Annonce:
Annonce:

Frygter mutationer: Strammer anbefalingerne til isolation

Der sker nu en intensiveret opsporing for at undgå smitte med nye varianter i Danmark, lyder det. Også en ny pcr-test er klar

WHO’s epidemiolog Maria van Kerkhove har tidligere udtalt, at virussen vil blive ved med at mutere.
Annonce:
Følg Samfund

Er du nærkontakt til en nærkontakt til en smittet, skal du i isolation.

Det lyder måske en kende forvirrende, men gennem et stykke tid har myndighederne taget tredje led i smittekæden med i anbefalingerne til, hvornår man skal i coronaisolation.

De anbefalinger gælder dog kun specifikt for tredje led til en person, der er smittet med særligt smitsomme varianter af coronavirus.

I januar begyndte en særlig smitsom mutation at sprede sig fra Storbritannien ...

Intensiveret jagt
Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed har man nemlig intensiveret smitteopsporingen for noget tid siden og samtidig strammet anbefalingerne til isolation.

Det skete på baggrund af de mere smitsomme coronavarianter, der var og er i omløb.

Annonce:

'Styrelsen for Patientsikkerhed foretager ud over den generelle smitteopsporing også intensiveret smitteopsporing, hvilket indebærer kontakt til de nære kontakters nære kontakter (3. led), når der er tale om smitte med en særlig variant, herunder B1351 (den sydafrikanske, red.).'

'De særlige varianter, som styrelsen foretager intensiveret smitteopsporing af, er af Statens Serum Institut defineret som problematiske,' skriver styrelsen i en mail til Ekstra Bladet.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside lyder det ellers fortsat, at det kun er nærkontakter til en smittet person, der skal gå i isolation.

Men der er altså undtagelser, bekræfter Styrelsen for Patientsikkerhed, der samtidig understreger, at færdigvaccinerede ikke er medregnet.

OVERBLIK: SSI holder øje med virusvarianter og -mutationer

Hvilke varianter holder SSI præcist øje med - og hvorfor? Det kan du blive klogere på her.

* Virusvariant B117:

Varianten blev første gang påvist i september sidste år i England.

Der er bred enighed om, at varianten er mere smitsom end den oprindelige variant af coronavirus. Den øgede smitsomhed er vurderet til at være mellem 35 og 75 procent. I Danmark viser det relative kontakttal for varianten, at den er 55 procent mere smitsom end den oprindelige variant.

En undersøgelse foretaget af SSI viser, at personer smittet med B117 har en estimeret øget risiko for indlæggelse på 64 procent. Det er i forhold til personer smittet med den oprindelige variant.

SSI understreger dog, at i langt de fleste tilfælde giver B117 milde forløb.

I Storbritannien har man fundet B117 med en ekstra mutation, E484K. Det er bekymrende, skriver SSI, for studier har vist, at E484K giver nedsat følsomhed for antistoffer.

B117 har siden uge 7 i år været den dominerende coronavariant i Danmark.

* Virusvariant B1351:

Denne virusvariant blev første gang påvist i Sydafrika i oktober sidste år.

Den har flere mutationer i spike-proteinet på overfladen af virusset. Særligt tre af dem - K417N, E484K og N501Y - bekymrer forskerne. Det er nemlig muligt, at nogle af dem kan påvirke variantens smitsomhed eller følsomhed for antistoffer.

Studier har vist, at E484K-mutationen giver nedsat følsomhed for antistoffer. Nedsat følsomhed for antistoffer giver en bekymring for vacciners effekt på denne variant og for risikoen for at blive smittet igen.

* Virusvariant P1:

I januar i år rapporterede Brasilien og Japan om varianten P1, der første gang blev fundet i den brasilianske by Manaus og hos rejsende fra Japan, der havde været i Brasilien.

Varianten har ti mutationer i spike-proteinet. Særligt tre af dem er vigtige at holde øje med. Da varianten har mutationen N501Y, som også den britiske og den sydafrikanske variant har, er der stor mistanke om, at varianten P1 har øget smitsomhed.

Det vides ikke, om varianten giver alvorligere sygdom.

P1 har også mutationen E484K, som studier har forbundet med nedsat følsomhed for antistoffer.

I Danmarkblev det første tilfælde fundet på Sjælland 3. marts.

* Virusvariant P2:

Denne variant blev fundet i Rio de Janeiro i Brasilien i slutningen af december sidste år.

Ligesom varianten P1 har denne variant også mutationen E484K, som studier forbinder med nedsat følsomhed for antistoffer. Det vides ikke, om varianten giver alvorligere sygdom.

Det første tilfælde i Danmark blev fundet i slutningen af december 2020. Det vides ikke, hvor mange tilfælde der er konstateret i Danmark.

* Virusvariant B1525:

Varianten blev første gang påvist i december 2020 i Storbritannien og Nigeria.

Der er indtil videre intet, der tyder på, at varianten er mere smitsom eller giver et mere alvorligt sygdomsforløb end den oprindelige variant.

Men den har blandt andet mutationen E484K, som også findes i den sydafrikanske variant. Den vurderes at give nedsat følsomhed for antistoffer.

B1525-varianten er også fundet i andre lande, herunder Norge, USA og Canada.

* Virusvariant N439K:

Varianten blev første gang påvist i Skotland i marts sidste år, men den er også set i en række andre lande. I Europa er det især i Slovenien, Tjekkiet og Rumænien.

Der er øget fokus på denne variant, da studier viser, at N439K blandt andet indikerer nedsat følsomhed over for antistoffer.

Der er ikke evidens for, at denne variant påvirker effekten af vacciner. Der er heller ikke noget, der tyder på øget smitsomhed eller et alvorligere sygdomsforløb.

Der er ikke noget i denne variant, der tyder på, at den er mere alvorlig end det generelle billede med coronavirus i Danmark.

Kilde: Statens Serum Institut (SSI).


Ny pcr-test
Nyeste våben i kampen mod de nye mutationer er, at Statens Serum Institut har videreudviklet den kendte pcr-test med podning i svælget. Det sker, for at man med testen også kan identificere smitte med forskellige afarter af coronavarianten fra Indien.

Det skriver SSI i en pressemeddelelse mandag.

Annonce:

Siden januar er alle positive coronatest blevet screenet for særlige varianter. Nu kan testen opspore flere – og dermed 'de mest bekymrende' varianter, der er i omløb i Danmark, skriver instituttet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Digital arrogance har skabt et samfund med A- og B-borgere
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
BREAKINGBREAKING
Annonce:
Annonce: