Gæster raser mod dansk rejsebureau: Vi er skrækslagne for at komme tilbage

Otte danskere måtte i weekenden evakueres fra deres hotel i Kroatien, mens en kraftig skovbrand hærgede i nærheden

Det er flammer som disse, turister de seneste dage har måttet flygte fra.
Følg Samfund

68 nordiske turister måtte natten til søndag løbe for deres liv, da der udbrød skovbrand i den kroatiske turistby Podgora, hvor de var på ferie.

Turisterne var indlogeret på Hotel Sirene, og myndighederne mente, at det var alt for risikabelt at lade gæsterne blive der.

73-årige Kjeld Suhr fra Danmark fortalte efterfølgende til Ekstra Bladet, at han vågnede midt om natten, da han lugtede kraftig røg. Ude fra værelsets altan kunne han se 30-40 meter høje flammer, og så skyndte han sig ellers at vække sin kæreste og tage benene på nakken.

- Vi nåede slet ikke at tage vores ting med. Vi skulle bare væk, og det skulle gå stærkt. Da vi kom ud på gaden, så vi, at der var gløder over alt på jorden og som også ramte vores tøj. Det var meget uhyggeligt, og vi var meget nervøse.

- Vi kunne ikke trække vejret ordentligt og holdt noget tøj op foran munden, mens vi flygtede i modsat retning af vinden. Det var en vild oplevelse, som vi gerne ville have været foruden, fortalte Kjeld Suhr.

Flere har vejrtrækningsproblemer
Branden hærger stadig, men længere væk fra hotellet, og myndighederne mener derfor, at det er sikkert at bo på hotellet igen. Det samme mener de 68 gæsters rejseselskab TUI, der har sendt dem alle tilbage på deres oprindelige værelser.

Men ifølge Kjeld Suhr er det umuligt at opholde sig på hotellet.

- Det er ikke rart at være her. Det fyger om ørene på os, der er aske over det hele, og værelserne lugter af røg. Flere af gæsterne har astma eller vejrtrækningsproblemer, men ingen er blevet tilset af en læge. Guiderne siger bare, at der ikke er noget at gøre, og at de bare gør, hvad de har fået at vide fra hovedkontoret, fortæller Kjeld Suhr.

Kraftig brand i populær turistby: Danskere evakueret og tilbudt krisehjælp

Det hotel, gæsterne blev indlogeret på efter branden, ligger længere væk og højere oppe i landet, og der mærkede gæsterne intet til skovbranden. Flere gæster har derfor spurgt, om de ikke må blive, men alle har fået et nej.

- Der har været en stor diskussion mellem guider og gæster. Flere af gæsterne er skrækslagne for at skulle tilbage efter den voldsomme oplevelse. Selvom myndighederne siger, at det er forsvarligt, kan vi høre branden lige i nærheden, og der er aske over det hele, fortæller Kjeld Suhr og tilføjer:

- Desuden er der flere gæster, der godt kunne have brug for at tale med en psykolog, men det var ifølge guiderne heller ikke muligt, sagde rejsebureauet.

Har spildt to dages ferie
Kjeld Suhr og hans kæreste har stadig fire dage tilbage af deres ferie.

- Vi har spildt to dage på at sidde og vente på information og flytte frem og tilbage. Jeg er meget skuffet over TUI, for når man køber en rejse gennem et rejsebureau, så forventer man, at der er nogle, der hjælper én, hvis der opstår en krise. Og det har ikke været nogen hjælp at hente, siger han.

Men selvom den voldsomme oplevelse stadig sidder i dem, har de ikke tænkt sig at lade det ødelægge resten af rejsen.

- Vi skal nok få det bedste ud af det, lyder det fra Kjeld Suhr.

TUI: 'Vi kigger på det'
Ekstra Bladet var søndag i kontakt med pressechef i TUI, Nikolai Johnsen. Her fortalte han, at rejsebureauet i 'situationer som denne altid tilbyder krisehjælp' og henviser til, at gæsterne tilses af en læge.

Ekstra Bladet ringede derfor op igen mandag for at høre, hvad der kan være gået galt.

- Hej Nikolai, det er Ditte fra Ekstra Bladet igen. Hvordan kan det være, at I sender gæster med vejrtrækningsproblemer tilbage på et hotel, der lugter af røg, og hvor det stadig fyger med aske?

- Det handler først og fremmest om sikkerheden, og myndighederne har vurderet, at der er sikkert at være igen. Derudover har hotellet fået en rengøring, så der skal være en rigtig god grund, hvis de skal flyttes til et andet hotel, lyder det fra pressechefen.

- Gæsterne mener, det er gode grunde, at man stadig kan høre branden rase i nærheden, at det fyger med aske, og at der stadig lugter kraftigt af røg. Hvad mener I, er en god grund til ikke at skulle tilbage?

- Hvis der er nogle gener, eller noget vi kan gøre bedre, vil vi selvfølgelig kigge på det.

- Flere af jeres kunder har haft brug for at tale med en psykolog, men det er ikke muligt, fortæller jeres guider. Du sagde noget andet til mig i går. Hvad er gået galt?

- Det er noget, vi tilbyder dem, der har brug for det. Henvender man sig til vores guider, vil de henvise videre til en psykolog. Og har man ikke fået hjælp, er det selvfølgelig noget, vi skal have strammet op på, svarer Nikolai Johnsen.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.