Frustreret butiksejer: Folkekirken varter romaer op på kirkepladsen

Butiksejer: Roma-central ved Mariakirken skræmmer folk og ødelægger omsætningen i områdets butikker

Der opstod for nyligt et masseslagsmål mellem hjemløse og romaer, der først blev stoppet, da politiet kom. Video: LocalEyes

Et halvt hundrede romaer opholdt sig forleden foran Mariakirken i Istedgade, København.

Nogle sov, mange røg smøger og hygge-snakkede, enkelte råbte eller indtog måltider serveret af kirkens danske og rumænske personale.

Andre håndterede flasker og øvrige genstande indsamlet i barnevogne, i cykelanhængere og i dyre ladcykler i København.

Artiklen fortsætter under billedet...

Romaer ankommer konstant til kirkepladsen med barnevogne, cykelanhængere og ladcykler fyldt med genstande indsamlet i København. Mariakirken giver romaerne logi, mad og kaffe. Foto: Jakob Jørgensen
Romaer ankommer konstant til kirkepladsen med barnevogne, cykelanhængere og ladcykler fyldt med genstande indsamlet i København. Mariakirken giver romaerne logi, mad og kaffe. Foto: Jakob Jørgensen

Kriminalitet i døgndrift
Grete Mollatt driver en modebutik lige over for kirken.

Hun har i halvanden år været vidne til, hvordan et stigende antal romaer bruger pladsen som opsamlings-central, samtidig med at de skaber utryghed i gaden med den konsekvens, at mange ikke vil handle i områdets butikker, heller ikke i Gretes.

Vartes op
– Det er virkelig aparte at være øjenvidne til, hvordan romaerne derude bliver vartet op af Mariakirkens velmenende personale, som serverer mad og kaffe, rydder op efter dem – og giver dem logi og mulighed for at oplade deres mobiltelefoner. De udnytter på det groveste kirkens fine nyrestaurerede område som som losseplads, toilet og opholdssted – når de altså ikke er ude og samle ting, som de fylder i Christiania-cykler, siger Grete Mollatt.

Artiklen fortsætter under billedet...

Butiksejer Grete Mollat fortæller, at romaer på kirkepladsen flytter genstande indsamlet i København - fra deres cykelanhængerne -  og over i neutrale sorte affaldssække  - og ind varevogne som holder parkeret uden for butikken. Foto: Jakob Jørgensen.
Butiksejer Grete Mollat fortæller, at romaer på kirkepladsen flytter genstande indsamlet i København - fra deres cykelanhængerne - og over i neutrale sorte affaldssække - og ind varevogne som holder parkeret uden for butikken. Foto: Jakob Jørgensen.

Tyverier mod ældre
Hun forsikrer om, at hun ikke har har fordomme.

– Prøv og hør: Det er åbenlyst. Der bliver begået tricktyverier mod ældre, forbipasserende danskere. Lige herude. Og dagligt bliver der læsset store mængder af det, som jeg tror er tyvekoster over i varevogne, siger hun og peger ud.

– De har to gange inden for de seneste måneder rippet mig – først for min iPhone herinde i butikken – og for to måneder siden stjal to mandlige romaer på mountainbikes min taske fra min cykelkurv. Der forsvandt en iPad og endnu en iPhone, som ifølge systemet Find My iPhone senere befandt sig i Rumænien, siger Grete Mollatt.

Meget uhyggeligt
Hun fortæller, at hun var stærkt negativt påvirket af det telefon-tyveri, som blev begået ved højlys dag af to mænd med roma-lignende udseende inde i butikken.

– Da jeg sekunder efter, at de havde forladt butikken, opdagede, at min mobil var væk, løb jeg råbende efter dem – så forsvandt alle romaer som dug for solen. Det var meget uhyggeligt, så jeg måtte tage noget beroligende om aftenen – og min nabo kom med et stort glas vin. Tænk sig: De gik bare herind og stjal den, siger hun.

Romaer ingen adgang
I dag får ingen, som ligner romaer, adgang til butikken.

– De bliver vist ud. Med det samme. Ud! Og hvis nogen forsøger at bestjæle mig, farer jeg i flæsket på dem. Jeg er rasende. Jeg vil ikke ydmyges yderligere.

Hun understreger igen, at hun værdsætter tanken om, at kirken hjælper udsatte.

- Romaerne er fredet af kirken. Samtidig er de danske hjemløse flygtet fra kirken, siger hun.

Hun fortæller, at hun har fået en kontaktperson hos politiet.

– Men han svarer ikke, når jeg ringer. For nylig ringede jeg og indtalte på hans telefonsvarer, at en roma-kvinde var i gang med at rulle en ældre mand. Han ringede aldrig tilbage. Vi er overladt til os selv. Politiet har åbenbart for travlt til at gøre noget, og samtidig kommer der flere romaer. Det er ude af kontrol.

Ring trøst fra Marcus Knuth: Jeg er ked af det

Under Ekstra Bladets interview med Grete Mollatt, modtager hun mail fra Venstres udlændingeordfører Marcus Knuth, som hun har klaget sin nød til.

Knuth foreslået skrappere midler mod romaer, som efter hans opfattelse terroriserer København.

- Han skriver i sin mail, at han er ked af, at romaernes opførsel skal gå ud over min butik, og at politikerne vil skærpe straffen for tiggeri og drøfte med EU-kollegaer, hvordan man kan finde en løsning. Håbløst, sukker hun. Man burde have set dette komme, da man inviterede Rumænien med i EU. De har frit spil i Danmark. Det er ydmygende.

Roma-kvinden: Vi er fredelige og lovlydige
Den 37-årige roma-mor, flaske-samleren Pamela Guista ankom til Danmark for en måned siden til Danmark. Foto: Jakob Jørgensen
Den 37-årige roma-mor, flaske-samleren Pamela Guista ankom til Danmark for en måned siden til Danmark. Foto: Jakob Jørgensen

Den 37-årige roma-mor, flaske-samleren Pamela Guista ankom til Danmark for en måned siden til Danmark.

I går holdt hun pause foran Mariakirken.

Ellers samler hun ifølge eget udsagn udelukkende flaske-pant, som dagligt indbringer hende cirka100 kroner.

- Så på tre dage har jeg indsamlet det, det koster min familie i Rumænien at brødføde mine tre børn i en måned, siger hun.

Hun siger, hun elsker Danmark.

- Så jeg har ikke tænkt mig at rejse hjem. Jeg sover her lige herude eller inde i kirken, som hjælper mig - og mit indtryk er, at danskerne godt kan lide os. De smiler og forærer mig flasker, så alt er godt. Hvorfor ikke blive? Vi fredelige og gode, siger Pamela Guista, som skal besøge Roskilde Festival om nogle uger -  men kun for at samle flasker, understreger hun.

Politiet: Vi er kun et telefonnummer væk

Foto: Christian Kloster
Foto: Christian Kloster

- Vores lokalpoliti er i døgndrift til stede i området i en blå bus med et direkte telefonnummer trykt på siden, lover Allan Nyring, ledende politiinspektør hos Københavns Politi.

- Desuden kan folk gå ind på vores Din Betjent-hjemmeside og finde direkte kontaktoplysninger til lokale distrikter. Vort lokalpoliti ligger ganske nært; på Hovedbanegården. Det er politifolk med stort lokalkendskab: De kender folk i området.

Han fortæller, at politiet intet kendskab har til kriminalitet begået på pladsen foran Mariakirken.

- Men det er korrekt, at denne gruppe fylder rigtigt meget, hvilket skaber utryghed, så det er ikke uden grund, at folk føler sig utrygge. Men det er altså en subjektiv følelse af være utryg, end det er en egentlig objektiv begrundet frygt, for der er ingen anmeldelser, som indikerer, at der sker kriminalitet på pladsen.

Hvad gør I for at få folk til at føle sig trygge?

-Vi er til stede i den blå bus, og vi kommer omgående, når folk ringer. Vi kan ikke gøre andet end at være til stede. Både med bussen men også på cykel og gående betjente, som tager kontakt til folk. På den måde

-Hvad er der i de fyldte barnevogne, cykelanhængere og ladcykler i København, som romaerne slæber rundt på?

- Vi har kigget på det nogle gange. Tilsyneladende er det genstande uden stor værdi. Det er ikke tyvekoster, de gange vi har gennemset det.

- Har I hørt om varevogne, som ankommer til pladsen ved Mariakirken for at opsamle ting, som romaerne indsamler i København?

- Det er ikke helt fremmed for os. Vi har hørt et forlydende om, at nogle af og til kommer for at samle noget ind, men det er ikke noget, vi har fået deciderede anmeldelser om.

Er der anledning for politiet til at have større opmærksomhed på aktiviteterne på pladsen?

- Vi følger nøje udviklingen og vurderer konstant, om der er behov for mere opmærksomhed.

Grete Mollat svarer: Politiet kommer altså ikke

Ekstra Bladet har forlagt Grete Mollat politiets oplysninger om, at de altid er tilgængelige:

- Jeg ringede til både min lokalbetjent og den blå bus efter jeg havde haft de to romarere inde og stjæle i min butik. Ingen af politi-enhederne kom forbi eller ringede tilbage. Jeg har ringet flere gange hvor jeg har set mænd blive rullet ved højlys dag: Der bliver ikke ringet tilbage. Når jeg ringer til min lokalbetjent, er der en svarer på som siger at han er min betjent - men det mærker jeg ikke noget til.

- Det er rigtigt at blå bus kører forbi pladsen - betjentene sidder trygt og godt inde i vognen - så vidt jeg kan se kigger de ikke engang ud af vinduet mod pladsen, siger Grete Mollat.

- Jeg ringede også politiet da min rygsæk blev stjålet - ingen svar eller respons. Jeg har mange gange spærret indgangen til butikken for romaer som vil ind og stjæle. Min veninde som bor på Vesterbro tør ikke hjælpe mig i butikken længere fordi hun er blevet truet af rumænske mænd med fingertegn efter, at hun nægtede dem adgang til butikken.

- Jeg føler mig helt alene mod en flok romaer som vil gøre alt hvad de kan for at stjæle for mig. Politiets udtalelse har intet med virkeligheden at gøre. De får det til at lyde som et trygt sted, siger Grete Mollat.

Bør folkekirken hjælpe romaer?

Præsten: - De må ikke have tyvekoster i kirken

Sognepræst Anita Rohwer med ansvar for Mariakirkens sociale arbejde - hvad siger du til kritikken at, at I lægger hus til en hælercentral, der forpester hverdagen for sagesløse?

- Det er politiets opgave at bekæmpe kriminalitet. Ikke kirkens. Vi kan i øvrigt ikke været døgnåbent til at sørge for ro foran kirken om natten.

- Men er du bekendt med, at nogle blandt publikum i og udenfor kirken begår kriminalitet?

- Hvis vi mistænker dem for kriminalitet – eksempelvis, hvis de har tyvekoster i kirken - så ryger de ud.

- Forsøger I at sætte skik på dem, når de larmer og sviner?

- Ja, vi giver dem også koste og åbner først kirken op når de har ryddet op.

- Men naboer siger, at dine ansatte fejer op efter romaerne?

- Det sker, at vi ikke kan få dem til selv at gøre det. Men det er sjældent, det sker.

- Kan det passe at romaerne har presset de danske hjemløse ud?

- De har fået bedre forhold. De opholder sig ved stofindtagelsesrum, hvilket er bedre for dem.

- Hvad kan I tilbyde dem?

- Vi har rumænske ansatte, som hjælper dem. Og når man er hjemløs, trænger man til et sted af sove. De sover i kirken.

- Har de vitterlig behov for at blive bespist og få udskænket kaffe?

- Ja, det har de. Ellers kom de ikke. Så havde de fundet et andet sted. De ville ikke lægge og sove på et koldt kirkegulv, hvis de havde mere bekvemme alternativer.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers