En gammel bygning er på få dage skudt op på en odde ved Gudenåens udløb i Silkeborg Langsø. Bygningsværket står midt i byen klos op ad den gennemgående Viborgvej.
Man behøver dog ikke at gå tæt på for at se, det er en illusion. En tom kulisse på 400 kvadratmeter, som er en tro 1:1 kopi af det for længst nedrevne Silkeborg Slot.
- Det er selvfølgelig en illusion. Meningen er kun, at det skal ligne. For slottet er jo for længst væk, siger arkæologen og museumsmanden Christian Fischer, som har en finger med i slotsfuskeriet.
Svulstige kongejagter
Formedelst 400.000 kroner fra Jyske Bank og den kommunale kasse puster genoplivningen af det 500 år gamle slot også støvet af saftige historier om det svulstige liv, som herskede bag de tykke mure i middelalderen.
- Når kongen kom forbi og drev jagter i de store skove omkring Silkeborg, blev der kræset for majestæten i et omfang, vi slet ikke kan forestille os i dag. Der blev festet igennem i dagevis og slæbt enorme mængder mad og drikkevarer til Silkeborg, fortæller Christian Fischer.
Kongelige orgier
Tre slagtere var en uge om at partere det nedlagte vildt. Især Chr. d. 4 var vild med Silkeborg, og da han som bekendt var flittig i sin kønsdrift - 23 børn med fem kvinder plus det løse - er der sikker også blevet avlet lystigt på de til lejligheden udlånte lagner.
- De kongelige besøg betød, at man måtte bruge ordet slot, så det kastede jo lidt ekstra glans over herlighederne, siger Christian Fischer.
- Men hvorfor genopføres slottet som kulisse her i 2017?
- Fordi det er et slags jubilæums år og fordi, det fortæller en spændende historie, som vi godt kan tåle at høre igen.
Tyvagtige svenskere
- Under krigene mod svenskerne, som Chr. d. 4 også havde tid til at hidse op, blev slottet hjemsøgt ad tre omgange af svenske soldater på togt. De rev blytaget ned og ødelagde de blyindfattede ruder. Blyet blev brugt til støbning af geværkugler mod danskerne.
- Bygningen var totalskadet og blev sløjfet i 1767. Murstenene blev genbrugt til Hovedgården, som i dag rummer Silkeborg Museum.
- Så svenskerne skylder midtjyderne et slot?
- Ja, det kan man godt sige.
- Hvad koster en ægte genopbygning i nutidskroner? Det kan svenskerne lige så godt få at vide med det samme.
- Pyh, det bliver dyrt. For det første er slotte ingen lagervare, og for det andet er det utopi at forestille sig en byggetilladelse på et fredet sted.
- En ny illusion. Så er vi jo lige vidt.
- Ja, svenskerne kan tage det roligt.
Blikfang for ild-regattaen
Silkeborg Slot-kulissen indvies officielt i dag og bliver stående de næste fire uger. Næsten som et symbol på Silkeborgs store Ildfest-regatta, der fyres af midt i august.
Og derefter bliver det atter hverdag på slotsholmen.