Annonce:
Annonce:

Fugl får nyt navn: Nu er det slut med negerfinken i Sverige

Svenskerne har gransket deres fuglearter og ændret navnene på dem de mener kan være stødende

Kaffersejleren findes også i Danmark og den er meget sjælden. (PR Foto).
Kaffersejleren findes også i Danmark og den er meget sjælden. (PR Foto).
Annonce:
Følg Samfund

De svenske fjerkræ er formentlig ligeglade, men en del af dem skal vænne sig til et nyt navn.

Sveriges ornitologiske forening har gransket samtlige 11.709 svenske fuglearter og justeret omkring 4000 af dem. Visse typer har endda fået helt nyt navn, blandt dem fugle, hvis navne ornitologerne fandt kunne være stødende.

Det drejer sig specifikt om fuglearterne, der indtil nu har heddet 'negerfinken', 'sigøjnerfuglen' samt 'Kaffersejleren':

Kaffer er et nedsættende udtryk om mørkhudede mennesker, som blev brugt i Sydafrika under Apartheid regimet:

- I Sydafrika er det strafbart, at anvende det, konstaterer formanden for Sveriges Ornitologiske Forening, Erling Jirle,  til Aftonbladet.

Tukan fik tæsket næbet af: Nu får den et nyt

I Danmark er der dog ikke ændringer på vej:

Annonce:

- Vi har faktisk også 'kaffersejleren' herhjemme. Den kunne man godt overveje om man skulle ændre navnet på, men der er ikke nogen aktuelle planer om det. Det vildeste vi ellers har i Danmark, som kan genere nogen, det er sædgåsen. Jeg tvivler på at den kan få folk på af stolene. Ellers er der ikke nogen racistiske fuglenavne herhjemme, så er vi ude i tyrkerduen eller sådan noget. Det forekommer mig ikke, at det navn er racistisk., vurderer tv-værten og fugleeksperten Sebastian Klein, der har lidt svært ved at forstå ændringerne.

'Negerkonge' tages ud af nye udgaver af Pippi

- Jeg kan godt forstå når man fjerner ordet neger i en Pippi Langstrømpe bog, fordi børn ikke har det historiske perspektiv, som vi voksne har og fordi neger i manges ører er nedsættende. Det betyder at forældrene, når de læser Pippi højt, ikke skal forklare, at nu siger vi ikke neger længere. Negerfinken og sigøjnerfuglen er utroligt sjældne fugle og vi hører kun om dem, fordi navnene bliver ændret. På den måde er det en storm i et glas vand, som nok er skabt for at få opmærksomhed. Det er lidt noget pjat.

Ifølge Sebastian Klein kan de danske fugle hvile trygt i forvisning om at der ikke er navneændringer på vej herhjemme. (Foto: Polfoto).
Ifølge Sebastian Klein kan de danske fugle hvile trygt i forvisning om at der ikke er navneændringer på vej herhjemme. (Foto: Polfoto).
 

Annonce:


Sidste år opstod sagen om, at Pippi Langstrømpe skulle censureres. Ekstra Bladets reporter tog derfor Mattias Tesfaye med på en 'racisme-safari', hvor det blev undersøgt, om der var nogle ting, der skulle censureres i Danmark (sendt første gang september 2014)

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

De lovlydige straffes, alle de andre går fri
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: