Gældsplagede andelshavere får lov til at gå konkurs

Højesteret har afgjort en sag mellem andelsforeningen Duegården og Nykredit til fordel for andelshaverne

Beboerne i 183 usælgelige lejligheder på Frederiksberg ser ud til at kunne komme ud af den gæld, som de har været i siden finanskrisen.

Højesteret har onsdag afgjort, at andelsforeningen Duegården kan gå konkurs.

Duegården blev stiftet i 2007, da boligpriserne var på deres højeste. En række lejelejligheder på Frederiksberg blev lavet om til andelslejligheder.

Købet blev finansieret med et lån med en rente, der kunne justeres løbende. Siden skiftede foreningen til et fast-rente-lån, et såkaldt swap-skifte.

Det er især den beslutning, som, sammen med det uheldige købstidspunkt, har fået foreningen i problemer.

Da renten og priserne på udlejningsejendomme faldt på grund af finanskrisen, fik foreningen en stor gæld. Alene swaplånet havde i 2014 udhulet formuen hos foreningen med næsten 223 millioner kroner.

Ejendommen blev i 2015 vurderet til at være mellem 277 millioner kroner og 366 millioner kroner værd. Men foreningen skylder næsten 600 millioner kroner væk til Nykredit. Dermed risikerer Nykredit at miste et trecifret millionbeløb.

Ved en konkurs vil andelshaverne miste deres indskud. Til gengæld slipper de for at betale en høj boligafgift, og de kan komme ud af deres lejligheder uden selv at skulle finde en køber.

Andelshavernes håb har været, at den nye ejer af ejendommen vil leje lejlighederne ud. De mener, at prisen for at bo i lejlighederne bør være langt lavere, hvis lejlighederne bliver omdannet til lejelejligheder.

En revisionsrapport, som Duegården fik udfærdiget i 2011, viste, at der var behov for en stor stigning i boligafgifterne, hvis andelsboligforeningen skulle drives videre. Stigningen ville være mellem 40 og 140 procent frem til 2036.

Sagen har været ført over lang tid ved domstolene. Duegården fik i 2014 lov til at gå konkurs af Sø- og Handelsretten, men den beslutning omgjorde Østre Landsret sidste år.

Også i Højesteret var dommerne uenige. Ud af syv dommere ville tre give Nykredit medhold.

Næsten 1000 andelsboligforeninger menes at have en gæld, som er større end ejendommens værdi. Der er omkring 9000 andelsboligforeninger i Danmark. Så det svarer altså til omkring hver niende andelsboligforening.

8 kommentarer
Vis kommentarer