Gebyr-hadere i kupforsøg hos Nykredit

Chresten Ibsen og resten af bevægelsen af kritiske realkreditkunder i foreningen Fair Bidragssats er klar til kampvalg i aften

Chresten Ibsen viser her Totalkredits nye bidragssater, som udløste et folkeligt oprør. Foto: Ernst van Norde
Chresten Ibsen viser her Totalkredits nye bidragssater, som udløste et folkeligt oprør. Foto: Ernst van Norde

Chresten Ibsen og resten af hans kompagnoner fra foreningen Fair Bidragssats har de seneste måneder forberedt et kupforsøg mod repræsentantskabet i det magtfulde Forenet Kredit, der er hovedaktionær i Nykredit-koncernen, der blandt andet består af Nykredit Realkredit, Nykredit Bank og Totalkredit.

Det skal ske, når der tirsdag aften afholdes valg til Forenet Kredits repræsentantskab i Østjylland. Det fortæller Chresten Ibsen til Ekstra Bladet.

- De seneste måneder har vi indsamlet fuldmagter og mobiliseret medlemmer, så vi ved valget i aften står med bedst mulige chancer for at få de fire kandidater valgt ind, vi stiller op, siger Chresten Ibsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Kæmper for billige lån
Som formand i foreningen Fair Bidragssats vil han og de øvrige tre kandidater Hans Jørgen Kirkeby, Kirsten Vang Nielsen og Troels Ravn Klausen ifølge Chresten Ibsen kæmpe for tre mærkesager, hvis de vælges ind:

- Det skal være slut med børsnoteringer i fremtiden, vi vil ikke have flere stigninger af bidragssatserne og så kan de placere deres kundekroner et mørkt sted, siger Chresten Ibsen.

Alt i alt kæmper de ifølge eget udsagn for de billigst mulige realkreditlån til danskerne.

Efter flere års stormvejr: Nu rager Nykredit-toppen til sig

Forud for aftenens valg, har Fair Bidragssats sendt en guide ud til sine mere end 1100 medlemmer, hvor de opfordres til enten at møde op personligt og stemme til valget eller udfylde en fuldmagt til en af guides til af de repræsentanter for Fair Bidragssat, der møder op ved aftenens valghandling.

Samtidig har foreningen de tusindvis af følgere, den har på de sociale medier, til også at stemme på foreningens kandidater til valget.

Det magtfulde repræsentantskab

Repræsentantskabet er øverste myndighed i Forenet Kredit og består af 104 medlemmer.

Medlemmerne kommer fra hele landet og er valgt blandt i såkaldte 'valggrupper'. De fire valggrupper består af privatkunder, erhvervskunder, obligationsejere og medarbejdere i koncernen.

Ved aftenens valg i Østjylland vælges både repræsentanter til bestyrelsen blandt erhvervskunderne, privatkunderne og obligationsejere.

Gruppen af medlemmer fra Fair Bidragssats stiller op som privatkunder. Her stiller i alt ni personer op til de fire pladser.

Kilde: Forenet Kredit

Frygter magtfuld modstander
Gruppen af medlemmer fra Fair Bidragssats stiller op som privatkunder. Her stiller i alt ni personer op til de fire pladser.

Ifølge Chresten Ibsen støtter mindst fire af de øvrige kandidater den nuværende formand Nina Smith, der blandt andet støttede Forenet Kredits forsøg på at få Nykredit børsnoteret.

Noget Chresten Ibsen og Fair Bidragssats var voldsomme modstandere af.

Han forventer, at disse fire kandidater også har været ude at værge stemmer, og derfor venter et kampvalg mellem de to fløje ved aftenens afstemning.

- Jeg er meget nervøs. Jeg ved hvor mange fuldmagter og stemmer, vi cirka har fået samlet. Men jeg kan ikke afsløre det her. Jeg håber bare det er nok til, at få valgt vores fire kandidater ind, siger Chresten Ibsen.

Gebyrgribbenes skræk vil i Folketinget

Kritiseret for magtsyge
Gennem de sidste år er ledelsen i Nykredit blevet kritiseret for at være magtsyg. Egentlig er det en medlemsejet virksomhed, men i 2016 kunne Ekstra Bladet sammen med flere andre medier påvise, at for almindelige låntager er det stort set umuligt at blive valgt ind i repræsentantskabet og få indflydelse.

Blandt andet derfor har Chresten Ibsen heller ikke nogen dårlig samvittighed over måden, de her til aften vil forsøge at tilkæmpe sig pladser i repræsentantskabet.

- Vi følger jo bare reglerne. Vi har en liste på fire kandidater, og Nina Smith har en liste på firekandidater.

- Hvis man ikke har en organisation i ryggen, så er det så godt som umuligt at blive valgt ind i Forenet Kredit. Det er ikke for almindelige boligejere længere, siger Chresten Ibsen.

Lykkedes Fair Bidragssats mission i aften vil Chresten Ibsen og hans meningsfæller sidde på 14 ud af 104 pladser i repræsentantskabet.