Frygt for strejke: 35.000 togpassagerer risikerer at blive ramt

Et flertal i Dansk Jernbaneforbund har stemt nej til overenskomsten. Det kan få store konsekvenser for pendlerne

Arbejdsmarkedsforsker Bent Greve analyserer dagens resultater.

Torsdag mødes Dansk Jernbaneforbund med Kommunernes Landsforening (KL) for at forsøge at forhindre, at der opstår en konflikt, der kan lamme lokalbanerne rundt omkring i landet.

Et flertal i Dansk Jernbaneforbund har nemlig valgt at stemme nej til overenstkomsten.

Det oplyser forbundet i en pressemeddelelse.

Det betyder, at der fra på mandag kan udbryde en konflikt, og det kan medføre omfattende strejke, hvis parterne ikke får en aftale på plads inden da.

Sker det, risikerer en lang række lokalbaner at blive ramt af strejken, og det kan gå ud over 35.000 passagerer.

Dansk Jernbaneforbund har stemt nej til overenskomsten, fordi de er uenige i KL's udspil om arbejdstidsregler for medarbejderne i forbundet.

- Vi har sagt nej til en arbejdsdag, hvor man kan møde op på sit job og skal holde sin pause med det samme. Det er meget vigtigt for en lokomotivfører, at man også midt på dagen får mulighed for at restituere og komme væk fra arbejdet. Det kan man altså ikke, når man lægger ud med at holde sin pause for så at være kørende resten af dagen - kun afbrudt af nogle ganske få minutter, siger Henrik Horup, der er formand for Dansk Jernbaneforbund, til TV 2.

Ikke tilfreds
De to parter mødes torsdag klokken 10 for at forsøge at komme til enighed på området.

- Vi vil gerne have nogle bestemmelser, der betyder, at man kan få en ordentlig pause i løbet af en arbejdsdag - så vidt muligt i løbet af arbejdsdagen. Og så vil vi bare gerne have de samme regler, der gælder for alle andre transportselskaber på jernbanen i Danmark, siger Henrik Horup til TV2.

De lokalbaner, der kan blive ramt, er flere strækninger i Nordjylland og ni lokalbaner på Sjælland, Lolland og Falster.

De står årligt for at transportere 12 millioner passagerer.

Henrik Horup har tidligere fortalt i en pressemeddelelse, at han forventer, at parterne når til enighed torsdag, og at vi slipper for trafikkaos.

- Vi møder i KL torsdag med en klar forventning om at finde en aftale. Men det kræver, at vi kan finde hinanden. Ellers er konflikten jo desværre en realitet fra midnat den 11. juni, lød det fra Henrik Horup i pressemeddelelsen fra Dansk Jernbaneforbund

27 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere