Annonce:
Annonce:

Frygtede de ville slå hende ihjel

BARNEBARN BANKER I BORDET: - Det er i samfundets interesse at se sandheden om min farmor, og jeg finder det forkasteligt, at nogen vil forhindre, at dokumentaren vises for offentligheden, siger Charlotte Ahm

Elses barnebarn, Charlotte Ahm, er dybt skuffet over, at Aarhus Kommune har gjort alt for at stoppe TV2-dokumentaren. Og alt for lidt for at hjælpe hendes farmor. Video/redigering: Ernst van Norde, Emma Svendsen
Annonce:
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Med erfaringer som sosuhjælper og -assistent de seneste 11 år har Charlotte Ahm visse forudsætninger for at forholde sig til, hvordan personalet på Kongsgården i Aarhus har behandlet hendes 90-årige farmor, Else Marie Larsen. Det er med andre ord med en blanding af følelser og faglighed, at hun nu forsøger at råbe samfundet op med afsæt i den forbudte TV2-dokumentar.

- Jeg er glad for, at Ekstra Bladet trodser fogedforbuddet og bringer historien, fordi det er i samfundets klare interesse at se, hvad der er foregået. Hvis vi ikke alle ved, hvad vi taler om, når vi diskuterer omsorg og pleje til ældre, kan vi heller ikke løfte i flok for at få ting ændret.

Annonce:

- Derfor finder jeg det forkasteligt, at både by- og landsret giver Aarhus Kommune ret i, at det vil være krænkende for min farmor, og at hun vil blive udstillet, hvis udsendelsen bringes. Ved alligevel at få historien frem nu i Ekstra Bladet beskyttes min farmor - og andre ældre - jo i virkeligheden. Det er de ting, personalet gør mod min farmor, som er krænkende, og Aarhus Kommune er kun ude på at beskytte deres egen utilstrækkelighed, siger Charlotte Ahm.

Det 31-årige barnebarn og værge for Else, som for halvanden måned siden blev flyttet til et andet plejecenter, hvor hun har fået det markant bedre, tog sammen med andre pårørende tilløb i tre år, inden de fik kontakt med TV2 og med afsæt i skjulte optagelser berettede om de uhyrlige forhold på Kongsgården.

31-årige Charlotte Ahm er selv sosu-assistent og har arbejdet med pleje af ældre i 11 år. Men det giver hende ikke en flig af forståelse for, hvordan kolleger har kunnet behandle hendes farmor. Foto: Ernst van Norde
31-årige Charlotte Ahm er selv sosu-assistent og har arbejdet med pleje af ældre i 11 år. Men det giver hende ikke en flig af forståelse for, hvordan kolleger har kunnet behandle hendes farmor. Foto: Ernst van Norde
 

Her er TV2-optagelserne Danmark ikke må se

Panden mod muren
Ifølge Charlotte Ahm var det som at løbe 'panden mod en mur' at forsøge at få Kongsgården og kommunen til at gøre noget ved farmoderens frygtelige situation med gentagne omsorgssvigt af forskellig karakter.

- Vi havde vel omkring 30 møder, og til sidst frygtede jeg, at de (personalet på Kongsgården) - og ikke hendes demenssygdom - ville slå hende ihjel, siger Charlotte Ahm.

Annonce:

Else Marie Larsen var både fysisk og psykisk frisk indtil 2016, men herefter tog demensen så meget fat, at hun faldt og brækkede hoften. Hun blev installeret på Kongsgården i 2017, men stort set fra begyndelsen har den gamle dames store familie med syv børn, 13 børnebørn og 14 oldebørn oplevet kritisable episoder med deres kære mor, bedstemor og oldemor.

- Jeg forstår ikke, hvordan personalet kan have sådan en ligegyldig og følelsesmæssig afstumpet holdning over for et gammelt, skrøbeligt menneske. Desværre er Kongsgården nok ikke det eneste sted, sådan noget foregår, og det er skræmmende, siger Charlotte Ahm.

Til halloween-fest i lorteble

Derfor bringer EB klippene

TV2 har forgæves forsøgt at få lov til at bringe dokumentaren, der afslører alvorlige overgreb og svigt hos ældreplejen i Aarhus Kommune.

Først i fogedretten og senere ved landsretten er det nemlig lykkedes kommunen at stoppe udsendelsen. Ifølge kommunen sker det for at beskytte den demente kvinde, som har været udsat for overgrebene.

Kommunen mener nemlig, at de har pligt til at beskytte kvinden mod, at optagelserne vises, selvom både hendes værge og familie støtter en offentliggørelse af optagelserne.

Familien har ellers i flere år forsøgt at få en dialog med kommunen og løst de voldsomme problemer, som dokumentaren nu afslører. Indtil nu har de mange møder været forgæves, mener familien.

Elses værge, hendes barnebarn Charlotte Ahm, samt Elses syv børn har derfor givet Ekstra Bladet samtykke til at bringe udvalgte klip fra dokumentaren, der beviser, at familien havde ret. Og som viser, at både Aarhus Kommune og andre danske kommuner bør gå langt mere systematisk til værks og sikre, at hverken Else eller andre sagesløse ældre som Else udsættes for uværdig behandling og ulovlig magtanvendelse i ældreplejen.

Du skal se med

Du skal se med

Blev kaldt 'skingrende skøre'
Den lidt over 50 minutter lange TV2-dokumentar viser ikke kun adskillige eksempler på plejepersonalets nedværdigende behandling af Else. Plejepersonalet omtaler også de pårørende, herunder Charlotte Ahm, som 'skingrende skøre og sindssyge' lige foran den 90-årige kvinde, hvis mand døde i 1997.

- Jeg er bedøvende ligeglad med, hvad de siger om mig eller min familie, men min farmor skal ikke høre dem sige, hvad de siger.

Annonce:

Aarhus Kommune har erkendt de kritisable forhold, hvilket foreløbig har resulteret i, at 13 medarbejdere har været til tjenstlige samtaler. En medarbejder er bortvist, fem har fået skriftlige advarsler, og syv ansatte har fået påtaler. Plejehjemslederen er blevet midlertidigt fjernet, Kongsgården har fået ny områdechef i kommunen, og en undersøgelse skal nu kulegrave forholdene.

- Aarhus Kommune har kendt til de skjulte optagelser siden februar, men de reagerede først i maj, da også TV2 Østjylland og Aarhus Stiftstidende omtalte sagen.

- Hvorvidt der er draget nok konsekvenser, kan jeg ikke vurdere, men kommunens håndtering af sagen har været under al kritik, mener Charlotte Ahm.

Sådan virker et fogedforbud

Et fogedforbud er en midlertidig afgørelse, hvor retten har bestemt, at et firma eller en person skal stoppe med at gøre en bestemt handling.

Det kan være et forbud mod at sælge et produkt, som en konkurrent mener er en kopi. Eller det kan være en artikel eller en udsendelse, som en part i sagen mener bryder loven.

I sagen om TV2-dokumentaren har Aarhus Kommune krævet, at optagelserne ikke bliver vist, fordi de ifølge kommunen krænker både den demente Else og de ansatte, der er blevet filmet. Det har fogedretten og senere landsretten givet kommunen ret i og derfor stoppet TV2-udsendelsen.

Sagen kan senere blive ført videre ved domstolene, hvor man endelig afgør, om fogedforbuddet er korrekt, eller om TV2 senere alligevel får lov til at vise udsendelsen.

Hvis man bryder et fogedforbud, kan det koste de ansvarlige en bøde eller i værste tilfælde en fængselsstraf.

Fogedforbud er i øvrigt en forældet betegnelse, da forbuddet rent juridisk hedder 'Midlertidig afgørelse om forbud og påbud'.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kommune: Ikke acceptabelt
Ledelsen i Aarhus Kommune vil trods de tunge beviser fra TV2's skjulte optagelser ikke udtale sig i dokumentaren. I stedet har kommunen sendt en kort udtalelse.

‘De hændelser, hvor der er tale om svigt og forsømmelser, har prompte fået personalemæssige konsekvenser,' skriver kommunen.

'I Aarhus Kommune accepterer vi på ingen måde et sprogbrug og en tone, der kan opleves som nedgørende, ligesom ingen borgere skal opleve at blive talt hen over hovedet på.'

'Vi beklager over for de borgere og pårørende, der har haft den oplevelse. Ledelsen på Kongsgården har iværksat en handleplan.'

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Det er en alvorlig situation, siger Mette
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: