Fuppede auktionshus: Nu trækkes minister ind i sagen

Flere ordførere vil have udlændinge- og integrationsministeren til at undersøge sag om asylmillioner

Pia Kjærsgaard (DF) vil have udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye på banen. Foto: Mads Nissen
Pia Kjærsgaard (DF) vil have udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye på banen. Foto: Mads Nissen
Følg Samfund
Følg Den Store Gavebod

VED DU NOGET? TIP Ekstra Bladets journalister på mr@eb.dk

Ekstra Bladet har de seneste uger kunnet afsløre, hvordan et kærestepar i årevis har nydt godt af, at den ene halvdel af parret administrerede flere hundrede millioner skattekroner.

En 57-årig kvinde med initialerne 'GC' var fra 2012-2018 ansvarlig for Udlændingestyrelsens inventar på en lang række asylcentre, og det kom i den grad hendes 61-årige kæreste til gode.

Senest har Ekstra Bladet kunnet afsløre, at den 61-årige mand med initialerne 'BN' havde adgang til et 10.000 kvadratmeter stort lager, hvor fra Udlændingestyrelsen bortauktionerede inventar og maskiner.

Med sin insiderviden vandt han stik mod auktionsfirmaets regler auktioner for over 300.000 kroner.

Kærestepar snød auktionshus

Den seneste afsløring får nu flere ordførere til at kræve, at udlændinge- og integrationsministeren, Mattias Tesfaye (S), går ind i sagen.

- Ministeren må fortælle, hvad han mener om det her, og hvad han vil foretage sig. Det ser ud til at være fup og svindel. Det må ministeren undersøge, finde ud af hvad der skal gøres ved det og komme med en tilbagemelding, siger Pia Kjærsgaard, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti.

4,1 millioner
Ud over at GC's kæreste fik adgang til lageret, sikrede hun også sin kæreste ordrer for 4,1 millioner kroner for leje af hans firmas lager mellem 2012-2016. En leje, der efter alt at dømme var en overpris.

I alt indkøbte den 57-årige kvinde ydelser for over 300 millioner kroner af styrelsens midler fra 2012-2018.

Sagens flerårige forløb kalder ifølge integrationsordfører for Det Konservative Folkeparti Marcus Knuth på en undersøgelse af den konkrete sag i Udlændingestyrelsen, men også mere generelt af, hvordan det kunne stå på så længe, uden nogen opdagede det.

Forsvarsansat forgyldte kærestens firma med millioner: Alle beviser er væk 

- Jeg vil stærkt opfordre til, at ministeren får sat gang i en undersøgelse af sagen og af systemet. Hvordan han gør det, vil jeg have en dialog med ham om. Men det er jo helt uholdbart, at sådan noget kan finde sted.

- Og det er også uholdbart, at det er noget, som journalister hos Ekstra Bladet finder ud af, og ikke systemets egne kontrolforanstaltninger. Man sidder jo tilbage med tanken om, hvad der ellers foregår af snyd, når det her har kunnet stå på så groft og så længe, siger han.

Rig på asyl

Ekstra Bladet har den seneste tid afdækket, at den 61-årige mands gode indkøb af Udlændingestyrelsens inventar på auktion langt fra er den eneste måde, han har haft gavn af, at hans kæreste fra 2012-2018 købte ind for flere hundrede millioner skattekroner.

I perioden fra 2012 til 2016 arrangerede parret, at mandens firma fik 4,1 millioner kroner for at udleje et lager til asylsystemet. En leje, der efter alt at dømme var en overpris.

Lageret blev brugt til at opbevare statens møbler og maskiner, som hans kæreste, den 57-årige kvinde 'GC', stod for at indkøbe. Her stopper parrets fiduser dog ikke.

Den 61-årige mand fik nemlig også del i de skattekroner, GC administrerede, gennem et af de store transportfirmaer, der fragtede inventar rundt i landet. Transportfirmaet hyrede nemlig BN ind som underleverandør for et ukendt beløb.

Hvor mange penge, BN i alt har tjent på, at hans kæreste fra 2012-2018 indkøbte for over 300 millioner skattekroner er uvist. Sikkert er det dog, at BN's selskab vendte underskud til overskud, da kærestens ordrer begyndte at tikke ind.

Fra 2012-2018 leverede firmaet et overskud på i alt fire millioner kroner. I samme periode udbetalte det lille firma yderligere fire millioner i løn, pension og udbytte.

Svækker tilliden
Muligt misbrug med statslige midler svækker tilliden til det offentlige, og derfor bør den slags sager undersøges, lyder det fra Rosa Lund (EL), der kalder sagen alvorlig.

- En undersøgelse i Udlændingestyrelsen ville være en rigtig god ide.

- Det her skriver sig ind i en lang række sager om, at det er let at snylte på statens penge, og det svækker tilliden til det offentlige system, som vi alle betaler skat til, siger hun.

Mødtes på ferie i Tyrkiet: Så begyndte millionerne at rulle ind

Den 57-årige GC varetog inventaropgaven på vegne af Udlændingestyrelsen som ansat i først den skandaleramte Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og senere Jammerbugt Kommune.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har allerede iværksat en undersøgelse af sagen i Ejendomsstyrelsen.

VED DU NOGET? TIP Ekstra Bladets journalister på mr@eb.dk

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind