Gældsbombe truer boligejere

Pensionisterne har svært ved at betale deres grundskyld. Skylder 8,5 milliarder kroner

- Hvis pensionisterne har brug for at optage lån til at betale grundskylden i dag, hvad kommer der så til at ske den dag, hvor renten stiger, spørger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit. Foto: Colourbox
- Hvis pensionisterne har brug for at optage lån til at betale grundskylden i dag, hvad kommer der så til at ske den dag, hvor renten stiger, spørger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit. Foto: Colourbox

De danske pensionister fortsætter med at gældsætte sig for at kunne blive boende i deres bolig, og de skylder nu det største beløb væk i indefrossen grundskyld nogensinde.

Det er konklusionen på nye tal fra Danmarks Statistiks formueopgørelse for 2016, der viser, at de indefrosne ejendomsskatter endnu engang sætter rekord.

Pensionisternes gæld var ved udgangen af 2016 nu oppe på 8,5 milliarder kroner i indefrossen grundskyld. Det er det største beløb nogensinde. Til sammenligning skyldte pensionisterne 8,4 milliarder kr. i 2015 og blot 2 milliarder tilbage i 2000.

Gælden vokser ubønhørligt
- Pensionisternes indefrosne grundskyld er vokset uophørligt de seneste 16 år og 2016 var ingen undtagelse. Det tyder på, at mange ældre har svært ved at betale regningen til deres boligskatter, og derfor ser sig nødsaget til at optage gæld for at kunne blive i deres bolig, siger Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit.

Hun mener, at det er bekymrende, at den indefrosne grundskyld stiger.

- Den lave rente i dag giver en solid saltvandsindsprøjtning til boligejernes privatøkonomi, og hvis pensionisterne har brug for at optage lån til at betale grundskylden i dag, hvad kommer der så til at ske den dag, hvor renten stiger, spørger hun.

Lise Nytoft Bergmann henviser til, at den daværende regering med genopretningspakken fra 2010 besluttede at hæve renten på indefrossen grundskyld.

Har brug for pengene
- Det gjorde ordningen væsentligt mindre attraktiv. I dag har pensionisterne således ikke noget økonomisk incitament til at låne penge af kommunen til at betale deres grundskyld med mindre de rent faktisk har brug for pengene, fordi deres egen pung er tom.

Det er ikke overraskende pensionisterne i hovedstaden, der skylder de største beløb i indefrossen grundskyld.

Fordeler man den samlede indefrosne grundskyld i kommunen ud på alle kommunens borgere på 60 år eller derover, ser man, at gælden er højest i Dragør, Rudersdal og Ballerup, hvor en gennemsnitlig borger - ejer som lejer - på 60 plus skylder henholdsvis 55.000 kr., 50.800 kr. og 46.600 kr. til kommunen i indefrossen grundskyld.

I den modsatte ende af spektret er der 18 kommuner, 17 jyske kommuner samt Lolland, hvor den gennemsnitlige indefrosne grundskyld udgør under 1.000 kr. pr. borger på 60 år eller derover.

Stiger mest i yderkommuner
- Grundskylden er væsentligt højere i hovedstaden end i Jylland, og derfor er det ikke så mærkeligt, at der er stor forskel på den gennemsnitlige gæld. Samtidig er det naturligt, at der er flere, der har brug for en hjælpende hånd til grundskylden, når regningen er stor end når regningen er lille, siger Lise Nytoft Bergmann.

De kommuner, hvor den indefrosne grundskyld er steget mest det seneste år, er kommuner vi normalt betegner som land- eller yderkommuner, og hvor den gennemsnitlige regning til grundskyld er lav. Top-5 listen over kommuner, der har oplevet den største stigning i indefrossen grundskyld det seneste år består således af Fanø, Brønderslev, Lemvig, Odder og Hjørring.

Bemærkelsesværdigt
- Det er en smule bemærkelsesværdigt at den indefrosne grundskyld stiger mest i jyske kommuner med en forholdsvis lav grundskyld, men det tyder på, at det ikke er størrelsen på grundskylden, der afgør om regningen er svær at betale eller ikke. I nogle dele af landet kan selv en lille skat, der skal betales uden at borgeren ved samme lejlighed har fået en indkomst, være svær at finde penge til.

176 kommentarer
Vis kommentarer