Fyrede joke af i elevator: Nu risikerer han at få en straf

En kvindelig professor følte sig krænket over en mandlig professors vittighed - og så klagede hun 

Professor Richard Ned Lebow fyrede en relativ uskyldig joke af i en elevator. Det skabte masser af problemer for ham. (Foto: All Over Press og King's College London)
Professor Richard Ned Lebow fyrede en relativ uskyldig joke af i en elevator. Det skabte masser af problemer for ham. (Foto: All Over Press og King's College London)

En mandlig professor, der fyrede en joke af i en overfyldt elevator under en akademisk konference i San Francisco i USA, kan nu se frem mod en disciplinær straf, fordi en kvindelig professor, der befandt sig i elevatoren, følte sig krænket af vittigheden og derfor indsendte en formel klage over professoren.

Richard Ned Lebow, der er professor i politisk teori på King's College i London, befandt sig i den overfyldte elevator, da en person spurgte ham, hvilken etage han skulle af på. Og så svarede Richard Ned Lebow på frisk vis med en lille joke: Jeg skal af på 'afdelingen for dame-undertøj'.

Det skriver flere medier heriblandt Washington Post og Fox News.

Richard Ned Lebow var deltager i det årlige møde for Foreningen for Internationale Studier. Det samme var Simona Sharoni, der er professor i kvinde- og kønsstudier på Merrimack College i den amerikanske stat Massachusetts. Simona Sharoni var også tilstede i den overfyldte elevator, da Richard Ned Lebow leverede sin friske bemærkning, og hun følte sig krænket over hans vittighed.

Dybt rystet over episoden
Fire timer efter episoden sendte Simona Sharoni en klage til Foreningen for Internationale Studier (International Studies Association, red.). I sin klage forklarede Simona Sharoni, at Richard Ned Lebow med et smil på læben havde sagt 'dame-undertøj', og at alle hans mandlige venner havde grinet.

- Efter de gik ud af elevatoren, vendte en kvinde i elevatoren sig om mod mig og sagde: Jeg tænker lidt over, om vi måske skulle have sagt til dem, at det ikke længere er acceptabelt at lave den slags vittigheder!, forklarer Simona Sharoni og tilføjer i klagen:

- Det tog mig et stykke tid at finde ud af, at denne mand troede, at det var sjovt at lave en reference til mænd, der skal købe dame-undertøj, mens de er til en akademisk konference. Jeg forsøger stadig at forstå, hvorfor vi bare nærmest frøs fast og ikke konfronterede ham... Som en overlever i forbindelse med seksuel chikane inden for den akademiske verden, er jeg dybt rystet over denne episode.

(artiklen fortsætter under billedet)

Den kvindelige professor Simona Sharoni, der har specialiseret sig i studier omkring 'kvinder og køn'. (Foto: Merrimack College)
Den kvindelige professor Simona Sharoni, der har specialiseret sig i studier omkring 'kvinder og køn'. (Foto: Merrimack College)
 

En useriøs klage
Efter professor Richard Ned Lebow var blevet bekendt med, at Simona Sharoni havde indsendt en formel klage på grund af hans vittighed i elevatoren, sendte Richard Ned Lebow en e-mail til professor Simona Sharoni, hvor han blandt andet skrev følgende:

- Jeg havde på ingen måde et ønske om at få dig til at føle ubehag eller genere kvinder. Måske har du fortolket min bemærkning uden for dens kontekst, skrev han og tilføjede:

- Ligesom dig er jeg stærk modstander af udnyttelse, tvang eller ydmygelse af kvinder. I og med, at sådanne ondskabsfuldheder fortsætter, giver det mere mening for mig at rette vores opmærksomhed mod reelle krænkelser, og ikke dem som er forestillet eller marginale. At indsende en klage til Foreningen for Internationale Studier (ISA) finder jeg ganske useriøst. Og jeg går ud fra, at sagen vil blive dømt således af den etiske komite - jeg tror, at du retter din tid og dine kræfter væk fra de reelle krænkelser, der bekymrer os begge.

Den etiske komite var dog ikke helt på Richard Ned Lebows side. Den udtrykte, at det var en stor fejl, at han havde kaldt Simona Sharonis klage for 'useriøs'. Komiteen beordrede ham til at komme med en uforbeholden undskyldning. Men det nægtede han.

Skræmmende politisk korrekthed
Senere fortalte Richard Ned Lebow følgende til sine kolleger:

- Dette er et gruopvækkende og skræmmende eksempel på politisk korrekthed. der ansporer andre til at censurere deres bemærkning af frygt for gengældelse.

Simona Sharoni udtalte imidlertid følgende til mediet The Chronicle:

- Gennem årtier har kvinder og andre marginaliserede grupper indenfor den akademiske verden måttet finde sig i hvide mænd, der bestemmer, hvad der skal forstås som en krænkelse, og hvad der er useriøst. Som en kvinde, der har dedikeret sit liv til at konfrontere sexisme og andre former for diskrimination og undertrykkelse i den akademiske verden, kan jeg ikke være tavs, når jeg møder kvindehad.

Professor Richard Ned Lebow kan blive konfronteret med sanktioner fra Foreningen for Internationale Studier, hvis han ikke inden den 15. maj har formuleret en undskyldning.

         

 

 

 

 

 

1 af 2 Den kvindelige professor Simona Sharoni, der har specialiseret sig i studier omkring 'kvinder og køn'. (Foto: Merrimack College)
2 af 2 Professor Richard Ned Lebow fyrede en relativ uskyldig joke af i en elevator. Det skabte masser af problemer for ham. (Foto: All Over Press og King's College London)
174 kommentarer
Vis kommentarer