Frygtet plante spreder sig: Kan ødelægge dansk natur

Gul Kæmpekalla er observeret nyt sted i Danmark, og nu vil Naturstyrelsen gøre deres til at få den fjernet

Foto: Bjarne Persson, Naturstyrelsen
Foto: Bjarne Persson, Naturstyrelsen

Den kan være særdeles smuk, men den er også særdeles uønsket i Danmark.

Planten kaldet gul kæmpekalla er for første gang blevet observeret i naturen i Nordsjælland, og det høster langt fra bifald hos Naturstyrelsen.

- Den er blevet indført som haveplante, fordi den er flot, men problemet opstår, når den spreder sig, siger Anne Johannisson, der er naturvejleder ved Naturstyrelsen Nordsjælland, til Ekstra Bladet.

Gul kæmpekalla er allerede udbredt langs Gudenåen i Jylland, og den er svær at bekæmpe, når først den har fået fat. Derfor ønsker Naturstyrelsen hurtigst muligt at få planten udryddet i Nordsjælland.

Invasiv art
Planten er en smule giftig, men det er langt fra det største problem. Den kan nemlig være et problem for den øvrige natur.

- Problemet er, at det er en meget stor plante, og den kan danne tætte bestande. Og så skygger den simpelthen alt andet væk, siger Anne Johannisson.

- Så de planter, som hører til i Danmark på de biotoper (et mindre økosystem, red.), kan blive udkonkurreret, siger hun.

Planten bliver derfor betegnet som en 'uønsket invasiv art'.

- Hvis bare den stod for sig selv hist og pist, kalder vi den ikke invasiv. Den er invasiv, netop fordi den kommer til at dominere et område og ødelægge biotopen for de hjemmehørende arter, så vi får færre af dem.

Hun fortæller, at den, lige som den langt mere giftige store bjørneklo, spreder sig via våde områder.

- Den kan godt lide våde elementer langs søer og åer, hvor den kan være svær at bekæmpe. Og hvis den står langs et vandløb, så smider den måske frøene ud i vandet, så de bliver ført ned ad åløbet, indtil de bliver fanget et sted, og så har vi dem spredt på den måde, siger hun.

Blev spredt af private
Ligesom gul kæmpekalla er den store bjørneklo også blevet indført fra udlandet og siden spredt af private, og det giver altså stadig problemer i dag.

- Folk i 60'erne syntes, de var så flotte, så de havde nogle tørrede nogen hængende hjemme på væggen. Så den blev smidt op på taget af bilen og taget med rundt i det danske landskab. Det var ikke særlig fikst. Men det vidste man ikke dengang, siger Anne Johannisson.

Den gule kæmpekalla kan, ligesom andre typer af kallaer, købes på mange planteskoler, hvilket formentlig er kilden til, at den nu er havnet i den nordsjællandske natur.

Planten har givet store problemer i blandt andet Tyskland, hvor hjemmehørende plantearter er blevet fortrængt eller helt er forsvundet. Den stammer oprindeligt fra Nordamerika, hvilket også er baggrunden for dens latinske navn, Lysichiton americanus.

Foto: Martin Bravenboer/Wikimedia Commons
Foto: Martin Bravenboer/Wikimedia Commons
 

Hvis man støder på gul kæmpekalla, kan man melde det til sin lokale afdeling af Naturstyrelsen, som så vil forsøge at bekæmpe planten for at forhindre spredning.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter