Frygtet virus når USA: Angriber spædbørns hjerner

Den mystiske zika-virus er nu nået til USA, efter den tidligere har skabt frygt i Brasilien og andre latinamerikanske lande

Sådan ser det ud, når de små børn bliver ramt af den frygtede virus (Foto: AP)
Sådan ser det ud, når de små børn bliver ramt af den frygtede virus (Foto: AP)

Zika-virussen er nået til USA.

Det oplyser de amerikanske sundhedsmyndigheder efter et spædbarn på Hawaii har fået konstateret den frygtede virus, og det er første gang nogensinde, at det er blevet konstateret i staterne.

- Vi er triste over, at denne virus har ramt moren og hendes datter, siger den amerikanske epidemiologi Sarah Parker i en erklæring.

Ifølge Reuters er der umiddelbart ingen risiko for, at virusen spreder sig til resten af landet.

- Der er intet, der på nuværende tidspunkt tyder på, at der er zika-virus i omløb på Hawaii, siger CDC-talsmand Tom Skinner til Reuters.

Foto: AP
Foto: AP
 

Se også: Mystisk virus skaber frygt i Brasilien: Få ikke børn!

- Men det er vigtigt for os at forstå, at der kommer til at være importerede tilfælde af zika i USA, og at vi ikke bliver overraskede, hvis vi begynder at se lokal smitte med virussen, uddyber han.

Angiveligt er den amerikanske kvinde blevet smittet, da hun besøgte Brasilien i maj 2015, skriver AP.

Frygt i Brasilien: Få ikke børn!
Det er netop i Brasilien, at virusen har haft frygtelige konsekvenser.

I 2015 blev 2400 børn et ramt af den såkaldte zika-virus, og udviklingen de seneste måneder har været så alvorlig, at de brasilianske myndigheder råder par til at vente med at få børn.

Specielt par i den nordøstlige del af landet bliver frarådet at få børn. Det skriver flere internationale medier - heriblandt CNN og The Guardian.

- Bliv ikke gravid i øjeblikket. Det er det mest fornuftige, sagde Cláudio Maierovitch fra Brasiliens Sundhedsministerium dengang ifølge The Guardian.

Foto: AP
Foto: AP
 

Se også: Myggebåren virus skyld i hjerneskadede børn i Latinamerika

CNN har talt med Angela Rocha, der er læge på Oswaldo Cruz Hospital i en af de hårdest ramte stater i Brasilien, og hun har samme opfordring.

- Det er en meget personlig beslutning, men i øjeblikket er der en vis usikkerhed, så vi råder folk til at vente med deres planer om at blive gravide, siger Angela Rocha til CNN.

Angriber hjernen
Seks delstater i Brasilien er erklæret i undtagelsestilstand som følge af virussen.    

Årsagen til panikken er den såkaldte zika-virus, der kun ramte 147 børn forrige år, men er eksploderet i 2015 og især op mod jul. Antallet af smittede er næsten tidoblet.

Værst er det gået udover den nordøstlige del, der har registreret 646 tilfælde. Virusen stammer fra den såkaldte Aedes Hensilli-myg og blev for første gang registreret i Zika-skoven i Uganda.

Foto: AP
Foto: AP
 

Tilstanden medfører, at kranium stopper med at vokse og ikke bliver større end 33 centimeter. Det går ud over hjernen, der i 90 procent af tilfældene får nedsat funktion.

- Det er nyfødte, som vil kræve særlig opmærksomhed hele deres liv. I Pernambuco taler vi om en hel generation af babyer, der kommer til at være påvirket, siger Angela Rocha.

Alarm i hele verden
Virusen har også fået World Health Organisation (WHO) til at reagere.

Organisationen har udsendt en verdensomspændende alarm for zika-virusen, der også er blevet registreret i Chile, Colombia, El Salvador, Guatemala, Mexico, Paraguay, Surinam og Venezuela, skriver The Guardian.

Virusen kan også ramme voksne mennesker, og har blandt andet kostet en mand og en 16-årige pige livet i Ceará.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen