, når man bevæger sig i akavede situationer eller står bøjet over kunder.

- Det belaster en, at man har smerter i sin krop. Man vil altid gerne gøre sit yderste og bedste, når man er i et servicefag, hvor man skal stå og smile og være sælger, siger Lone Nordentoft Frost.

Formanden påpeger, at det er den enkelte frisørs ansvar at passe på sig selv, men det er også de enkelte saloner, der skal sætte fokus på problemet.

Desuden har forbundet netop ansøgt om et projekt hos arbejdsmiljøfonden, der skal klarlægge branchens skader på muskel- og skeletområdet.

De fem grupper, der er mest udsat for smerter på jobbet, er malere, frisører og kosmetologer samt gartnere og landmænd, viser undersøgelsen.

Siden 2012 er andelen af dem, der har svært ved at udføre deres arbejde på grund af smerterne, vokset fra 4,4 til 5,5 procent.