Fugleedderkopper findes faktisk også i Danmark - og lige nu kommer de frem

Men frygt ej, fugleedderkopper i Danmark er ikke mere farlig end en korsedderkop

Lige nu kommer fugleedderkopperne frem. Foto: Alamy Stock Photo
Lige nu kommer fugleedderkopperne frem. Foto: Alamy Stock Photo

Fugleedderkopper findes frit i den danske natur - og lige nu kan du risikere at opleve en i naturen. Fugleedderkopper i Danmark er harmløse over for mennesker, så du behøver ikke at være bange, hvis du møder en.

Som TV2 skrev i starten af ugen, er det sjældent, at du overhovedet får mulighed for at møde en fugleedderkop i Danmark. Den nordlige fugleedderkop ,også kaldet tapetserfugleedderkoppen, lever nemlig kun ved sydvendte skråninger i jordtunneler. Her laver den et fint lille såkaldt silkerør, som minder om en sok og er camoufleret af blade og støv fra naturen. Den bor så dernede indtil, at hannen skal finde sig en mage i oktober, forklarer Nikolaj Scharff til Ekstra Bladet. Nikolaj Scharff er edderkoppe-ekspert på Statens Naturhistoriske i København. 

Det er netop sæson for parring nu, så hanfugleedderkopperne er på vej frem.

Nordlige fugleedderkop. Dens latinske betegnelse er Atypus affinis. Foto: Alamy Stock Photo
Nordlige fugleedderkop. Dens latinske betegnelse er Atypus affinis. Foto: Alamy Stock Photo
 

Ikke frygtindgydende
Den nordlige fugleedderkop ligner slet ikke de kæmpe fugleedderkopper, som man kender fra tropelande og skrækfilm. Den danske art bliver op til to centimenter lang. Dens europæiske slægtninge er ligeledes beskedne i størrelsen, men til gengæld kan en fuldvoksen, tropisk fugleeddderkop blive over 20 centimeter stor med alle otte behårede ben strakt ud.

Det fortæller Nikolaj Scharff til Ekstra Bladet og uddyber:

- Tapetserfugleedderkoppen er ikke mere farlig end en korsedderkop, fortæller Nikolaj Scharff.

Den sortbrune fugleedderkop er den eneste fugleedderkop i Danmark. Den er på nogle lokaliteter talrig. Den kan blandt andet findes ved i Østjylland, på Samsø, Æbelø, Østfyn, Ærø, Sjælland og på Bornholm. 

Med livet som indsats
Fugleedderkopper i Danmark er ikke giftig for mennesker, men én der dog ikke slipper levende fra mødet med en hunfugleedderkop, er hannen efter parring. Når hanedderkoppen parrer sig, er han galant og gør, hvad han kan for at indynde sig. Men hans elskovsjagt efter en mage er med livet som indsats, da hunedderkoppen ofte dræber hannen efterfølgende.

- Uanset hvor store og skræmmende fugleedderkopper er, så er de generelt ufarlige. De bider kun sjældent mennesker, og hvis de endelig bider, er det ikke meget værre end et hvepsestik, siger Nikolaj Scharff og tilføjer, at der dog er en undtagelse på den anden side af jordkloden.

- Der findes en australsk fugleedderkop, hvis bid kan være dødsensfarligt, men alt i alt er der kun omkring 20 farlige arter af edderkopper.

Hvis du er bange for edderkopper, så skal du nok ikke se den her video.

23 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen