Fyrede 39 efter udflytning: Nu hyrer de vikarer i massevis

Som en del af regeringens udflytningsplan blev Landbrugsstyrelsen flyttet til Sønderjylland. I oktober nedlagde de 72 stillinger, og 39 medarbejdere fik en fyreseddel. Nu ansætter de i stedet vikarer

Landbrugsstyrelsen hører under miljø- og fødevareministeriet. Foto: Christian Lindgren
Landbrugsstyrelsen hører under miljø- og fødevareministeriet. Foto: Christian Lindgren
Følg Samfund

39 ansatte fik onsdag 10. oktober en fyreseddel fra Landbrugsstyrelsen, mens 33 andre tog imod en frivillig fratrædelse, da 72 stillinger skulle nedlægges.

Det skulle de, fordi styrelsen har fået skåret sine bevillinger efter udflytningen til Sønderjylland, hvilket alene i 2019 gør, at de mister knap 70 millioner kroner.

Udflytningen var ikke fuldt finansieret, og Landbrugsstyrelsen måtte derfor selv betale omkring 300 millioner kroner for at flytte næsten 400 arbejdspladser til Augustenborg og Tønder.

16 af fyringerne fandt sted i de to afdelinger, mens resten af fyringerne er i København og i den regionale kontrol.

Vikarstillinger slået op
Nu nedsætter Landbrugsstyrelsen et nyt såkaldt 'task-force', som ifølge avisen.dk primært skal bestå af vikarer.

Den nye 'task-force' får til opgave at nedbringe antallet af sager om støtte til danske landmænd, og den påbegynder efter planen arbejdet i januar 2019.

Faktisk var vikarstillingerne allerede slået op, før styrelsen overhovedet havde gennemført fyringsrunden, hvilket skabte så meget røre, at de måtte fjerne jobopslagene igen.

Nu er de imidlertid tilbage, og det nye 'task-force' kommer til at bestå af 20-25 personer, hvoraf størstedelen altså vil være vikarer.

- Det er uanstændigt, at fritstillede ansatte skal aflevere deres opgaver, imens at man hyrer nye ind, som skal overtage det arbejde, som fastansatte burde tage sig af. Det giver ikke mening, og det er ikke fair overfor medarbejderne, siger formand i HK Stat, Rita Bundgaard, til Avisen.dk.

To forskellige budgetter
Hos Landbrugsstyrelsen forklarer man sig med, at vikarer er en naturlig del af styrelsens arbejde, da de har meget sæsonarbejde, som resulterer i, at de i dele af året har langt flere opgaver end normalt.

Budgettet for vikarlønninger er dog adskilt fra lønbudgettet for fastansatte.

- Vikarerne bliver jo ikke hentet ind som erstatning for dem, som lige er blevet fyret. De skal løse en opgave, men det kommer jo ikke til at hjælpe de fastansatte fremadrettet. Det kan ikke være rigtigt, at man ikke kan samle de to budgetter, men lader det være argumentet for at skære i de fastansatte, siger Rita Bundgaard.

Rita Bundgaard mener, at det hele falder tilbage på de politikere, som stod bag udflytningen.

Der har ifølge hende manglet finansiering, og det får nu konsekvenser for de ansatte og styrelsens arbejde.

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind