Gådefuld forsvinden: Kæmpe nordkoreansk skib er pist væk

Det 141 meter lange massegodsskib Hao Fan 6 har på mystisk vis været forsvundet i over tre måneder. I hvert fald officielt

Ekspert i international sikkerhed fortæller om Nordkorea og deres atomprogram

Det lyder som en næsten umulig opgave at skjule et 141 meter langt og 8000 ton tungt skib.

Men det er ikke desto mindre lykkedes for Nordkorea.

Som led i sanktionerne mod Kim Jong-uns regime besluttede FN 10. oktober, at fire nordkoreanske skibe skulle forbydes at gå i havn i samtlige FN-lande.

På listen var blandt andet det kæmpe massegodsskib Hao Fan 6, og ifølge Marine Traffic er skibet sidst blevet spottet lidt syd for Sydkorea klokken 11.17 lokal tid samme dag, som sanktionerne mod Nordkorea blev stemt igennem.

Siden er skibet ikke blevet set. Det er pist væk, og ingen har set det i månedsvis. I hvert fald på radaren.

Hao Fan 6 er kendt for at transportere kul og malm, der er to af de største indtægtskilder for det nordkoreanske regime. Netop derfor var skibet et af målene for de mange sanktioner mod nationen.

Det skriver CNN.

Artiklen fortsætter under billedet

Her er skibet, der har været væk i månedsvis
Her er skibet, der har været væk i månedsvis
 

Milliard-industri
Det amerikanske medie har ved hjælp af Big Oceans data gennemgået skibets rute i to år op til den mystiske forsvinden. Og her har der været heftig aktivitet.

Skibet har været flere gange frem og tilbage mellem Nordkorea, Kina og Rusland.

Sanktionerne mod Nordkoreas skibe kan ifølge CNN har store konsekvenser for Kim Jong-uns økonomi. Ifølge Massachussets Institute of Technology består 34 procent af Nordkoreas eksport af kul, og det svarer til omkring 900 millioner dollars (knap seks milliarder kroner red.).

Derfor kan FN's sanktioner mod have stor effekt, men det er dog langt fra sikkert, at det bliver sådan.

Ifølge CNN er der talrige eksempler på, at Nordkorea alligevel smugler kul ind i forskellige lande ved at slukke deres såkaldte Automatic Idenficiation System, der er skabt til at store skibe kan spores.

- FN har forbudt kuleksport fra Nordkorea, men alligevel har vi rapporter om, at regimet fortsætter med at smugle kul til nabolandene i Asien, der bruger en vildledende taktik til at maskere, hvor kulet oprindeligt stammer fra, sagde Nikki Haley kort efter den nordkoreanske missiltest i november.

Derfor kan Hao Fan 6 sagtens stadig være aktivt i området. Bare under radaren.

FN har i månedvis forsøgt at stramme grebet om Nordkorea, der siden april 2017 har testet den ene missil efter den anden, ligesom de sendt trussel på trussel af sted mod USA.

Senest 28 november valgte Nordkorea at affyre et ballistisk missil, som de påstår er den kraftigste nogensinde.

91 kommentarer
Vis kommentarer