Gak gak i psykiatrien: To patienter i samme seng

Dobbeltbooket: Forlader en patient sin seng, bliver den straks brugt til en anden. I princippet fint, siger lægerne, der skal fordele senge og patienter - men hvad gør man, når den første patient kommer tilbage igen?

En løsning på sengemangel i psykiatrien løser man i Risskov ved at indlægge flere patienter i samme seng. Foto: Anita Graversen.
En løsning på sengemangel i psykiatrien løser man i Risskov ved at indlægge flere patienter i samme seng. Foto: Anita Graversen.

Er patienten, der allerede har købt rebet at klynge sig selv op i, mere til fare for sig selv, end patienten, der har købt pillerne og fundet den perfekte opskrift på en cocktail, der gør, at hun ikke vågner igen?

Er den aggressive patient med løse næver og flere voldsdomme mere eller mindre farlig end den paranoide patient med springkniven i lommen?

Det er den urimeligt svære afvejning, som lægerne på Region Midtjyllands psykiatrisk hospital i Risskov hver især foretager flere gange om ugen. Nogle dage flere gange på en vagt.

- Jeg vil ikke dø her, tænkte Mette under angrebet. Foto: Ernst van Norde Tæt på Sosu-assistent: 'Hans øjne var kulsorte, da han tog kvælertag på mig'

For der er ikke plads til alle, selv om patienterne er så 'pivhamrende syge', at de ikke burde afvises eller udskrives fra nogen psykiatrisk afdeling, lyder det fra en af de psykiatere, der sidder og foretager den grimme sortering hver dag.

- Når der kommer en patient, som er virkelig, virkelig syg og virkelig har brug for at blive indlagt, men vi ikke har nogle pladser, så har vi 'heldigvis' fundet en ny, 'smart' løsning, siger psykiatrisk overlæge Anne Bastholm sarkastisk, og uddyber:

- Så bruger vi en såkaldt orlovsplads. Det vil i princippet sige, at vi indlægger to patienter i samme seng.

To i døgnet
Ud af de 216 senge, der er på hospitalet, vurderer læge Niklas Strunge og overlæge Anne Bastholm, at der i gennemsnit bliver anvendt to orlovssenge i døgnet.

En rundringning til landet fire øvrige regioner viser, at de tre deler Region Midtjyllands praksis 'når belægningen på afdelingerne kræver det'. Kun i region Syddanmark benytter man ikke orlovssenge.

Overlæge Anne Bastholm taler her med en kollega i akutmodtagelsen på hospitalet. Anne har svært ved at skulle vælge mellem to patienter, der strides om en seng. Foto: Ernst van Norde.
Overlæge Anne Bastholm taler her med en kollega i akutmodtagelsen på hospitalet. Anne har svært ved at skulle vælge mellem to patienter, der strides om en seng. Foto: Ernst van Norde.

Tæt på Tæv, bæltefikseringer og dødstrusler: Så barsk er hverdagen på den lukkede

Indlagt i lænestol
Rent praktisk bruges orlovssenge  i de tilfælde, hvor en patient forlader sin seng for at forsøge at være hjemme i en overnatning eller en weekend, så det kan testes, om patienten formår at være udskrevet eller ej. Eller når en patient bliver overflyttet til en somatisk afdeling til en undersøgelse.

- Så får patienter at vide, at de skal være tilbage klokken ni eller ti dagen efter. I mellemtiden indlægger vi så en anden patient i den seng. Når de så kommer tilbage, mangler der jo en seng - og hvad gør man så? Så må vi stå og vurdere, hvem af patienterne, der skal have lov at have den seng.

-Og det sker jo, at orlovspatienterne kommer tilbage midt om natten, fordi det ikke gik derhjemme.

- Hvad gør I så?

- Så må en af dem sidde i en stol, lyder det konstaterende fra Anne Bastholm, der selv har stået med problemet:

Overdosis 'reddede' puslespillet
- Jeg har prøvet at skulle stå og tage stilling mellem to patienter, som jeg aldrig havde set før. I det tilfælde var jeg så 'heldig', at der var en patient på en anden afdeling, der havde taget en overdosis og måtte overflyttes til intensiv. Så gik puslespillet op.

Niklas Strunge (her sammen med afdelingssygeplejerske Una) forklarer, at forsøg på at sende patienter hjem på orlov, inden de udskrives, er en meget vigtig del af behandlingen. Foto: Ernst van Norde-
Niklas Strunge (her sammen med afdelingssygeplejerske Una) forklarer, at forsøg på at sende patienter hjem på orlov, inden de udskrives, er en meget vigtig del af behandlingen. Foto: Ernst van Norde-
 

Den samlede personalegruppe er som sådan ikke uforstående overfor, at ledige senge skal udnyttes. Men på de i forvejen underbemandede afdelinger betyder det, at der i nogle tilfælde kan være 19 patienter, hvor der kun er senge - og mandskab - til 17.

- Men hvorfor skal patienter, der ikke er så syge, at de er bundet til den, have en seng?

- Det er en del af behandlingen. Vi er nødt til at teste det, før vi sender dem helt ud. Mange af vores psykotiske patienter kan ikke styre paranoiaen, når de kommer hjem, forklarer læge på hospitalet psykoseafsnit, Niklas Strunge.

Sådan gør man i de andre regioner:

Region Hovedstaden: Om den midlertidigt ledige seng benyttes af andre patienter afhænger af belægningen på sengeafsnittet.

Region Syddanmark: Orlovssenge anvendes ikke.

Region Nordjylland: Ikke som udgangspunkt, men ved spidsbelastninger kan det forekomme.

Region Sjælland: Vil gerne udnytte sengekapaciteten fuldt ud. Derfor benyttes orlovssenge, hvis der er behov for det.

Formand for Danske Regioner, Bent Hansen, afviser på det skarpeste, at han har haft kendskab til brugen af orlovssenge på psykiatrisk hospital i Risskov. Foto: Polfoto Samfund Lyver eller snorksover Bent? Nægter at kende til orlovssenge

44 kommentarer
Vis kommentarer