Tirsdag morgen mødte 40 fyrede tømrere og snedkere op med bannere og flag foran byggepladsen Axel Towers i hjertet i København.
De 40 mand blev mandag fritstillet fra deres arbejde, efter Arbejdsretten torsdag i sidste uge kendte strejken overenskomsstridig.
Prestigebyggeri lammet: - Jeg kan ikke styre 600 stilladsarbejdere
Det skete efter håndværkerne igennem flere uger har nægtet at udføre deres arbejde på milliard-byggeriet, fordi de er utilfredse med den måde arbejdsgiveren DEKO har håndteret lønforhandlingerne med håndværkerne.
Artiklen fortsætter under billederne:
Protesterne fortsætter
Selvom de 40 håndværkere nu ikke længere er ansatte på byggepladsen, fortsætter protesterne.
- Hvis arbejdsgiveren vælger at ansætte anden arbejdskraft til at udføre det konfliktramte arbejde, regner vi med, at pladsen bliver blokeret, siger talsmand for håndværkersjakket, Julius Gudmundsson, til Ekstra Bladet.
- Vi vil gerne fortsætte det arbejde, som vi er stolte af at udføre, og vi forhandler gerne med DEKO igen, lyder det fra Julius Gudmundsson.
Vil blokere milliardbyggeri
Ifølge det fritstillede håndværker-sjak, har arbejdsgiveren tidligere truet med at ansætte udenlandsk arbejdskraft på pladsen, ligesom også jyske og sjællandske ansatte i firmaet har fået tilbudt arbejdet.
Fra de danske ansatte i DEKO har der dog indtil videre ikke været ønske om at overtage det konfliktramte arbejde.
Imens følger resten af pladsen udviklingen i sagen tæt.
Fra flere af de øvrige faggrupper på byggepladsen lyder det, at man er klar til at støtte de fyrede DEKO-svendes blokade, hvis det skulle blive nødvendigt.
DEKO-chef i flyverskjul
Hos DEKO ønsker man ikke at udtale sig i den konkret sag.
I stedet henviser administrerende direktør i DEKO, Peter Krogh, til Dansk Byggeri, der har repræsenteret virksomheden i arbejdsretten.
Herfra er beskeden, at man er i gang med at finde nogen, der kan genoptage det, de fritstillede håndværkere betegner som konfliktramt arbejde.
- Vi forbereder at normalisere situationen på arbejdspladsen. Det vil sige at finde nogen, der kan genoptage det arbejde, som lige nu ikke bliver udført. Jeg vil gerne understrege, at DEKO ikke har gjort noget ulovligt på noget tidspunkt i denne situation. De har fulgt reglerne igennem hele forløbet, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri, Henrik Olsen, der har fulgt situationen og forhandlingerne tæt.
- Arbejdsretten fandt, at der var tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. Vi ønsker ikke nogen optrapning af konflikten. Tværtimod. Men en en eventuel blokade er ulovlig. I en sådan situation, er det ikke virksomheden der løser blokaden, siger Henrik Olsen til Ekstra Bladet uden at ønske at uddybe yderligere.
600 stilladsarbejdere klar til kamp
Dermed kan konflikten udvikle sig til en endnu mere alvorlig situation.
Allerede i sidste uge fik håndværkerne støtte fra de københavnske stilladsarbejdere, der frygter at DEKOs manglende villighed til forhandling af akkordlønninger, skal brede sig til deres fag.
Herfra lyder det, at man er klar til at bringe op mod 600 stilladsarbejdere ind i en eventuel blokade.
- Den måde tømrerne nu bliver behandlet på, får os til at se rødt, sagde Tomas Strømholt, der er en central skikkelse blandt de københavnske stilladsarbejdere torsdag til Ekstra Bladet.
Konflikten truer nu med at forsinke byggeriet, der ellers skulle stå klar som advokatfirmaet Gorrissen Federspiels nye københavnske hovedkontor i januar 2017.
Et byggeri der anslås at have en værdi på op mod 1,5 milliarder kroner.