Gak-gak på dansk slot: Rådgivere tjener penge på ny ombygning

Et restaureringsprojekt på Nyborg Slot møder kritik, fordi flere medlemmer af et råd for fredede bygninger, der har givet tilladelse til bebyggelsen, har økonomiske interesser i projektet

Billedet viser, hvordan det godkendte projekt kommer til at se ud, når det formentlig står færdigt i 2020. Billedet er venligst udlånt af Nyborg kommune.
Billedet viser, hvordan det godkendte projekt kommer til at se ud, når det formentlig står færdigt i 2020. Billedet er venligst udlånt af Nyborg kommune.

Nyborg Slot skal restaureres og ombygges for mere end 350 millioner, men arbejdet på den fredede grund er ikke blevet taget lige godt imod.

Det har man blandt andet kunne høre i radioserien Ballade om Nyborg Slot på Radio24syv, der i fire afsnit har beskæftiget sig med uenighederne omkring det storstilede byggeprojekt på Østfyn.

Ombygningen af Nyborg Slot bliver mødt af massiv kritik fra blandt andre foreningen Nyborg Slots Venner, der er utilfredse med processen, hvorigennem tilladelsen til projektet er blevet givet. Nogle af arkitekterne bag tilbygningen sidder nemlig i det råd, der skulle give tilladelse til selv samme projekt.

Fredningskyndige rådgivere med økonomiske interesser
Ifølge medstifter af foreningen Frederik Siemssen er det dybt problematisk, at både Det Særlige Bygningssyns formand, Lars Juel Thiis, og det fredningskyndige medlem Mogens Morgen begge arbejder for firmaet Cubo Arkitekter, der vandt en arkitektkonkurrence om netop at designe det nye Nyborg Slot.

- Hvordan skulle Kulturministerens rådgivende udvalg kunne afgøre sagen på et fuldstændigt grundlag, når man ikke har kunnet betjene sig af den viden og indsigt, som netop formanden og den særligt fredningskyndige professor besidder? Man kan spørge, om ikke fraværet af disse herrers vigtige kompetencer reelt har hindret udvalget i at være operationsdygtigt, siger han.

Hvis man vil bygge på et fredet område, som det er tilfældet med projektet i Nyborg, skal man bruge en tilladelse fra Slots - og Kulturstyrelsen, og i sager om bebyggelse på fredede områder får Slots - og Kulturstyrelsen rådgivning af Det Særlige Bygningssyn - et råd med tolv medlemmer.

'Vi er klart inhabile'
Mogens Morgen er professor i arkitektur ved Arkitektskolen i Aarhus. Han er også fredningskyndigt medlem hos Det Særlige Bygningssyn, og så er han hyret som rådgiver af Cubo Arkitekter til projektet på Nyborg Slot.

Han anerkender, at han og Lars Juel Thiis begge er inhabile, når det drejer sig om Det Særlige Bygningssyns arbejde i forbindelse med ombygningen af Nyborg Slot, men han mener ikke, at der ellers er noget problematisk ved, at de både sidder i Det Særlige Bygningssyn.

- Vi deltager i møderne, men hver gang Nyborg Slot kommer på dagsordenden, så går vi udenfor døren. Det er helt fast kotume, forklarer Mogens Morgen.

- Du mener ikke, at den faglige kapacitet bliver svækket ved jeres manglende tilstedeværelse?

- Jo, men det ville være værre, hvis vi sad derinde. Vi er jo klart inhabile, og derfor går vi udenfor døren. Men de andre kan sagtens varetage det arbejde, for der sidder jo ti andre mennesker.

Ekstra Bladet har forsøgt at komme i kontakt med Lars Juel Thiis, der er stifter af Cubo arkitekter og formand for Det Særlige Bygningssyn, men det har ikke været muligt, da han er på ferie.

Bekymring for tabt kulturarv
Projektet, der blev påbegyndt i 2015, går ud på, at selve slottets borganlæg skal undergå en væsentlig restaurering, og desuden skal der tilbygges en ny museumsbygning i moderne byggestil. Nyborg Slots Venner er bekymret for, at projektet medfører et tab af vigtig, dansk kulturarv.

- Man ønsker at bygge på fredede arealer og tilmed på fredet murværk. Det er al ros værd, at man gerne vil formidle Nyborg Slots historie, men hvordan er det gået til, at det nye museumscenter kun kan ligge lige midt i det fredede anlæg klods op ad Nyborg Slot? siger Frederik Siemssen til Ekstra Bladet.

Fakta om restaurering af Nyborg slot

Opgaven med at restaurere, tilbygge og nyfortolke Nyborg Slot til 351 mio. kroner er den største af sin art i Danmark i nyere tid og er blevet til i et partnerskab mellem Slots- og Kulturstyrelsen (45 mio. kr.), Nyborg Kommune (40 mio. kr.), Realdania (108 mio. kr.), A. P. Møller Fonden (108 mio. kr.) og Østfyns Museer.

Hertil kommer et formidlingsprojekt på 50 mio. kr.

Slottet ventes at stå færdigt i 2020.

Kilde: Slotsprojektet.nyborg.dk

Et bidrag til hele Danmark
Erland Porsmose er museumsinspektør hos Østfyns museer, der står for driften af Nyborg Slot. Han ser det nye restaureringsprojekt som en måde at holde liv i det gamle slot på.

- Man har altid bygget videre på de her anlæg, for ellers ville de være revet ned og forfaldet fuldstændig, siger han.

Han mener desuden, at ombygningsprojektet kan puste nyt liv i det gamle slot og gøre det mere tilgængeligt for besøgende gæster. 

- Jeg synes, det er et godt projekt, som jeg ikke kun ser som et bidrag til Nyborg - men til hele Danmark. Jeg vil gerne gøre stedet, jeg opfatter som et internationalt klenodie, tilgængeligt for alle. Jeg vil gøre stedet til en del af vores kulturarv, der er forståelig for den brede offentlighed, siger han.

Hvad synes du om det nye Nyborg slot? Se billederne herunder og bedøm selv.

Billedet viser, hvordan det færdige Nyborg Slot ventes at komme til at se ud, når det står færdigt i 2020. Foto: Nyborg Kommune
Billedet viser, hvordan det færdige Nyborg Slot ventes at komme til at se ud, når det står færdigt i 2020. Foto: Nyborg Kommune

Billedet viser, hvordan det færdige Nyborg Slot ventes at komme til at se ud, når det står færdigt i 2020. Foto: Nyborg Kommune
Billedet viser, hvordan det færdige Nyborg Slot ventes at komme til at se ud, når det står færdigt i 2020. Foto: Nyborg Kommune
 

90 kommentarer
Vis kommentarer